Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Турбо ГМ 2009 - Дан 5

Турбо ГМ 2009 - Дан 5

06.11.2009 / ВМ Ковачевић, Александар (2558)

ВМ Ковачевић је анализирао дешавања у седмом колу Турбо ГМ турнира.

# Бели Коло 7 Црни
 1  Атакиши, Умут(2409) 0-1 Шолак, Драган(2579)
 2  Ердогду, Мерт(2489) 1-0 Есен, Бариш(2493)
 3  Косић, Драган(2538) 1-0 Пап, Миша(2501)
 4  Кривокапић, Марко(2426) ½-½ Лазић, Мирољуб(2454)
 5  Шарић, Синиша(2424) 0-1 Шкоберне, Јуре(2498)

Атакиши је закаснио седам, осам минута на партију и на питање шта се десило рекао је припремао се... Ипак, Шолак га је изненадио и у отварању бели није постигао ништа. После 12.Кб1 (дијаграм лево) Црни има ловачки пар и потенцијално он већ стоји мало перспективније јер може нудити неке завршнице које бели мора избегавати. То се и дешавало у партији кад је рецимо Шолак касније јурио белу даму нудећи измену, а бели је морао да попушта и бежи... Једина шанса белог је да захвати простор на краљевом крилу са х4 и г4-г5 али то у овој партији бели није стигао. После 28...г6 (дијаграм десно) се показао темперамент турског играча. Уместо да игра на консолидацију своје мало слабије позиције он је кренуо у контра напад са 29. х5 и сам је брзо потпао под напад на другом крилу и брзо изгубио. Нека правила Штајница се још увек морају поштовати, страна која има предност има право и обавезу да напада али ко стоји слабије треба пре свега да се бави консолидацијом свог положаја и да размишља о противниковим претњама!


У дербију турских играча играна је оштра позиција Најдорфове сицилијанке што, чини ми се, много више одговара Ердогдуу који је активнији и темпераментнији него мирном Есену. Црни се није најбоље снашао и његов краљ је остао у центру. После 18...г5 (дијаграм лево), Бели је одиграо енергично 19.ф6 с намером да отвори линије и некако дође до црног краља који је без сигурног уточишта. По мени, црни је овде погрешио са 19...Лф6, ја бих пре играо 19...Сф6 и на 20.Лг5 Ле6 и права борба предстоји. Овако после скоро форсираног 20.Лф5 Ле6 21.Ле6 фе6 22.Дд6 црном више ништа не одговара: више ни завршница није добра за њега јер му је разбијена структура, а да игра са дамама такође није препоручљиво са слабим краљем. После 24..Тд8 (дијаграм десно) Бели игра 25.Лг5 враћајући материјал, а по позиционим факторима он је немерљиво бољи и брзо је добио.


Косић је почео да се "буди". У отварању његова позиција није била претерано активна, али је онда настала маневарска и Косић који је имао мало више простора и то је искористио за креативну игру. Последњих неколико потеза Коле је одиграо доста агресивно (дијаграм лево после 31...Сд7) и сад следи врхунац: 32.Ле4 Дб8 33.д5 Бели жртвује квалитет уздајући се у позициону компензацију. Позиција је још увек врло оштра, а бели ако не прође са неким нападом могао би скупо то да плати јер има доста слабости. Ипак оба промена ритма игре после жртве квалитета као да је збунила Папа и он није добро одиграо наредних неколико потеза и потпуно је предао иницијативу у руке белом. На дијраграму десно (после 42.д7) уопште се не примећује да црни има квалитет више. У ствари бели као да има фигуру више, при том још и брањеног слободњака на д7. Пап се после упорно бранио, али објективно спаса више није било.


Кривокапић и Лазић су играли помало досадну партију. У Филидоровој одбрани Кривокапић је пошао на измену дама већ у петом потезу, а као круна такве игре је било понављање пре двадесетог потеза.


На крају сусрели су се Шарић и Шкоберне у најзанимљибијој партији кола. Партија је кренула као словенска одбрана, али већ после петнаест потеза настала је позиција која мене више подсећа на сицилијанку. На дијаграму лево (после 17.Те3) краљеви су на супротним странама и ни један од њих није сигуран! Бели сад већ прети рецимо 18.Лф6! и црном није лако да се брани. Он је играо 17...Те8 правећи краљу место да у случају потребе бежи према центру. Овде је Шарић одиграо храбро и принципијелно 19.б4 потпуно слабећи свог краља играјући на иницијативу. Међутим, пар потеза касније он је очигледно негде погрешио кад је дозволио црном да (дијаграм десно после 25.Тг3) спроведе продор у центру са 25...е5 и од напада белог нема ништа, а краљ му је остао незаштићен. У том моменту Шарић је већ био и у временској оскудици и до краја партије није било пуно предаха за њега и његовог краља па је Шкоберне доспео до деобе првог места и добрих изгледа да освоји велемајсторски бал. Ипак то ће морати да потврди у сусрету са првим фаворитом турнира Шолаком и Лазићем.