Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Жао ми је што мешам политику

Жао ми је што мешам политику

02.08.2010 /   Радошевић, Ненад (2196)

Своје виђење на серију текстова о фарси у шаховској Војводини и Србији дао је и Ненад Радошевић.

Жао ми је што мешам политику у овај случај, али све у овој држави је политика и последица политике. Како на територији Војводине не важе исти закони као на територији Србије тако је и могуће да Шаховски Савез Србије нема никакву контролу над својим такмичењем на територији Војводине. Закон о сукобу интереса (да ли селектор репрезентације може бити члан још многобројних шаховских органа и да ли је тиме у сукобу интереса?) не важи у целости за територију Војводине. Наиме, тамо је одлучено да њихови политички функционери (додуше не помињу се шаховски) могу бити одборници у разним скупштинама и градоначелници и шта год треба још, што је противно закону а и ситуацији у осталом делу Србије. Наравно да се ово кршење Устава преноси и на ниже нивое. Па нам је таква ситуација и у шаху. Својевоља влада на свим нивоима па што не би и у једној наоко небитној животној сфери као што је шах.

Такође, слутим да ће и начин одабира играча за репрезентацију имати исти епилог јер је селектор изгледа препун добрих идеја. Ја лично предлажем да десетак играча прозваних од стране селектора испишу своја имена на папирић, затим тај исти убаце у шешир и на свечаном банкету, пред прегршт новинара, јавним извлачењем, селектор ће саствити "најјачу" селекцију Србије. Дотле ћемо ми истински љубитељи шаха путем СМС-а гласати за своје фаворите. Приход од порука ће ићи наравно селектору. За све у животу је потребна срећа па што не и за избор репрезентативаца или пласман на шампионат државе.

Помињати учешће страних играча на полуфиналном турниру за шампионат Србије је заиста непотребно коментарисати. Или ипак треба да предложим да можда треба размислити да се Крјаквину понуди место на шампионату... опростите у play off-у.

На крају морам рећи да господин Дражић сноси мањи део кривице. Он ради оно што му се дозвољава. Наравно да је највећа кривица на највишем органу, а то је Шаховски Савез Србије који је допустио, својим незнањем и немаром да се овакве ствари дешавају. Успевају и да растерају све добронамерне људе из света шаха и ван њега да дигну руке од жеље за унапређењем. Годинама смо сведоци да сви они који заслужују да играју разна европска и светска такмичења, самим тим представљају Србију и тај исти савез, морају у највећем броју случајева да сами размишљају како ће то и остварити, па чак и онда када шаховски савез успе да обезбеди макар део трошкова. Све у свему, господин Дражић је само последица. Требало би да покушамо да лечимо узрок иако су многи пали у тим покушајима...