Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Куп Србије 2010

Куп Србије 2010

31.05.2010 / ВМ Шолак, Драган (2547)

Репортажа са Купа Србије, одржаног у хотелу Шумарицаме у Крагујевцу, виђена оком велемајстора Шолака.

Србија је, могуће, друга земља света по питању шаховске традиције и културе. Због чега је онда овогодишњи Куп био необично слаб? Од женског купа се изгледа потпуно одустало, док је на мушком наступило 18 екипа, од тога само четири у професионалном саставу. Ја се сећам времена са краја осамдесетих година, када је на оваквим фестивалима у Пули све врвело од шахиста. Постојало је више фестивалских група, играли су се опен турнири, омладинска првенства, брзопотезни турнири и разне друге шаховске приредбе. Неки траже разлоге у смањењу популарности шаха због појаве рачунара и интернета, други тврде да је све то последица финансијске кризе у свету. Ја сам потпуно другачијег мишљења, а пре него што га изнесем, волео бих да чујем коментаре читалаца.

Нису наступили Свети Николај, Спартанци, Смедерево и друге јаке екипе. У таквој конкуренцији очекивало се да ће се борба за титулу водити између Водовода из Крагујевца, Београда, Новосадског ШК-а и Ласте, док су шансу из прикрајка вребали Ниш и Раднички из Крагујевца. Екипа крагујевачког Водовода довела је бројна појачања и у саставу Волокитин, Стојановић, Пикула, Рогановић, Пап, Лајтхајм дошла је са амбицијама да освоји победнички пехар. Београд је играо у стандардном саставу, Вучковић, Миладиновић, Јеремић, Савић, без странца. За НШК нису наступили Маркуш и Душан Поповић, али и без њих, у саставу Ковачевић, Неведничи, Шолак, Лазић били смо спремни да се боримо за прво место. Ласта се појачала Богосављевићем који је наступио на трећој табли, иза Павловића и Брења, а пре Остојића.

У првом колу фаворити су одрадили посао. Намучио се једино Београд, додуше имали су убедљиво најтежи задатак. Опасни панчевачки цугераши умеју да буду веома неугодни. Робуљ је црним фигурама брзо дошао до велике предности против Савкета, а велемајстору је само ауторитет омогућио да дође до мирољубивог договора. Игор је после 14.д5 е5 дошао до предности у партији са Радловачким. Базирао је своју игру на искоришћавању слабости поља ф5. Потез 37.Сд6 био је леп тактички завршетак добро вођене партије у позиционом стилу. Вељко је без проблема одржао на први поглед непријатну топовску завршницу против Пеза и Београду је за победу био довољан реми на првој табли. Вучко је, међутим, био под великим притиском. Неопрезно је одиграо 50...Те5 да би после 51.Де7 схватио да не може да се заклони топом, јер бели може да форсира прелаз у добијену пешачку завршницу потезом 52.Де7. Панчевац је тако остао са два пешака више, али иако је имао пуно времена за размишљање, играо је прилично брзоплето и допустио Вучку шансу да се извуче. Бојан је нашао важан потез 65...Тц3 иако је био у великом цајтноту и успео је да дође до поделе поена.

Други дан, за разлику од првог, фаворитима је донео доста проблема. Ласта је одлично одиграла меч против првог фаворита по рејтингу и заслужено тријумфовала. Јунак дана био је Боги, који је белим фигурама савладао непобедивог Пиксија. У слабијој завршници Пикула је погрешио са 24...х5, и после 25.С7г6 фг6 28.Сг6 Кг8 29.Сф8 Кф8 30.Тд8 остао је без квалитета и изгубио. Могао се бранити једино потезом 24...Тд4 али и тада би његов задатак био веома тежак.

Ниш је против Београда играо чврсто, а равнотежа није била значајније нарушена ни на једној од четири табле.

Ни Новосадски ШК није могао бити задовољан. Иако је Абрам пре меча великодушно поделио своје тајне залихе магичног еликсира са мојом екипом, меч је после велике борбе ипак завршен нерешено. Неведничи је победио Ристића којем је после дуге паузе очигледно било потребно пар дана да се загреје, али је Ковачевић изгубио од Бошка, након што је у свом борбеном стилу одбио реми. Абрамовић је још једном демонстрирао врхунско познавање фијанкетног система у бенонију.

