Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Не кајем се

Не кајем се

04.08.2010 / ФМ Попадић, Драган (2268)

Поводом нашег текста Смрт шаха због ремија јавио нам се ФМ Драган Попадић, капитен тиватске Мимозе и актуелни селектор Црне Горе. Веома смо захвални што нам је појаснио и поправио неке детаље у вези описаног меча. Обавезно прочитајте.

Са задовољством пратим сајт Владице Андрејића, јер преко њега се у значајној мјери информишем о догађајима у шаховском свијету, пратим директно партије које ме интересују и читам занимљиве, полемичке текстове из свијета шаха. Као дугогодишњи новинар и уредник мислим да могу да кажем да Андрејић има и новинарски инстикт да „отвори“ нову актуелну тему. Тако је било и у најновијем тексту „Смрт шаха због ремија“ и уопште не мислим да је овим текстом желио да „попљује“ још једног селектора.

Мирољубива понуда капитена у једном мечу је послједњи чин у вођењу и организацији једног шаховског клуба. Прије тога треба правити планове, писати извјештаје, тражити спонзоре, обезбједити средства из различитих извора, формирати екипу у складу са прокламованим циљевима. Морате одредити циљеве клуба пред сваку годину и поднијети рачуне на крају године. Рецимо претпрошле године наш циљ у Премијер лиги Црне Горе је био опстанак (успјели смо), прошле године бронзана медаља (успјели смо), ове године опстанак у Лиги (били смо шести). Све смо то урадили на спортском пољу, без нечасних радњи. Уосталом по томе је наш клуб и познат. Подсјетићу вас на чувену Прву лигу у Будви у заједничкој држави кад смо у послједњем колу играли са комшијама из Херцег Новог. Са нашим минималним поразом од 3,5:2,5 у Лиги би остали и ми и они. Ни мени ни екипи то није ни пало на памет. Играли смо поштено и након много узбуђења меч је завршен неријешеним резултатом а Херцег Нови је испао из Лиге. Сјећам се да су ме људи из ЖТП- грлили, истичући моје и поштење „Мимозе“.

Међутим, више пута као капитен сам предложио и прихватио везане ремије, не сматрајући то намјештањем меча. Неке колеге су ме у шали прозвали дипломатом. Ипак, признајем да у томе има нешто што се коси са спортским моралом. Али, шах је у неким детаљима специфичан спорт. Тако је и са тзв. „велемајсторским“ ремијима који су чести на шаховској сцени. Мислим да они неће „убити“ шах јер је то неуништива игра.

У претпослједњем колу Премијер лиге имао сам тешку партију против Пајковића. Скоро сам је довео до ремија кад ми је капитен Будућности Поповић (а не Калезић) понудио шест везаних ремија. Погледао сам позиције и питао појединачно играче. Сви су се сложили да нам тај бод обезбјеђује опстанак и прихватили су, сем велемајстора Седлака који се само насмијао јер смо у суштини имали добијен меч. На шестој табли секретар нашег клуба Станичић имао је фигуру више против Никача. Без размишљања ми је одговорио „Прихватамо. И сам знаш шта нам то значи. Моја побједа уопште није битна“. Дакле, не капитен, него екипа и капитен су заједнички донијели такву одлуку у интересу клуба.

У животу није све црно или бијело. Морате доносити тешке одлуке и то у неколико секунди, јер немате времена да размислите. Морате бити, не само емотивни, него и рационални. Као кад играте шах. Морате гледати цјелину, а не само дио табле. Као капитен екипе преузимам све критике на себе. Не кајем се што сам на крају крајева донио и ову одлуку на Цетињу. Не сматрам да сам урадио нешто непоштено. Са задовољством ћу дочекати и промјене правила које ће то забранити. Неке промјене предлаже и уважени господин Андрејић, чији ћу сајт и даље редовно посјећивати више пута дневно, поздрављајући његов напор да му сајт буде занимљив и актуелан. А јесте такав

Драган Попадић, капитен ШК“Мимоза“ Тиват.