Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Зауставите лудило

Зауставите лудило

25.07.2010 /   Андрејић, Владица (2185)

Зауставите лудило илити мојих пола сата у Новом Саду је поучна прича о стању у војвођанском и српском шаху.

Након успешно одрађених професионалних обавеза жељно сам дочекао летњи распуст. Мислио сам како би ми добро легло да одиграм неки шаховски турнир. Након силних премишљања и пропуштања турнира некако изненада избор је пао на Првенство Војводине (25.7-1.8) у Новом Саду. Једна од кључних ставки за овакав избор била је та што овај турнир даје два учесника за Шампионат Србије 2011, а добро је познато да је пут из Војводине (остала места одређују Београд и Централна Србија) најлакши.

Дошао је и дан почетка турнира, 25. јули 2010. Поранио сам, уредно спаковао путну торбу и у 12:00 ухватио аутобус из Београда за Нови Сад (цена 625 динара плус 40 за пртљаг). Све је било у реду и око 13:30 већ сам био у хотелу Нови Сад. Одмах ме је дочекало велико изненађење, на плакату на улазу је писало да прва четири српска представника играју додатни плеј оф за два места на Шампионату 2011. Какав плеј оф упитао сам се. То је била матична идеја у првом распису турнира који сам видео, међутим касније кад сам проверавао на сајту господина организатора писало је (а и даље пише, ако га не склони у међувремену) да прва два иду директно на Шампионат. Јако брзо појавио се господин Синиша Дражић, велемајстор и актуелни селектор репрезентације Србије, у својству директора турнира. Веома изненађен упитао сам да ли се заиста игра неки плеј оф. Дражић је одговорио да је смислио сјајну ствар и да ће четворица најбољих са српске листе играти Бергер турнир на 15 минута по играчу за та два места на Шампионату.

Људи, да ли је то могуће? Ко ће отићи на Шампионат одлучиће викенд турнир! Заправо 15 минута по играчу је сама граница између рапида и цугера. Ја сам се добро припремио за турнир и желео да потражим своју шансу за улазак на Шампионат иако је она реално блиска нули. Међутим при оваквим околностима моје шансе су тачно једнаке нули. Ја не знам да играм убрзани шах, као ни цугер уосталом, или да кажем прецизније, играм их јако слабо. Људи, причамо о Шампионату државе, причамо о класичном шаху, а потурају нам неке алтернативне дисциплине. Замислите да одиграм турнир и освојим свих 9 поена из 9 партија класичног шаха, а онда ме убаце на цугерицу са још три играча која сакупе 7 из 9. У последње време виђали смо да о неком битном месту одлучују брзе партија, али то се дешавало искључиво после егал исхода на спорим партијама. Овакво нешто за мене је крајње неприхватљиво.

На све ово треба додати да је турнир отвореног и међународног карактера. Наравно нико од оних који су се већ пласирали на Шампионат није луд да овде заигра, али има пуно странаца који ће кројити врх табеле и чији ће резултати битно утицати на пласман на Шампионат. Желео сам да пожелим срећу великој групи нигеријских нерејтингованих играча који су били пријављени за турнир, а сада су нажалост мистериозно ишчезли са списка. Могу рећи и да ми је засметала и превелика уградња господина Дражића у супер повољној понуди за смештај (који нисам ни стигао да видим). Наиме понуда је 130 еура за 7 ноћења у двокреветној соби и уписнину, док сам у међувремену сазнао да тај исти смештај кошта 10 еура на дан у једнокреветној соби, па рачунајте сами.

На питање да ли је прича о плеј офу коначна одговорено ми је потврдно, после чега ми није остало пуно избора него да напустим турнир. Наравно господин Дражић ме је одмах оптужио да сам у Нови Сад дошао само зато да бих правио проблеме, што уопште није тачно. Дошао сам да играм и остаје жал што сам залуд трошио време на припреме. Покупио сам своју путну торбу и у 14:10 ухватио аутобус за Београд (цена 605+50 динара), а не могу рећи да сам уживао.

Поставићу неколико питања на које не знам одговор. Ко је гоподину Дражићу дао лиценцу за два места на Шампионату? Да ли је то сада његова приватна биртија и може ли он та места да подели како му је ћеф? Да ли ће се огласити Шаховски савез Војводине и поништити овако срамно деобу места на Шампионату Србије? Да ли ће се огласити Шаховски савез Србије и поништити лиценце подручних савеза и вратити Полуфинале под своје окриље? Да ли ће, ако се нешто од горе наведеног деси, организатор надокнадити трошкове играча?

Ето тако размишљам ја, а како размишљате ви можете написати као коментар, па ћу ја прочитати...