Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Шампионат из мог угла

Шампионат из мог угла

06.05.2010 / ВМ Шолак, Драган (2547)

ВМ Шолак је одмах по окончању Шампионата Србије, на коме је заузео треће место, из свог угла описао све партије које је играо.

У мечу против Павловића одлучио сам се за скандинавску одбрану. Учинило ми се да сам већ у раној фази отварања решио све проблеме, али нисам имао времена да после серије измена фиксирам краљево крило, и после 19.х5 (дијаграм лево) позиција црног није пријатна. Мени то за време партије није било баш сасвим јасно. Миша је, међутим, проучавао ову позицију из класичног стваралаштва старих играча, које нама, играчима fritz генерације, није познато. После 27...Кц8 (дијаграм десно) притисак на краљевом крилу достигао је врхунац, и да је Миша имао мало више времена, сигуран сам да би пронашао жртву пешака у свом стилу: 28.ф6! Лд8 29.е6!! после чега би моја позиција била веома критична, и нисам убеђен да би ме и Мишин цајтнот спасио од пораза.Беле фигуре против Савкета у другом колу нису ми помогле. Савке је овога пута на моју велику жалост одлучио да одустане од своје стандардне скандинавке са ловцем на ц8. Логичан потез (дијаграм лево) 14...Те8! био је за мене нов, а Савић је све потезе до краја партије разрадио у компјутерској анализи са рибком пред неку ранију партију против велемајстора Гусеинова. За мене је овако дубоко познавање теорије од стране Савкета било велико изненађење и нисам успео да му створим било какве проблеме. У завршној позицији одлучио сам се да прихватим понуђени реми не сумњајући да би мој противник лако нашао (у позицији на дијаграму десно) важан одбрамбени потез топом: 21.хг6 хг6 22.Тае1 Тд6! (после 22...Дд4 23.Те6! позиција црног веома је тешка) 23.Те4 Лф5!.


Милош Перуновић насрнуо је на мене потезом 2.д3 против карокана. Позиција је била изједначена. Чак ни груб превид пешака са моје стране није нарушио равнотежу. Одиграо сам 16...Дц7 (дијаграм лево) да бих на његово евентуално 17.г4 могао одговорити потезом 17...Ле5. Нисам видео да после измене на е7 губим важног централног пешака због везивања по е-линији. Срећом, материјал могу да вратим и позиција остаје једнака.


Први велики пропуст направио сам против Дражића. Његов дванаести потез (у позицији на дијаграму лево), 12...Сг8 не делује као најприродније решење проблема везивања по е-линији. Могао сам ефектно завршити партију жртвом скакача (у позицији на дијаграму десно): 23.Сц6! бц6 24.Да6 Кд7 25.д5 и црни краљ не може побећи од мата. Теже од пропуштене прилике падале су ми Рашине критике које су потрајале до краја турнира. Раша је током кола једним оком безвољно бранио своју пропалу позицију, а другим мотрио на моју партију са Дражом, и чим је све било готово рекао ми је да сам био тотално добијен и издекламовао добитничку комбинацију.


Против шампиона Седлака понудио сам реми након отварања, сматрајући да сам изједначио позицију. Никола је имао другачије мишљење, а и борбеност му је током овог турнира била на завидном нивоу, и мислим да је то био један од предуслова његовог коначног тријумфа. Велику грешку направио сам (у позицији на дијаграму лево) потезом 15...б5. После 16.Лд5 свако узимање на д5 има своје недостатке и бели стоји боље. Мислио сам да ћу успети донекле да затворим позицију након 18...а5 (дијаграм десно). Жеља ми је била да скакача поставим на ц4 и да га обезбедим пионом на а4. Отварање рубне линије потезом б3 у било ком моменту било би врло опасно за белог. Џони је одиграо веома јак потез који није лако наћи, 19.Дц3. Због претње 20.д5 морао сам да отерам даму потезом 19...б4, али мој скакач је изгубио упориште и позиција је постала критична. Никола је пропустио неколико изгледних наставака, а коначно сам дошао до игре потезом 27...б3, који мој противник, могуће, није на време видео. Сада је и бели краљ под притиском, а Седлак је и даље избегавао реми, будући да сам ја био у приличном цајтноту. Направио је и превид и пред временску контролу понудио је реми одигравши 39.Дц2. Није на време видео да после 39...Дд3 не може да узме на ц6 због жртве топа на ц1 и матирања дамом по првом реду. У завршницу сам ушао са пешаком више и 30 минута времена на сату. Ипак, потрошио сам време врло брзо, а након што сам превидео 45.Тг7 шансе белог на реми постале су веома велике. Касно сам видео да на 47...Тд8 бели може да игра 48.Сц5 Та8 49.Кб3 Сд4 50.Кц4 Сц2 51.Тб7 Ка5 52.Сб3 уз реми вечитим шахом. Ово је за мене била убедљиво најтежа партија на турниру.


На слободан дан одиграо сам партију последњег кола против Лајтхајма. Борко се бранио француском одбраном. Ушао је у нешто слабију, али прилично чврсту позицију. Начинио је грешку када је (у позицији на дијаграму лево) одиграо 27...Сх6, што заиста делује несхватљиво. Скакач је тамо остао до краја партије, а потез 27...Сд6 Борко је одбацио јер се плашио топовске завршнице. Ипак, како је анализа са Савкетом показала, ово је било много боље решење. Потез 33.а4! (у позицији на дијаграму десно) решио је партију. Након тога црни нема начина да настави са пружањем отпора.


