Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Брак из користи - прво истрага па развод пред судом

Брак из користи - прво истрага па развод пред судом

28.07.2010 / ФМ Аџић, Слободан (2127)

Наставак приче Кад закон метлом замане, Слободана Аџића, а поводом репортаже Зауставите лудило.

Покушаћу, пре свега, истином и чињеницама, Владице, да појачам Вашу рубрику па зато додајем мој коментар. Тужно је оно шта данас чине шаховски функционери у Србији. Ви морате да наставите у име шахиста да јавност све, или много тога, сазна. Ево мог коментара у вези Вашег „излета” у Нови Сад на тему „Заставите лудило” и невероватне чињенице да се Председник ШС Војводине Мирослав Копања, одговоран за Првенство Војводине - није огласио него је вешто „потурио” Синишу Дражића.

Да ли шах у Србији данас постоји због интереса појединаца у Савезима или због десетине хиљада шахиста?

„БРАК” ИЗ КОРИСТИ – ПРВО ИСТРАГА ПА, РАЗВОД ПРЕД СУДОМ!

У уџбеницима о основи новинарства пише: наднаслов је заправо, суштина, сиже текста који следи. Стога, не сме бити дуг. Зато тек овде морам, а то је по слову новинарства дозвољено а и у интересу је читалаца - мало ипак да појасним наднаслов.

Сви текстови које пишем су дефакто, апел на слободно писање и позив на храбро испољавање другачијег и аргументованог мишљења. Ух, како бих ликовао да се, рецимо са чињеницама а не претњама, огласи било који члан Извршног одбора Шаховског савеза Војводине. Но, ако је шаховска материја непозната или није претерано занимљива пецарошима, тенисерима, домаћицама - онда, логика налаже, сигурно се тиче судбине свих регистрованих клупских играча и њихових потомака у Србији. Стога је нопходно да се најпре они придруже јавној оцени стања у нашој шаховској организацији.

Данас Шаховским савезом Војводине, односно његовом врхушком - руководе људи који су на та места дошли под до сада, ипак није потврђено (јер чека се одлука на приговор Покрајнском секретаријату за спорт Шаховског савеза Новог Сада на регуларност Избора за Извршни одбор ШСВ) легалним изборима. Председник и секретар ШС Војводине су минулих седам месеци (изабрани су у децембру 2009. године) показали, нажалост, да им је маргиналан развој шаха у Покрајни. Како? Примера је сјасет , али ево неких од њих.

Пре свега, ненормална и апсурдна промена система тамичења најважнијег и најпрестижнијег турнира у Покрајни, Појединачног Међународног Првенства Војводине које је у току у Новом Саду и то, за сво чудо, све само неколико сати пред прво коло! Као марионету (али вероватно идејног творца) потурио је Мирослав Копања, шахисту Синишу Дражића.

Друго, неосновано, нелегално и незаконито наметање шахистима и клубовима на претплату на приватан лист „Шаховски Журнал” који, за поневеровати је докле бахатост досеже - издаје и од њега приход убира потпредсеник Шаховског савеза Војводине, Синиша Дражић!! Даље, заташкавање од стране баш оних који треба да брину о регуларности такмичења у Војводини - текстова из Дневника о афери са недавне међународне ујдурме у Црвенки.

Наиме, Синиша Дражић је лично аутомобилом довезао и пријавио судији на турнир па тако и лажно представио шахисту из Грузије као велемајстора Џобаву. А, Грузијац Џобава у животу још није видео Црвенку, а његов дублер, онај који га је глумио - добио би Оскара да је турнир организован у Холивуду (примио је награду, прихватио паровање као Џобава...). Овако, када ово доспе пред органе ФИДЕ (а мораће) са много сведока - питање је да ли држава Србија, парама порезника заиста има основа да на Олимпијаду као капитена пошаље режисера, актера и благајника ове лакрдије - Синишу Дражића, шахисту из Новог Сада?

Па за овај коментар, још и ово: потом као награда стиже од Мирослава Копање, председника ШС Војводине: Дражић грађанин Србије је захваљујући пре свега истомишљењицима аванзовао и доспео уместо на стуб срама или иза решетака - на место потпредседника Шаховског Савеза Војводине. Када Војвођанска јавност сазна за све почињено, а шахисти су сведоци - ни закон, а има га, а ни шахисти у већини неће му опростити.

А, да све не би завршило као „мртво слово на папиру” (ружан српски обичај) навешћу оно што је мени познато. Очекујем да ће јавну оцену рада Шаховског савеза Војводине и Србије прихватити и активни играчи, а да ће им се придружити најпре регистровани шахисти. Данас ипак нећу цититрати умног Николу Пашића каји је ружно назвао српски народ ако трпи и ћути! Морамо штитећи шах и његову традицију и богатство, мислити на десетине хиљада оних који шах играју по плажама, касарнама, клиникама, школама...

Војвођански шаховски савез је само у овој години под диригентском палицом председника Мирослава Копање и секретара Данка Бокана повукао такве „потезе” који су нанели штету шахистима. Али њима двојици су донели корист. Идемо редом:

С почетка ове 2010 године прошлогодишњи и актуелни Председник Шаховског савеза Војводине, Мирослав Копања – успео је коначно бар неком да пласира „шустер мат”. И то коме? „Војвођанском шаху”, гласилу покрајинских шахиста које је редовно стизало до њих пуних 15 година! Ценим да Копањи хиљаде војвођанских шахиста за зло не би узело то што као малолетник није стигао да савлада шаховску азбуку: мат, рокада, дамин гамбит, мајоритет, ловац и сл.

Али шахистима и свима око шаха диљем „Панонског мора” у Кикинди, Суботици, Новом Саду, Сомбору , Алибунару, Чуругу и свуда – дужан је да објасни шта га је мотивисало да од јануара 2010. године „матира” по заглављу „крштен” билтен ,а међу покрајинским шахистима знан као „Војвођански шах”? Он је тада као председник Шаховског савеза Војводине одговоран што је гласило после 15 година излажења „угасио” и одлучио да шахисти и клубови у Војводини морају да се претплате на текстове, анализе, оцене, мишљење, лекторисање Синише Дражића власника и издавача. Наравно, не својом вољом - него по декрету. Колико је речник у том гласилу неприлагођен појединим узрастима - коментарисаћу Вам Владице у наставку јавне полемике.