Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Турбо ГМ 2009 - Дан 2

Турбо ГМ 2009 - Дан 2

03.11.2009 / ВМ Ковачевић, Александар (2558)

Репортажу другог дана Турбо ГМ турнира написао је један од организатора, ВМ Ковачевић, а обухвата дешавања са другог и трећег кола.

У другом колу је резултативност партија настављена као и у првом: три одлучене партије и два ремија. Овог пута у сусретима који су завршени ремијем није било случајева краљ против краља већ понављање потеза у партији Шкоберне-Есен и краљ и ловац против краља у партији Лазић-Пап. Друго коло су ипак обележиле две минијатуре: Шолак-Косић и Шарић-Атакиши.

# Бели Коло 2 Црни
 1  Шолак, Драган(2579) 1-0 Косић, Драган(2538)
 2  Кривокапић, Марко(2426) 1-0 Ердогду, Мерт(2489)
 3  Шарић, Синиша(2424) 1-0 Атакиши, Умут(2409)
 4  Шкоберне, Јуре(2498) ½-½ Есен, Бариш(2493)
 5  Лазић, Мирољуб(2454) ½-½ Пап, Миша(2501)


У сусрету велемајстора Шолака и Косића, популарно непробојни Коле као да се још није приквикао на атмосферу у НШК-у и направио неколико њему несвојствених грешака у омиљеној француској. У позицији на дијаграму лево Косић је одиграо 13...Лд6 и вероватно превидео Шолаков потез 14.Сф5 јер се након тог потеза вратио назад на ф8 изгубивши чист темпо. Ипак то није била одлучујућа грешка која се десила после 18 потеза белог (дијаграм десно). Овде је требало изменити јаког белог ловца са е5 и играти 18...Лд6 и питање је да ли овде бели има икакву предност. После 18...Ле7 и 19.Лг3 позиција црног је веома тешка и све се завршило само 4 потеза касније.


Шарић је кренуо екстравагантним 5. потезом (дијаграм) 5.Са4. У време догматика овај потез ником не би ни пао на памет, једином развијеном фигуром одиграти поново и то скакачем на крај табле! Као да је тај потез опустио Атакишија и десет потеза касније на изласку из отварања имали смо позицију на дијаграму десно. Бели има изванредну нападачку позицију: све фигуре су му развијене, топови раде по б и х линији и може се рећи да црни више не заостаје за уобичајени темпо већ за три јер његов коњ није развијен, а и топови су потпуно неактивни. Бели краљ, иако није у рокади, ужива у савршеној сигурности што се за црног не може рећи. Четири потеза касније Атакиши је предао.


Кривокапић је против Ердогдуа забележио нову победу у врло оштрој партији. У позицији на дијаграму оба краља су у опасности, али док белом краљу опасност прети само у виду једног шаха црне даме на ц2 црни краљ је у смртном загрљају једног од најопаснијих тандема у шаху: даме и скакача! Ово неравноправно такмичење у отпорности краљева је било одлучено практично за пет, шест потеза. Тако се играч без међународне титуле, Кривокапић, нашао на самом врху табеле!


И треће коло првог турбо гм турнира је било изузетно занимљиво и борбено. Чини ми се да правило о игрању партија до краја даје добре резултате.

# Бели Коло 3 Црни
 1  Пап, Миша(2501) 1-0 Шолак, Драган(2579)
 2  Есен, Бариш(2493) 1-0 Лазић, Мирољуб(2454)
 3  Атакиши, Умут(2409) ½-½ Шкоберне, Јуре(2498)
 4  Ердогду, Мерт(2489) 0-1 Шарић, Синиша(2424)
 5  Косић, Драган(2538) ½-½ Кривокапић, Марко(2426)


Кренимо редом, у сусрету старих пријатеља Папа и Шолака црни је добио теоретски дуел. Црни има пешака више и мада је позиција доста блокирана до реализације има још пуно али је црни свакако тај који има предност. Овде је Шолак одиграо 20...г5. Мени се овај потез не свиђа јер црни прави рупу на ф5 и уопште покретљивост његових пешака на краљевом крилу, где он има пешака више и где би требало касније да направи продор, је драстично смањена.После тога Пап је успео да учврсти своју позицију са ф3 а скакача преведе на ф5 и настала је позиција на дијаграму лево. Шолак је вероватно овде био незадовољан развојем догађаја и одлучио се на жртву пешака надајући се да ће отворити позицију и активирати свој ловачки пар, али после пар форсираних потеза дошло се до дојаграма десно. Црни не само што нема ништа од свог ловачког пара већ су два скакача потпуно доминантна. Бели прети Се6 или Сф7 и пада један црни пешак. После тога Пап је добро реализовао предност.У партији Есен-Лазић (дијаграм десно), Црни је осећајући своју предност у развоју одлучио да то искористи жртвом пешака са 13...д5. Његова идеја је јасна: хоће да постави ловца на ц5 и скакача на г4 и оствари напад. Ипак то је била веома обавезујућа одлука јер бели има добре ресурсе у одбрани. Важан посао је ту обавио топ са д4 који је после 14.ед5 Лц5 дошао на ф4 - 15.Тф4 и одатле бранио критично поље ф2, али истовремено и ограничавао црне скакаче. Црни је трошио пуно времена покушавајући да настави своју игру на иницијативу али није успео да нађе начина да је појача и мало по мало и иницијатива и време за размишљање су испарили и бели је дошао до велике предности коју је на крају реализовао. Атакиши и Шкоберне су играли Ласкерову сицилијанку и настала је једна од типичних ситуација: разнобојни ловци који представљају опасност за једну страну кад су ту и даме али пошто су и даме нестале са табле у 29 потезу, чак ни турбо правила им нису могла ништа против ремија.


Јунак почетка турнира је свакако Шарић. У партији против Ердогдуа, он је показао своју теоретску спремност и одмах је преузео иницијативу. У позицији на дијаграму лево игрено је 9...Сд4. Чини ми се да је све ово једно од Шарићевих и Рибкиних појачања. Бели је вероватно рачунао да не иде 9...Дц3 због 10.Лд2, али Шарић узима важнијег д4 пешака и мада је касније привремено вратио једносг пешака црни је све време водио игру са пешаком више и реализовао га у завршници. У наставку турнира Шарићеви противници морају играти много пажљивије у отварању ако не желе да овако брзо доспевају у проблеме! У партији Косић-Кривокапић, бели је био тај који диктира догађаје. Нисам сигуран да ли је бели могао негде и раније појачати свој притисак али је сигурно да на дијаграму десно има предност. Бели је на потезу и његов скакач на ц5 је много активнији од колеге на г7, али главна предност белог је што може довести први краља у центар са Кф2-е3-д4. Косић је овде у временској оскудици узео одмах на б7 ловца и црни је тако успео да стигне краљем до поља ц5 и д5 и не дозволи белом краљу улазак, али да је Коле овде играо 31.Кф2 црни би имао великих проблема и тешко да би се спасио.