Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Турбо ГМ 2009 - Дан 15

Турбо ГМ 2009 - Дан 15

16.11.2009 / ВМ Иванишевић, Иван (2628)

Коментаре четвртог кола трећег Турбо ГМ турнира написао је шампион Србије, ВМ Иванишевић.

# Бели Коло 4 Црни
 1  Јовић, Стеван(2292) 0-1 Ердогду, Мерт(2489)
 2  Дорић, Дарко(2470) ½-½ Косић, Драган(2538)
 3  Ковачевић, Александар(2558) ½-½ Шолак, Драган(2579)
 4  Шарић, Синиша(2424) ½-½ Есен, Бариш(2493)
 5  Пап, Миша(2501) 1-0 Атакиши, Умут(2409)

У партији Јовић - Ердогду играна је најоштрија варијанта краљеве индијке, “Мар дел плата“. Јовић је изабрао наставак који је популарност стекао на овим просторима захваљујући Зденку Кожулу који је први применио 13.а4. У позицији на дијаграму лево изгледа као да се бели одбранио на краљевом крилу, и полако преузима иницијативу на дамином следећим Тц6, уз Сб2 и Сц4 рецимо. Међутим Мерт игра занимљив потез 20...г3, после чега се Стеван није баш најбоље снашао. Ипак, долази до компликоване средишњице разнобојних ловаца и тешких фигура, која је по мојој оцени једнака. Не знам да ли је било цајтнота, али у тренутку када Стеван грубо греши (десни дијаграм) 38.Те1??, и пушта црну даму да уђе у одлучујући напад, имао је потез 38.е7 после ког црни мора да форсира реми узимањем на г2 и вечним шахом.


У партији Пап - Атакиши играна је Алапинова варијанта Сицилијанке, што се дало очекивати од Мише!. После мало нестандардног отварања настала је јако занимлљива средишњица, пуна фигура, где изгледа као да бели има иницијативу. Миша практично жртвује пешака са 20.д5 ( дијаграм лево), а заузврат добија ловачки пар и активност. Црни враћа пешака и после серије измена долази до једнаке завршнице, јер бели има више пешачких острва, али му је топ активнији и ловац је бољи од скакача у игри на два крила. Црни попушта мало помало да би у мало пасивнијој позицији (на дијаграму десно) сам дао пешака са 38...Се6. После тога позиција је технички добијена за белог, што он доста сигурном игром и користи.


У партији Шарић - Есен играна је једна од модерних варијанти Словенске одбране где после обострано коректне игре Шарић пропушта да користи минималну предност ловачког пара. У позицији на дијаграму лево, уместо 17.Дх4, било је занимљиво прво 17.Лд3 и на 17...ф5 или 17...г6 следи 18.Дх4. Бели ће остати са ловачким паром, а позиција се отвара после следећег ед4 или ако црни попусти са де3. Имам утисак да је он такву идеју имао, али касније због слабости првог реда не успева да је искористи. Рецимо, већ у позицији на дијаграму десно на 18.ед4 (уместо одиграног 18.Лд3) црни игра 18...Дц2 19.Лф3 и сада користећи слабост основног реда белог 19...Лд5 или чак 19...Лг4, те 20.Ле3 Лф3 21.гф3 и белом је, иако има пешака више, позиција ризична за игру на победу. После овога долази до завршнице разнобојних ловаца, у којој ниједан противник нема слабости, тако да је реми реалан исход ове партије.


У новосадском дербију Ковачевић - Шолак севале су варнице. Играна је већ помало заборављена варијанта Панова, чији су и један и други поборници, додуше различитим бојама фигура. Аца од пионирских дана (Газдина школа), а Драган од пре неких годину-две. После отварања дошло је до динамичке равнотеже, јер Аца иако има пешака више има слабијег краља због дуплих пешака на краљевом крилу. Занимљив је моменат после 26.Те1 (дијаграм лево). Бели прети променом дама и активирањем скакача, због тога Драган неутралише те претње жртвом квалитета, где настаје по мом мишљењу једнака позиција. Међутим од тог тренутка креће обострано нервозна игра (да ли је цајтнот у питању не знам) и после 38.Де4 (дијаграм десно) следи 38....Дф2 после чега црни долази у шансу, коју врло брзо испушта потезом 40...Та2 (40...Се3 или 40...г5 је било боље). Дакле, после овакве партије ово је најреалнији исход!


Партија Дорић - Косић је почела варијантом Богољубова. После првобитних измена пешака у центру, изгледа као да је бели мало бољи, јер има бољег ловца. Ипак позиција црног је доста тврда, и после пар измена, а поготову белопољних ловаца, није било говора о другом резултату сем ремија! Коле је мало стао на лопту и чини ми се да у овој партији није имао неких амбиција, мада није ни лако играти црнима!