Дерби трећег кола био је Београд-Ласта. Јеремија је у свом стилу покупион неколико Богијевих пешака да би затим немилосрдним рачуном елиминисао сваки покушај контраигре. Последњи су остали да играју Игор и Доктор. Брењо је нашао невероватан добитнички потез. Након што је Игор напао његову краљицу, Славиша је мирно померио топа за једно поље. Ја се не сећам ниједног турнира на којем је Доктор играо, а да бар у једној партији није жртвовао даму. 34...Тб3 добило би одмах, а касније је Брењо у цајтноту испустио још неколико добитака и меч се завршио победом Београда.

Најзанимљивији меч четвртог кола био је наш сусрет са Београдом. Вељко је одлично спремио отварање и морао сам да се патим четири сата и да израчунам велики број тешких варијаната да бих дошао до вечног шаха. Моја понуда ремија након отварања није у њему побудила никакво интересовање. Вуле је у компликованој позицији надиграо Алексу, Неведничи је добио Миладиновића у чудној партији. Три бода Новом Саду донео је Лазић. Против Савкета је дошао до предности у отварању. Поставио је мали трик потезом 18.Сг5 али искусни Савић је наравно видео да би на 18...Лг2 уследило 19.Се6 фе6 20.Дх5 мат. Равноправна борба водила се до завршнице, када је Савић раскоординисао своје фигуре, уместо логичног померања краља ка центру. Лаза је то искористио и потезом 44.а6! створио слободњака који се ускоро претворио у краљицу. Још неко време Савке је покушавао да упеца противника на шах-шех, али Лаза је био пажљив и меч се завршио победом Новог Сада.

Нова победа у петом колу у још једном тешком мечу. Неведничи је имао инспирацију против Михајла. Жртвовао је фигуру потезом 9.Сб3. Уследила је још једна жртва, 14.Лг6. Док се за прву жртву може рећи да је одлична, друга има само естетску вредност. Михајло није најбоље реаговао, а Владик је своју иницијативу довео до победе и крунисао партију лепим завршетком: 38.ф7 Кд7 39.ф8С. Ја сам против Пиксија имао малу предност, али не и реалне шансе за читав поен. Победу за НШК осигурао је расположени Лаза. Миша Пап дуго је стајао боље, али његов потез 28...Тф8 био је слаб. Лазић се није полакомио на ловца, него је у цајноту нашао бриљантну добитничку комбинацију: 29.Ле5! де5 30.д6!! Дф6 31.Дх4 Дх4 32.гх4 Лх5 33.Тц1. Сада је ситуација прилично јасна. Због међупотеза 30.д6!! црни не може да брани пешака на ц5, а улаз белог топа на ц5 осигурава лаку победу. Овај дан обележен је и победом Савића који је прекинуо свој 17 партија дугачак пост.

Последњи испит имали смо у мечу са Ластом. Одлучујући је био мој сусрет са Богијем. Жртвовао сам фигуру потезом 13.Сб5, а Боги је после 13...аб5 14.Лб5 потрошио 58 минута. Дошао сам до велике предности, али позиција је и даље била прилично компликована. Важан је био потез 20.ф4 који искључује из игре две црне фигуре, скакача и црнопољног ловца. Након тога, реализација је ишла прилично глатко. Раднички из Крагујевца славио је против Београда захваљујући победи Ристића над Миладиновићем. Мали потез пешаком 36.ц3 учинио је да се наизглед добра позиција црног распадне.

У седмом колу сви су остварили своје радне задатке. Новосадски ШК сасвим заслужено дошао је до првог места, а понајвише захваљујући изузетно расположеном Лазићу. Водовод из Крагујевца ипак је остварио запажен резултат освајањем другог места, док се Београд у последњим моментима изборио за бронзу. Прошлогодишњи победници, екипа Ласте, иако значајно појачани, овога пута остали су без медаље.

Турнир је организован у истом хотелу у којем је одигран и Шампионат. Услови су били бољи него тада, али поново морам да укажем на велики пропуст организатора. У сали за игру често је било веома хладно. Шахисти не могу пружити максимум када играју у џемперима и јакнама, и надам се да оваквих пропуста неће бити у будућности.

Моја велика жеља је да наредне године на фестивалу учешће као и раније узму све најјаче екипе, да и жене и јуниори поново добију своје турнире, а било би лепо видети и аматере како се надмећу. Тужно би било да се традиција која траје деценијама угаси.