Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Инцидент у Суботици

Инцидент у Суботици

24.07.2007 / ФМ Чарнић, Срђан (2336)

Утисци ФМ Срђана Чарнића о инциденту који се десио у Суботици! Искрено се надамо да се такви инциденти у будуће неће догађати!

На управо завршеном кадетском првенству Европе у убрзаном шаху, десило се нешто о чему не могу да ћутим и да заборавим. После 20 година професионалне тренерске каријере са 17 различитих кадетских првака (са укупно 32 злата у кадетском и омладинском шаху) Србије, СЦГ, СРЈ и СФРЈ (водио сам и кадете на три светска и три европска шампионата, као и кадеткиње на екипни европски шампионат), никад нисам имао никаквих проблема за све ове године. Али у Суботици, на иначе сјајно организованом такмичењу, сам доживео нешто по први и надам се последњи пут у животу. Наиме ударио ме је у главу родитељ једне иначе суперталентоване девојчице, која није могла да спортски поднесе пораз од моје ученице, па је покушала на неспортски начин да дође до поена, а родитељима је испричала неистиниту верзију о дешавањима у партији. Срећом инстинктивно сам одскочио назад и избегао јачи ударац тако да су ми само одлетеле наочаре. Нисам узвратио ударац јер то није мој ниво. Више од ударца ме боли понижење које сам доживео пред стотинама родитеља, деце, тренера, јер се све дешавало у холу непосредно пред доделу медаља. Тако да уместо радости, јер су обе моје ученице освојиле медаљу, уследила је туга. Најстрашније је што моју ученицу, актуелну кадетску првакињу Србије, нисам успео да повратим од шока који је доживела и да је припремим за такве ситуације. Није ми највећа сатисфакција титула велемајстора и интермајстора мојих ђака, ни њихови докторати и магистрати, већ да буду пре свега спортисти и људи. Ево шта се десило. После партије у моју собу утрчава моја избезумљена ученица сва уплакана, ја покушавам да је утешим да од њене јаке противнице није страшно иѕгубити. Али моја ученица плачући ми каже да је победила, ја не схватам шта се десило, а онда ми она показује позицију која је настала у партији. У аутобусу 30 минута после проглашења победника ми је поновила целу партију (што она једина од свих мојих ученика може да уради). Са чистом фигуром више после последњег потеза противнице 38. Bc2-a4

Моја ученица игра 39.Nb6 и пада још једна фигура, али њена противница уместо предаје руши ловца на a4, поставља га на a5 и једе скакача на b6.

Моја ученица почиње да плаче, долази судија Бранка Вујић-Катанић, а противница прво каже да је ловац дошао на a5 са d2, па са c3, па са b4, па кад је видела да су то сва тучена поља, онда тврди да је стајала одавно на a5. На питање моје ученице "Којег ловца сам ти онда појела и где", не знајући шта да више смисли каже на f7, а онда судија схвата ситуацију, кажњава противницу и партија је кратко трајала. Ученица је славила заслужену победу. А ево и позиције у којој је освојена фигура.

33...Bxc2 34. Rb7+ Ke6 35. Nc7+ Kd7

36. Nd5+ Kc8 37. Rxe7 h5 38. Bg5 Ba4 39. Nb6+ Толико о томе. Надам се да ће родитељи противнице схватити да се до победе не стиже по сваку цену. Срдачан поздрав свима.