Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Женска репрезентација 2010

Женска репрезентација 2010

16.06.2010 /   Андрејић, Владица (2185)

Поводом избора новог селектора наше женске селекције и избора репрезентације имам потребу да нешто пишем...

На основу ад хок одлуке са седнице 14.5.2010. чувени Извршни одбор Шаховског савеза Србије расписао је конкурс за избор селектора мушке репрезентације, као и конкурс за избор селектора женске репрезентације. Наслућује се да је овај изненадни конкурс расписан да би се уклонио селектор Бранко Дамљановић, који је са репрезентацијом направио добар посао, али у последње време постао политички непогодан за булументу која руководи Савезом. Колатерална штета у овој причи испада женски селектор Ненад Ристић који је на тој функцији већ пет година, међутим да се ја питам то не би толико трајало. Подсетимо се само да дотични селектор није желео да за прошлогодишње Европско првенство играно у Новом Саду позове Сандру Ђукић, тада актуелну шампионку Србије, о чему је већ било речи на овом сајту.

Пре неких недељу дана за новог женског селектора Србије изабрана је ЖВМ Ана Бендераћ. У Политици од 14.6.2010 могли смо прочитати да је нови селектор одредила шири списак репрезентативки за Олимпијаду у Ханти Мансијску. Шири списак (по редоследу објављеном у Политици) гласи: Алиса Марић, Наташа Бојковић, Ирина Чолушкина, Марија Ракић, Анђелија Стојановић, Љиља Дрљевић, Јована Ерић и Сандра Ђукић. Колико видимо списак је сортиран по рејтингу, мада по мени би списак ваљало да започне са актуелном шампионком државе. Верујем да ћете се сложити са мном да би институцију државних шампионата ваљало поштовати, не би ли се поновили прошлогодишњи инциденти. У сваком случају и даље мислим да би државни шампионат морао бити један од најбитнијих критеријума за избор чланова репрезентације.

Данас је објављен и коначан списак за Олимпијаду. На списку нема Алисе Марић која ће се у то време бавити изборима у ФИДЕ на страни Анатолија Карпова, а ако све прође како треба постаће потпреседник ФИДЕ. Састав репрезентације гласи: Наташа Бојковић, Ирина Чолушкина, Марија Ракић, Анђелија Стојановић и Јована Ерић. У даљем тексту бавићу се иксључиво једним питањем: Да ли је боље да за Србију игра Јована Ерић или Љиља Дрљевић.

Помлађивање репрезентације? Хммм, јасно је да Јована има 18 година и велики потенцијал, али Љиљи је тек 25. Ако се иде на подмлађивање, а мислим да треба да се иде на то, онда би требало размислити о позиву за Ирину и Наташу, а не за Љиљу. Моје мишљење је да доброг омладинца треба убацити у ватру, али ако прави убедљиве и неприкосновене резултате, међутим Јована није ни актуелна омладинска ни актуелна кадетска првакиња Србије.

Политичка одлука? Да ли је Љиља компромитована тиме што је у Дрездену 2008. наступала за црногорску репрезентацију? Ако је то случај, како то да се онда налази на ширем списку репрезентативки? То су ствари за које си или погодан или ниси, а онда се од погодних тражи најбоље решење... Да ли Љиља уопште има право наступа за селекцију Србије, пошто је играла под црногорском заставом и била на њиховој листи? Одговор је потврдан, што се може видети на сајту ФИДЕ, где стоји да има право наступа за Србију почевши од 2.12.2009. уколико уплати таксу од 650 еура, док без таксе може заиграти од 2.2.2012. Претпоставићемо да селектор ово зна јер било би заиста чудно да се на фунцкију селектора пријави неко ко не познаје елементарне правилнике на наведену тему.

Резултати? Хајде да видимо какве су резултате постизале Јована и Љиља у последњих годину дана, са коментаром да узимање дужег временског интервала не би одговарало Јовани, јер запажене резултате је почела да прави тек од скоро. Представљени резултати покривају све турнире обрађене на Вечитом шаху у последњих годину дана, са тим да је уместо лошег ФИДЕ перформанса коришћен много прецизнији Андрејићев перформанс и даље рачунат на основу ФИДЕ рејтинга противника. Нема преваре ни око Андрејићевог перформанса (доле коришћена краћа ознака АП) који је много реалнији и који ће мало фаворизовати Јовану јер је играла неке слабије турнире, у шта ћете се моћи уверити када се ускоро на Вечитом шаху нађе комплетна прича о истини о шаховском рејтингу.


Јована Ерић:
Очекиван рејтинг за 1.7.2010 = 2218
Шампионат Србије 2010: 6. место, АП=2228
Кадетско првенство 2010: 2. место, АП=2008
Осмомартовски турнир 2010: 1-2. место, АП=2413, ЖВМ бал
Женска лига Србије 2009: АП=2319
Женско омладинско Првенство 2009: 2. место, АП=2111


Љиља Дрљевић:
Очекиван рејтинг за 1.7.2010 = 2273
Босна 2010: АП=2431, ЖВМ бал
Шампионат Србије 2010: 3. место, АП=2332
Првенство Београда 2010: 1. место, АП=2451
Женска лига Србије 2009: 9 из 9 АП=бесконачно!


Закључак. Према пописаним резултатима истиче се само један врхунски резултат Јоване Ерић, а у питању је прво место са Осмомартовског турнира где је освојен женски велемајсторски бал. Судећи по бројкама Љиља Дрљевић има јачи резултат на супертурниру Босне, такође са женским велемајсторским балом. Ако велика разлика у рејтингу није меродавна онда би требало гледати турнире на којима су заједно наступале, поготово ако је у питању шампионат. У сваком случају уколико постоји било каква дилема између наведених резултата онда би требало организовати међусобни меч од 4 или бар 2 партије где би победник изборио место у екипи.

Коментари. Волео бих да чујем шта ви имате да напишете поводом овога случаја. Слободно попуните нашу форму за коментар, а ја ћу кроз неколико дана објавити ваше коментаре. Желео бих на крају да предухитрим неке могуће коментаре и неумесне примедбе. Ако неко мисли да ово моје писање није довољно објективно, зато што ми је, можда, Љиља најбоља другарица или тако што, одмах да кажем да ја и нисам направио Вечити шах да бих био објективан, за објективност посећујте званични сајт Шаховског Савеза Србије. Што се саме урађене статистике тиче, цитираћу Хомера Симпсона из чувене епизоде Симпсонових где каже: "People can come up with statistics to prove anything, Kent. Forty percent of people know that!"