Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Турбо ГМ 2009 - Дан 10

Турбо ГМ 2009 - Дан 10

11.11.2009 / ВМ Поповић, Душан (2564)

Дешавања у петом и шестом колу другог Турбо ГМ турнира анализирао је ВМ Дуле Поповић.

# Бели Коло 5 Црни
 1  Кривокапић, Марко(2426) 0-1 Шолак, Драган(2579)
 2  Атакиши, Умут(2409) ½-½ Есен, Бариш(2493)
 3  Петаков, Урош(2327) 0-1 Пап, Миша(2501)
 4  Косић, Драган(2538) 0-1 Ердогду, Мерт(2489)
 5  Ковачевић, Александар(2558) 1-0 Нађ Хеђеши, Балинд(2432)

У партији Кривокапић - Шолак црни је доста лако изједначио у отварању и након тога бели се определио за игру на реми. Успешно је одбранио претње по г-линији у топовској завршници, међутим, после дуготрајног маневрисања као да му је попустила пажња и у позицији на дијаграму лево дозволио је сјајну жртву топа 63...Тф4! Бели има топа више, али је остао без начина да заустави Шолакове централне пешаке. Уместо тога бели је требао држати свог краља ближе краљевом крилу и партија би се вероватно завршила ремијем. У партији Aтакиши - Есен играна је једна од актуелних варијанти у Најдорфовој сицилијанки где је бели после маневарске борбе успео да овлада пољем д5 (дијаграм десно), али црни је успео да створи довољну контраигру по ц-линији. У позицији где влада динамичка равнотежа противници су ремизирали понављањем потеза.


У партији Ковачевић - Нађ Хеђеши, бели је могао да очекује ретку варијанту Сицилијанке са 5...Лд7 коју Балинд редовно игра. Ковачевић је очигледно одлично обавио припрему за партију и жртвом пешака после 9.Ле3 Се4 (дијаграм лево) стекао је активност више него довољну за компензацију. Црни краљ је остао у центру под ударом а бели је играо заиста без грешке. Одлучујућу предност Ковачевић је стекао већ после 15.б4 (дијаграм десно) након чега је црни изгубио фигуру а ускоро и партију. Миша Пап сигурно гази ка новој велемајсторској норми. Добро се снашао у отварању и касније активном игром рутински освојио пешака и уз помоћ боље постављених фигура добио партију.


# Бели Коло 6 Црни
 1  Шолак, Драган(2579) ½-½ Нађ Хеђеши, Балинд(2432)
 2  Ердогду, Мерт(2489) 1-0 Ковачевић, Александар(2558)
 3  Пап, Миша(2501) 1-0 Косић, Драган(2538)
 4  Есен, Бариш(2493) ½-½ Петаков, Урош(2327)
 5  Кривокапић, Марко(2426) 1-0 Атакиши, Умут(2409)

У партији Шолак - Нађ Хеђеши, бели се определио за позициону игру у Енглеској партији. Настала је карактеристична позиција за ово отварање са много фигура на табли где се бели боље снашао и успео да заузме већи простор (дијаграм лево). Црни је покушао једино што му је преостало, а то је да отвори позицију на дамином крилу и да ту тражи контраигру и покуша да спречи напад белог по х-линији. Критична позиција настала је после 39...Т2б6 (дијаграм десно) где је бели практично форсирао реми са 40.Тб2 ф5!=. Уместо тога вероватно је добијало 40.Лф5! уз следеће Тб2.


Ердогду је успео да начини изненађење и победи Ковачевића, играна је нешто ређа варијанта Сицилијанке где је црни постигао задовољавајућу позицију, али је, чини ми се, неопрезно одиграо 16...г6 (дијаграм лево) потценивши 17.х4 и отварање х-линије. Бели је то искористио лепом комбинацијом започетом жртвом 22.Лг6! (дијаграм десно) након чега је форсирано ушао у топовску завршницу са пешаком више коју је успео да реализује, додуше не без техничких проблема.


У партији Пап - Косић, бели је избегао теоретски дуел у Француској одбрани и одлучио се да уђе у позицију са изолованим пешаком на д4. Познато је да Миша воли да игра тај тип позиције. И овога пута је активном игром успео да изнуди слабљење позиције црног краља. Мислим да је требало избећи потез 21...г5?! (дијаграм лево) који је узрок каснијих невоља црног. Боље је било на пример 21...Сх5. Бели је захватио иницијативу а одлучујућу предност стекао је прецизним потезом 42.Дц3! где је црнога довео практично у изнудицу и ускоро је ефектно добио партију. У партији Есен - Петаков, бели је, чини ми се, погрешно жртвовао пешака и остао без компензације. Међутим, млади турски играч се борио за шта је награђен кад је најмање очекивао. У потпуно изгубљеној позицији (дијаграм десно) где је Петаков, поред неколико потеза који одмах добијају (укључујући и д1Т), одиграо 55...д1Д и превидео једноставан мотив 56.Дх6 са ремијем.


У партији Кривокапић - Aтакиши, бели је у Ласкеровој варијанти сицилијанке стекао минималну предност захваљујући бољој позицији ловца (дијаграм лево). Успео је да постепено појача позицију док је црни сво време био сувише пасиван те није могао ни да очекује ништа осим пораза.