Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Још једна неправда у шаховском свету

Још једна неправда у шаховском свету

23.01.2007 /   Андрејић, Владица (2197)

Контроверзе око критеријума за право учешћа на Полуфиналу достигле су кулминацију. Ево шта ваш вебмастер мисли о свему томе.

Данас је почело Полуфинале првенства Србије и не могу а да се не огласим поводом неправде која је том приликом учињена.

Распис турнира и пропозиције које су донете за Полуфинале, објављене су пре свега пар недеља. Основни критеријум за право учешћа је граница од 2300 рејтинг поена на најновијој јануарској рејтинг листи! Шта је лоше у томе, упитаћете се, поготово ако знате да је првобитни предлог шаховских професионалаца био граница од 2350 поена. На овај начин грубо је прекршено основно право сваког шахисте да учествује у циклусу за првака државе (самим тим и у циклусу за првака света) без обзира на рејтинг. Било је неопходно организовати квалификације на нижем нивоу одакле би се играчи са нижим рејтингом изборили за своје место под Сунцем и заиграли на Полуфиналу. Како то није учињено дужност је била пустити све који то желе да играју на овом Полуфиналу. Границу која ће бити критеријум за неко наредно Полуфинале ваља одредити много раније (годину дана рецимо), а релеватна рејтинг листа не сме бити она која се објављује непосредно пред турнир, него нека претходна, чиме би играч имао сигурност да ће имати право да игра.

Зашто сам ја са својих скромних 2197 поена спречен да се игром изборим за место на Шампионату? Не кажем да бих се квалификовао, али нисам у питању само ја. Много је оних који су желели да играју, али су на овакав некоректан начин спречени у томе.

Но, то није све! Сваки подручни савез (Београда, Војводине, Централне Србије) по пропозицијама може предложити 10 омладинаца који ће играти без обзира на рејтинг. Да ли је 30 могућих предложених омладинаца у складу са бројем 35 играча са преко 2300 који учествују? Зашто нпр Ненад Равић (2144) има већа права од мене? Јасно је да ту нема логичног одговора. Ово је ипак питање сениорског првенства и више је него довољно што најбољи омладинац има директно право учешћа на Шампионату државе. Није ли довољно што играју омладинске и "андер" турнире, а да не говоримо о двојним регистрацијама, па сада они бољи одиграју и комплетне две лиге годишње? Кад смо већ код тога сматрам да би Шаховски савез Србије морао да донесе одлуку да омладинац на двојној регистрацији не сме да одигра више од половине предвиђеног броја партија у обе лиге у којима учествује, или да једноствано укине двојне регистрације. Упоредите то рецимо са тенисом, где су омладинци лимитирани бројем турнира које смеју да играју у сезони!

Сутрадан, на истом месту (хотел Славија) почиње и традиционални рејтинг турнир Зимски опен. Ово би дакле требао бити турнир за оне са рејтингом испод 2300. Иако сам имао јаку жељу да заиграм на неком од турнира у ово време, одлучио сам да принципијелно избојкотујем Зимски опен. Штета је учињена, а ја се надам да руководство нашег шаха неће наредних сезона поновити исте грешке.