Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Турбо ГМ 2009 - Дан 11

Турбо ГМ 2009 - Дан 11

13.11.2009 / ВМ Богосављевић, Бобан (2526)

Позиције седмог кола другог Турбо ГМ турнира анализирао је ВМ Богосављевић.

# Бели Коло 7 Црни
 1  Атакиши, Умут(2409) ½-½ Шолак, Драган(2579)
 2  Петаков, Урош(2327) 1-0 Кривокапић, Марко(2426)
 3  Косић, Драган(2538) ½-½ Есен, Бариш(2493)
 4  Ковачевић, Александар(2558) ½-½ Пап, Миша(2501)
 5  Нађ Хеђеши, Балинд(2432) 1-0 Ердогду, Мерт(2489)

У партији Ковачевић - Пап није била виђена велика борба. Противници су већ на самом почетку изменили даме, убрзо након тога и топове, тако да се у једнакој позицији са лаким фигурама и није могло више од ремија. Стиче се утисак да Аца у овој партији није хтео много да форсира и да је био задовољан ремијем, што је Папу сигурно одговарало. У партији Нађ Хеђеши - Ердогду бели је већ у отварању скренуо са познатих стаза и тако изненадио противника, вероватно сматрајући да су му тако шансе за победу веће. Црни је добро одреаговао и позиција је изједначена. Партија би се вероватно завршила ремијем да Ердогду није направио груб превид 38...Тбф8??. У позицији на дијаграму лево једини потез за црног је другим топом на ф8 и позиција је једнака. Овако, после 39.г5 Кф5 40.Кг3 црни је морао да топа за два пешака да би избегао мат што је Баки искористио и лако добио. У партији Косић - Есен играна је ређа варијанта словенке 4.Дб3. Током целе партије бели је имао малу предност у виду ловачког пара, да би касније после измена остао са пешаком више у завршници на дијаграму десно. Дуго је Коле покушавао ову завршницу да добије али се црни добро бранио и на крају успео да ремизира.


У партији Петаков - Кривокапић играна је енглеска партија где је црни лако изједначио. У позицији на дијаграму лево, Кривокапић не користи прилику да одигра 23...Сц5! и да после а4 активира свог топа и самим тим стави противника у велике проблеме. Иако то није одиграо, црни је имао угоднију позицију јер је његов скакач много активнији од белог ловца и има упориште на д4. У завршници (дијаграм десно) када је позиција била већ једнака, Криви прави грубу грешку 37...Се6??, губи фигуру, а убрзо затим предаје. Тако је бели на поклон добио партију а црни изгубио пола а можда и цео поен!


У партији Атакиши - Шолак игран је Раузеров напад сицилијанске одбране где је црни очигледно добро припремљен, изашао без већих проблема из отварања. Бели је по сваку цену желећи да отвори позицију и нападне црног краља, прво жртвовао пешака а затим и фигуру. Позиција на дијаграму лево није нимало једноставна, али уз добру одбрану бели реално не може да угрози црног краља. Шолак ипак није добро наставио и после грубе грешке узимањем пешака на х2 (дијаграм десно) бели пропушта да добије партију потезом 34.Т1д4. После дуге борбе партија је ипак завршена ремијем што је можда и најреалнији исход партије.