Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Шаху заиста пријети смрт због ремија

Шаху заиста пријети смрт због ремија

06.08.2010 /   Милошевић, Радмила

Поводом теме начете у тексту Смрт шаха због ремија имамо коментар Радмиле Милошевић, председнице ШК Дијагонале из Подгорице.

Постовани господине Андрејић,

До сада није било прилике да се упознамо или контактирамо на било који начин. Но, без обзира на то, годинама пратим Ваш ангажман у шаху. Надам се да сте и Ви бар нешто начули о мени, Центру, Клубу и Школи шаха ,,Дијагонале''. Видим да на свом сајту отварате болна питања која оптерећују шах и то сматрам изузетно добрим у иначе контролисаном, некомпетентном, или незаинтересованом медијском простору Србије и Црне Горе (ограничићу се на ове двије земље јер у њима најбоље познајем прилике). ,,Случај'' везаних ремија са недавно завршене црногорске Премијер лиге заинтересовао ме као шахисткињу, капитена екипе, организатора турнира, шаховског педагога - дакле вишеструко. Ја се овим проблемом нећу бавити из судијског угла, јер од свега чиме се човјек у шаху може бавити, једино се не бавим суђењем шаховских турнира - иако су ми као играчици и организатору турнира правила релативно позната. Мене ова ситуација занима више са етичког становишта и као феномен који наноси штету шаху као игри. Будући да мој клуб (Дијагонале) четири године учествује у женској лиги која се игра заједно са мушком у прилици сам да пратим дешавања и партије и једних и других.

Шта су карактеристике црногорских лига у шаху задњих неколико година?

1. Превелико присуство страних играча (да сам на мјесту функционера Шаховског савеза Црне Горе дубље бих поразмислила колико је то корисно за укупни развој црногорског шаха).
2. Велики број свих могућих ремија (баш оних играча које наши сиромашни клубови прилично добро плаћају).
3. Превелико мијешање клубских (и осталих) функционера у игру тимова.
4. Потпуно одсуство публике (ове године је на отварању појединачног првенства за мушкарце и жене у публици био ЈЕДАН човјек а током првенства није било никога). Иста ситуација се поновила и на екипном првенству.
5. Апсолутно одсуство медија (на отварању, током такмичења, затварању и проглашењу).
6. Ноншалантан изглед и понашање самих учесника.

Из овога се може закључити да је шах доживио деградацију и маргинализацију а да тога изгледа нису свјесни ни шахисти ни шаховски функционери. И једни и други би убрзано морали мијењати приступ игри. Шахисти морају знати да од атрактивности и квалитета њихове игре, изгледа, понашања, образовања и личне харизме, зависи интересовање публике, медија и спонзора за шах. Шаховски функционери треба коначно да схвате да умјесто гомилања политичара и ,,бизнисмена'' у шаховске структуре припусте и понеког са образовањем, визијом, стратегијом, идејама – прије него шах доживи потпуни суноврат.

Срдачан поздрав за све праве љубитеље, поштоваоце и практиканте шаха!

РАДМИЛА МИЛОШЕВИЋ
Предсједница НВО Центар за развој шаха ,,Дијагонале'' и шаховског клуба ,,Дијагонале''
Подгорица