Уследила је прилично лака победа против Богија. Највероватније није требало (у позицији на дијаграму лево) да одигра 14...д5. Након тога, предстоји му грчевита борба за пола поена. Да је борбени Боги одиграо било који други потез, његова позиција остала би слабија, али шансе за трећи резултат наставиле би да узнемиравају моју психу. Пропустио сам да добијем у потезу (дијаграм десно) са 36.Тх4, али након временске контроле показало се да је позиција црног и даље без шанси.


Селектор је заборавио да поједе ловца на г6 (дијаграм), и после 8.а3 Лх5 црни нема никаквих проблема. Иако знам да Бранко готово никад не склапа ремије, понудио сам примирје након 16...ф5. Очекивао сам да ће се Дамљан добро загледати у позицију, али он је уместо тога погледао на свој ручни сат и прихватио реми. Разлог – кошарка! Добро је да нисмо пропустили историјску утакмицу између Цибоне и Партизана и тројку Кецмана!Против Таџе сам одиграо (дијаграм лево) сумњиво 8.д5, а затим сам спровео крајње глуп маневар Лц1-г5-х4. Тада још увек најбољи српски интер реванширао ми се потезом 12...цд5. Насталу завршницу проценио сам у своју корист, али веома добар потез (у позицији на дијаграму десно) 18...Тб8 уз б5 одржава равнотежу.Тајни тренер ми је саветовао да брзо ремизирам са Пиксијем (ако је могуће) и одморим се пред последње три партије. Након детаљнијег проучавања табеле, ипак, закључио сам да тако нећу моћи да се борим за прво место. Зато сам од почетка кренуо агресивно. Жртвовао сам пешака потезом 6...е5 (дијаграм лево) и након 7.де5 Дд1 8.Кд1 Сд7 стекао у замену за пешака веома добар развој. Погрешио сам (у позицији на дијаграму десно) са 22...Лг5, што води реми расплету. Требало је играти Сд7 са бољом позицијом, али бели је и даље прилично отпоран. Мислио сам да ћу у топовској завршници након 28.Та3 освојити пешака након 28...Тг4 уз Кб6-а5, али превидео сам да на 28...Тг4 бели може да одигра 29.Тф3 са ремијем.


Шаре је поновио једну од трулих варијаната скандинавке којом се редовно брани. Изузимајући почетне потезе партију је одиграо одлично и још једном показао да је веома озбиљан противник. Халуцинирао сам када сам се добровољно одрекао централног пешака потезом 15.е6 (дијаграм лево). Након 15...фе6 схватио сам да планирано 16.Се5 не пролази због 16...Де2 уз Сд4. Синиша је нашао другачије оборење, које је подједнако добро: 16...Се5 17.Да7 Де2 18.Ке2 Лб5 19.б3 Сц6 уз заробљавање даме после 20.Да8 Кд7 21.Дб7 Тб8. Мислио сам да ће ми 28.ц6 (дијаграм десно) обезбедити одлучујући напад, али и тада стојим слабије јер црни краљ безбедно прелази на дамино крило после 28...бц6 29.Дб7 Кд7 30.Сб6 Ке7 31.Дц7 Кф8.Пошто сам уочио да омладинца пеглају у филидору, одлучио сам да и ја започнем партију на овај начин. Крле је пасивно развио фигуре у отварању, али то нисам успео да казним и настала је неизвесна позиција. Потезом 27...Дд8 (дијаграм) понудио сам отровног пешака на д6, а јуноша се залетео, како то обично бива када су у питању млади и храбри људи. Након 28.Сд6 Тц2! напад на белог краља не може се зауставити. Крстић није узео топа са 29.Сц8 због 29...Сх3 30.Кх2 Дх4 (идеја Сф2 и Дх1 мат) 31.Де7 Сг5 32.Кг1 Сф3 33.гф3 Дх2 мат. Прецизан рачун, мора се признати, али нажалост прекасно!Раша се одлучио да промени краљице у отварању. У једнакој завршници неспретно је маневрисао. Комбинација коју је спровео (у позицији на дијаграму лево) потезом 36.Тд6 омогућила ми је да остварим доминацију већу од оне што је имају кец и краљ у боји против кеца и двојке: 36...Кд6 37.Сб5 Тб5 38.Лб5 Тц2 39.Кг1 Кц5 40.Лф1 Кд4 41.Тб1 Лб3. Материјал је изједначен, али бели нема чиме да мрда и кроз пар потеза изгубио је две фигуре.


Услови за игру били су солидни уз примедбу да је у почетку било врло хладно у сали за игру. Надам се бољем систему квалификација у будућности (на пример, јединственом полуфиналу). Такође, финансијски услови морали би бити доста бољи ако желимо да на најважнијем појединачном турниру редовно наступају наши најјачи играчи.Никола Седлак је заслужено тријумфовао. Одиграо је неколико одличних партија, а најбоља је била она против Перуновића, на којој би му позавидели Аљехин, Таљ и Широв заједно! Милош је предао у позицији у којој има два топа више! Честитке на титули! Одличну игру и велику борбеност показао је и Боги. Пикула се као и сваке године пласирао у самом врху. Највише је разочарао Савке који је завршио турнир на деоби последњег места иако је након партије са Говедарицом на почетку турнира најавио своје амбиције на шампионску титулу. Тадић је коначно постао велемајстор и пребацио лоптицу Миши Папу којега је овај турнир промовисао у најјачег интера у Србији. Надамо се да ће његов стаж бити краћи од Таџиног!