Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Турбо ГМ 2009 - Дан 7

Турбо ГМ 2009 - Дан 7

08.11.2009 / ВМ Маркуш, Роберт (2616)

Дешавања на првом колу другог Турбо ГМ турнира анализирао је ВМ Маркуш.

# Бели Коло 1 Црни
 1  Пап, Миша(2501) 1-0 Шолак, Драган(2579)
 2  Есен, Бариш(2493) ½-½ Ердогду, Мерт(2489)
 3  Кривокапић, Марко(2426) 1-0 Нађ Хеђеши, Балинд(2432)
 4  Атакиши, Умут(2409) ½-½ Ковачевић, Александар(2558)
 5  Петаков, Урош(2327) ½-½ Косић, Драган(2538)


У партији Миша Пап – Драган Шолак, бели је одиграо новост у 19. потезу. Уместо узимања пешака на ц4, бели је одиграо Дг3, спречивши црног да рокира. Чини ми се, да црни на овај потез белога није реаговао најбоље, јер после одиграних пар потеза настала је позиција на дијаграму лево. Бели прети са ф3 да отера црног скакача, након чега црни не би био у могућности да брани пешачке слабости и краља у центру. Принуђен да врати материјал са ц3 и да брани слабију завршницу. После упорне одбране стигао је до реми завршнице (дијаграм десно) где је вероватно у цајтноту направио одлучујућу грешку: са Кд5 тера белог топа са четвртог реда или са е-линије, и позиција је и даље реми!


Најбрже се завршила партија између Есена Бариса и Мерт Ердогдуа у 19. потезу. Бели би могао са 17.Сд4, и жртвом даме ући у велики компликације. Међутим потез је ризичан, зато је бели ушао у реми расплет са понављањем потеза. У партији Петаков - Косић, бели је отварање одиграо слабашно, па је црни са потезом е5 стигао до задовољаваљуће позиције. У 25. потезу је и освојио пешака. Бели се ипак изврсно бранио, покушао је доћи до реми позиције мењајући фигуре. Чини се да у насталој позицији на дијаграму десно црни могао добити партију са Сф5. Црни је имао пешака више до краја партије, али ту своју предност до краја није успео реализовати.


У партији Кривокапић – Нађ Хеђеши бели није постигао предност против једне ређе варијанте сицилијанске одбране. После тематског д5 потеза црни није имао проблема. Партија је ушла у мирније воде. Ипак, црни је у 20. потезу могао ући у занимљиве компликације (дијаграм лево). Уместо одиграног Де6, црни је могао потезом Сц3 да поквари белу пешачку структуру. Након одиграног потеза, бели је имао благу иницијативу, али је само после грешке црнога успео да освоји пешака. Но ни бели није остао дужан, те је вратио поклон, али га црни није прихватио. У позицији на дијаграму десно црни је могао са потезом Т4б6 да настави борбу са добрим изгледама на реми. Он је међутим узео пешака топом са б8. После Дц8 морао је предати партију.


У насталој позицији на дијаграму лево из партије Атакиши - Ковачевић, црни може развити ловца на е7, или наставити борбу са г5 за централно е5 поље. Вероватно се такав расплет није свидео беломе, па је жртвовао пешака са потезом е5. Црни је прихватио жртву. Након насталих компликација, ипак се бели снашао боље, и стигао је до добијене позиције на дијаграму десно. Црни је узео белог скакача са Тф2xф5. Бели је уместо да одигра Кг6, са претњом мата и нападом на црног топа, одиграо Лф5, и ушао је у теоријски реми позицију.