Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Карпов у Београду

Карпов у Београду

19.08.2010 /   Андрејић, Владица (2185)

Карпов је јуче гостовао у Београду. Прочитајте шта су писали медији и погледајте сјајне фотке.


Бата Живојиновић гамбит!

Карпов је јуче гостовао у Београду. За почетак прочитајмо шта је јуче објавио Б92.

Б92, 18. август 2010

Карпов: "Последњи тренутак за шах"

Велемајстор Анатолиј Карпов рекао је да се кандидовао за председника Светске шаховске федерације (ФИДЕ) зато што је "дошао последњи тренутак за шах".

Капров је захвалио на подршци и рекао је да му је драго што је у његовом тиму и најбоља српска шахисткиња Алиса Марић, која је кандидат за потпредседника ФИДЕ.

"Хвала Србији што подржава моју кандидатуру и драго ми је што је Алиса Марић у мом тиму", рекао је Карпов.

Руски велемајстор састао се и са председником Србије Борисом Тадићем, потпредседником владе Ивицом Дачићем, министром спољних послова Вуком Јеремићем и градоначелником Београда Драганом Ђиласом.

"Разговарали смо, наравно, о шаху. Сећали смо се 'Меча столећа' (сусрета селекције Совјетског Савеза и 'остатка света') у Београду (1970. године), Олимпијада у Дубровнику (1950) и Скопљу (1972). Добили смо подршку и мислим да треба вратити некадашњу популарност шаха и значај који је имао", рекао је Карпов.

Пријему у Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње присуствовали су велемајстор Светозар Глигорић, глумци Велимир Бата Живојиновић и Лазар Ристовски, оперски певач Живан Сарамандић, фудбалска легенда Драгослав Шекуларац и бивши председник Југославије Зоран Лилић. Они су дошли да изразе подршку Карпову.

Кандидат за председника ФИДЕ причао је после пријема и о стварима које конкретно замера садашњем руководству федерације, чији је председник Кирсан Иљумжинов.

"Треба се борити за повећање нивоа организације и финансијских услова. Морамо да вратимо ауторитет шампиона света и тог звања", рекао је Карпов.

Његову кандидатуру подржао је и његов некадашњи велики ривал, са којим је ривалство често прелазило границе спорта, Гари Каспаров. Карпову је подршка некадашњег противника дошла природно.

"Да разјаснимо, садашње време и стање у савременом шаху то захтевају, то је нормално. Колико се ја сећам, а велемајстор сам већ 40 година, врх шаха уједињено захтева промене", рекао је Карпов.

"Процеси у последњих 15 година смањили су финансијске услове, смањили популарност шаха и угрозили само занимање шахисте", рекао је Карпов.

Шампион света од 1975. до 1985. године има јако лепо мишљење о данашњим врхунским играчима.

"Имамо дивне играче као што су (Владимир) Крамник, (Веселин) Топалов, (Магнус) Карлсен, и предивног шампиона (Висванатана) Ананда. Конкуренција у врху постоји, али ФИДЕ мора много да учини да бисмо их вратили на насловне стране новина. Ананд је трећи пут шампион света и треба да буде познат и признат као што су били прваци пре њега", рекао је Карпов.

Погледајмо сада још неке слике које нам је љубазно уступио господин Јосип Ашик. Хвала Јоцо!


На пријему код министра Дачића


на окупу


Велемајстор Глигорић је наравно био присутан


Карпов и Алиса и преводилац Дамјановић


Опааааа, ево Андрејића и Баралића и још понеког


Алиса Марић

На крају ево и једног коментара који смо прекјуче добили на сајт.

Подршка Карпова - равна нули (Милутин Лукић, Вуковар):
Чуди ме како сви ови који се врте ту око Карпова у Србији не утичу да Карпов у медијима добије заслужено место,а нарочито у оним који му нису наклоњени. Његова кампања није само спомињање Алисе Марић као будуће подпредседнице ако Карпов постане председник Фиде. Треба зауставити све негативне натписе и изјаве понеких функционера из редова Бошњака који изјављују да не подржавају Карпова јер је играо меч са Војиславом Шешељом у Вуковару. Ово је изјавио председник шаховске уније БИХ господин Сеад Демировић. Чуди ме зашто представници Републике Српске у шаховској унији БИХ нису реаговали. Као организатор симултанке у Вуковару и гостовања Карпова одговорно тврдим да Карпов није за време тога гостовања политички експлоатиран.Симултанку сам и због безбедности организовао уз подршку снага УН које су биле у Вуковару. Ни по којој основи Шешељ није могао играти симултанку јер нису осим Вуковараца ни позивани други Симултанка је одржана 16 августа 1995 године. О таквим стварима ови који су сада уз Карпова морају водити рачуна. Иначе била је за време рата "мода" да Срби својатају Карпова а Хрвати Каспарова а све је то био утицај људи који су се залагали да доведу њих двојицу умеђу "своје" Све су то биле маркетингшке игре о којима су ови врхунски шахисти мало водили рачуна. Иначе 1997 године у Земуну под покровитељством општине чији је председник био Шешељ одржана је Дечија олимпијада. Тада је дошло до неке шаховске промотивне игре и то меча на једној страни Карпов и Бјелица а на другој Маргит Саовић и Шешељ. Меч се играо без топова као меч мира-што је измислио Бјелица Био сам генерални менаџер дечије олимпијаде и то ми је познато. Чудим се што шахисти,шаховске судије и организатори из редова Бошњачке нације нису затражили праву информацију од мене ,као што траже за друге послове у вези функционисања шаховске делатности у БИХ. Оваквим иступом председника Шаховске уније БИХ могу утицати да се добри односи покваре. Надам се да господин Сеад Демировић други пута прво ће проверити па казати. Слабост је и у редовима ШСС о овој небризи за Алису Марић ако их она представља и промовира. И ту се осети слабост и разједињеност организације,јер изгледа да свако води своју бригу. Видеће се све како смо се припремили ако дајемо подршку Карпову или не на Олимпијади када ће бити избори Живи били па доћекали. Биће и послије разних прича ако се не успије. Опет ће неко други бити крив-можда опет Шешељ.