Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Лик и дело ђенерала

Лик и дело ђенерала

30.07.2010 /   Андрејић, Владица (2185)

Ево још једне надоградње на серију текстова, овога пута бавимо се ликом и делом ђенерала Драже.

Као прелудијум за овај симпатичан текстић било би пожељно да сте прочитали претходне:

25.07.2010 /   Андрејић, Владица (2185) : Зауставите лудило
26.07.2010 / ФМ Аџић, Слободан (2127) : Кад закон метлом замане
27.07.2010 /   Андрејић, Владица (2185) : Чика Дража, коментари
28.07.2010 / ФМ Аџић, Слободан (2127) : Брак из користи - прво истрага па развод пред судом
29.07.2010 / ИМ Ђукић, Жељко (2382) : Побуњени човек потврђује своје достојанство
29.07.2010 /   Андрејић, Владица (2185) : Чика Дража, коментари 2

Е, па да започнемо причу. Пре неко вече читао сам протестно писмо Аркадија Најдича на chessvibes.com. Сјајно штиво верујте, изгледа да и Немци имају свој Шаховски савез. У једном моменту Аркадије се дохвати лика под именом Јорг Шулц, за кога каже да је током времена захватио око петнаест различитих позиција унутар немачке шаховске федерације. Одмах се сетим ја да и ми свог коња за трку имамо. За почетак ту је функција потпредседника Шаховског савеза Војводине (додуше изабран на нелегалним изборима, али кога је брига за детаље), а у питању је наравно наш актуелни селектор (мушке) репрезентације. Мултифункционална личност је позната по томе што је на својим турнирима био директор, затим играч, судија, а док му је противник на потезу уносио је партије у компјутер. Ах, да, умало да заборавим да је истовремено и трговац и да му је за руком пошло да прода гарнитуру са живом партијом у току која се играла на једном његовом турниру за балове. Збуњени актери дотичне партије морали су сами да поставе нову гарнитуру, а хвала Богу и позицију до које су дошли...

Овога пута постао је директор престижног турнира, Првог Међународног првенства Војводине. Сам себи доделио је за право да изабере начин на који ће двојица лауреата отићи на Шампионат Србије следеће године. За почетак генијална ствар, турнир је отворен и међународни. Кога је брига што ће странци да промешају врх табеле, док се велики експерти питају колико првих места можемо узети за реална на једном швајцарском систему у 9 кола. Ма шта има везе, нека заиграју и они који већ имају право наступа на предстојећем шампионату. Наравно нико од њих није био луд да заигра овде, али ето тако није било прошле године. Наиме, главни карактер ове наше приче пријавио се на Првенство Војводине 2009 иако је имао директно право учешћа на Шампионату 2010. Наравно за нашег хероја реалност је бити у врху, а по потреби могло би да уследи извртање, не би ли неки добростојећи играч улетео у прва два места. Међутим, то је било мало и уследеле су директиве да ипак човек добије поен док не стигне из Кавале у Нови Сад. Феноменална ствар, парови су штеловани тако да у првом колу заигра против човека под именом Петар Борбаш, а Петар се неће појавити и писаћемо чика Дражи добитак контумацијом иако ни он није присутан. Тако би се и завршило да поједини Панчевци нису дигли дреку и спречили овај криминал. Како једном таквом господину не приличи да започне турнир са нулом, није ни учестовао на турниру, те је тако заузео престижно последње место о чему сведочи наша табела (нажалост морате добро да скролујете да би сте ово видели).

Но вратимо се на актуелно Првенство Војводине. Ад хок пропозиције, за које сам сазнао тек кад сам дошао у Нови Сад са намером да заиграм на дотичном турниру, кажу да ће четири најбоље пласирана играча са српске листе, играти један додатни турнир, двокружни Бергер са темпом игре од 15 минута по играчу, са кога ће прва два право на Шампионат. Несхватљиво је да тако битну ствар као што је пласман на Шампионат државе не одлучује партија шаха, већ неки хибрид рапида и цугера. Зашто баш тај темпо игре од 15 минута? Па одговор је јасан, наш херој је потаманио сву елиту која се затекла у Параћину пре неколико недеља управо на овом темпу игре. Да мало боље игра цугер, вероватно би се и плеј оф играо као цугер... Да ли је ово легално? Наравно да није. Треба рећи да је Шаховски савез Србије издвојио средства од 135000 динара, као и сваком подручном савезу, у циљу квалификација за Шампионат Србије, али тако да на турниру могу наступити и играчи са других подручја. Треба рећи и да је чика Дража затражио додатна средства од 350000 динара, зато што организује међународни турнир?! Биће да је мало што играчима са стране наплаћује смештај у двокреветној соби 19 еура дневно, на истом месту где човек са улице плаћа 10 еура дневно у једнокреветној. Да ли треба да одговорим у чији џеп иде разлика у цени?

Немојте да мислите да сам ја једини који је дошао да игра турнир, а онда се вратио кући. Приче кажу да је и ФМ Сомборски имао инцидент. Наиме Сомборски се, по кадији, није пријавио на време (?!) и стога је био дужан да плати скупљу уписнину, што је он у шоку одбио. Накнадно су уследиле пијачне понуде директора турнира, понуда је гласила редовна цена, прво коло реми, а друго коло се игра. Да ли треба рећи да је и мени запрећено свим таксама закашњења пошто сам одбио резервисан смештај по оној горе написаној уградњи од око 100%, иако је ми је речено када сам се пријављивао да је за мене уписинина без тих глоба. Наравно опростићемо му, јер је господин већ зацртао себи поприличну своту мојих пара које су почеле да му исклизавају, па је био мало у афекту.

Наравно увек ће бити оних којима се не свиђа ово што пишем. Пре свега ту су људи који желе лако да напредују на рејтинг листи, или желе да лако зараде престижну титулу, или пак имају и превише рејтинг поена. Они знају на коју адресу могу да се обрате да би испунили зацртано. Да ли треба да поверујем да се господин са Првенства Војводине 2008 са 9 поштено одиграних партија пласирао на Шампионат Србије 2009? Како да се не забринем да ли су све партије нашег хероја са последња два Шампионата Србије регуларне?

У једној екскурзији неких претходних коментара написао сам да сам којим случајем ја селектор наше репрезентације, шансе велемајстора Дражића да заигра у репрезентацији биле би равне нули, чак и да је носилац престижне титуле шампиона Србије, чак и да набере 2800 ело бодова. Предуслов за представљање државе мора бити поседовање одговарајућих људских и моралних квалитета. Одавно јако добро знамо да код дотичног господина више нема шаховских успеха, јер његов успех се мери искључиво у конвертибилној валути. Њега није срам нити да прода поен, нити да купи, нити да посредује у причама тог типа, битна је само коначна сума новца која ће да се слије у његов џеп. И ето, доживесмо да нас такав један лик преставља на Олимпијади и то ни мање ни више него као селектор. Да ли ћемо мирно спавати кад постоји реална опасност да господин селектор на олимпијади упути неку непристојну понуду? Да ли мислите да је објављен редослед по таблама заиста плод размишљања (ако је тако нешто уопште могуће) са коначним циљем шаховским успехом Србије, или је у питању нека локална опклада која ће се добро уновчити? А селектор је изабран на четири године, охохо, колико је то еврића? А после Олимпијаде очекујемо да се распише тендер за 5. место у државном тиму, а ако зафали можда и за место број 4. Коначно и ми пацери имамо реалну шансу да заиграмо у репрезентацији, али само ако имамо дебео новчаник.