Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Цирих, дан нулти

Цирих, дан нулти

05.09.2010 /   Баралић, Небојша (2247)

Наша екипа отпутовала је у Цирих на првенство света за студенте. Извештај је поднео вођа експедиције Бум Бум.

11. УНИВЕРЗИТЕТСКО ПРВЕНСТВО СВЕТА У ШАХУ

Швајцарска, Цирих, 04-12. септембар 2010.

04. септембар 2010.

ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

После много неизвесности и перипетија, захваљујући шаховским пријатељима, студентска репрезентација Србије је ипак кренула на 11. Универзитетско првенство света које ће се одржати у Цириху у периоду 04-11. септембар 2010. године. Традиција одсуствовања са међународних такмичења, дуга скоро две деценије је прекинута! Да ли ће бити прекинута и традиција неосвајања медаља за српски шах на међународним такмичењима сазнаћемо за 8 дана (Наравно, златну медаљу на 1. Првенству Европе за новинаре коју је освојио писац ових редова нећемо рачунати јер је освојена са 100% резултатом!). Нашу репрензетацију сачињавају тренутно најбољи студенти-шахисти. Изостала је само Марија Ракић која због обавеза на факултету није могла да отпутује за Цирих. Марија је до пре неки дан играла Прву лигу Србије, а 19. септембра је очекује одлазак на Олимпијаду у Русију.

Састав наше репрензентације:
1.ВМ Душан Поповић (Економски факултет Нови Сад)
2.ИМ Мирослав Миљковић (Медицински факултет Ниш)
3.ИМ Милош Рогановић (Економски факултет Суботица)
4.ИМ Никола Несторовић (Учитељски факултет Београд)
5.ИМ Балинд Нађ Хеђеши (Висока школа за пословну економију и предузетништво Београд)
6.жВМ Анђелија Стојановић (Висока школа за пословну економију и предузетништво Београд)
7.жИМ Љиља Дрљевић (Филозофски факултет Београд)
8.жИМ Сандра Ђукић (Висока школа за трговину и банкарство Ниш)

Бригу о нашим студентима у Цириху водиће Небојша Баралић, тј. ја. Организатори су нашу репрензетацију већ сврстали у групу фаворита за медаљу, заједно са селекцијама Русије, Ирана, Монголије, Грузије... Играју се два појединачна турнира (студенти и студенткиње), а на крају се сабирају најбољи резултати за екипни пласман.

ПОМОГЛИ СУ НАМ – ХВАЛА ИМ!

Мало је оних који су веровали да ће студенти играти у Цириху:
проф. др Милош Недељковић, државни секретар за науку
проф. др Милан Вишњић, декан Медицинског факултета Ниш
проф. др Александар Јовановић, декан Учитељског факултета у Београду
проф. др Мирослав Весковић, ректор Универзитета у Новом Саду
Небојша Јовановић, председник Универзитетског спортског савеза Србије
Стеван Шегрт, Универзитетски спортски савез Београда
Мома Вучићевић
Душан Цогољевић, Висока школа за пословну економију и предузетништво
Господин Леонз Едер (Швајцарска), високи функционер ФИСУ који се лично заложио да наша екипа игра на Универзитетском првенству света!

НАШИ СПОНЗОРИ:

Универзитетски спортски савез Србије
Универзитетски спортски савез Београда
Учитељски факултет Београд
Медицински факултет Ниш
Универзитет у Новом Саду
Висока школа за пословну економију и предузетништво
CAISSA Investment
Туристичка организација Србије
Туристичка организација Београда
Шаховски савез Централне Србије
PS Fashion / Чачак
...
Многи су нас питали да ли је Шаховски савез нешто помогао? Вероватно ће Владица направити анкету са овим питањем, само не знам да ли постоје кладионичке квоте које би ово испратиле...

ОДЛАЗАК ЗА ЦИРИХ


Аеродром Никола Тесла

Јатовим авионом у 15.45, са Аеродрома Никола Тесла, наша експедиција је кренула за Швајцарску. Интересантно је да са ових 9 путника на аеродрому био само тата Рогановић! Наравно, било је ту и неколико СМС порука... У препуном авиону за Цирих, разбацани са бројевима седишта (ипак су карте купљене у последњем тренутку), већина је лепо спавала. После проласка пасошке контроле (без ВИЗА), истина на шалтерима за земље ван Европске Уније, лепо изненађење. Дочек! Господин обучен у униформу организатора са натписом SERBIA! Још једно изненађење, господин Драгољуб Микавица из Шаховског клуба „Светозар Глигорић“ из Цириха. Он је од стране организатора одређен да нам се увек нађе на помоћи и до сада нам је много олакшао адаптацију. Ту се списак наших људи не завршава. Др Ђорђе Лолошевић из Београда допутовао је у Цирих један дан раније. Ангажован је од ФИСУ да спроводи анти-допинг контролу. Да није све идеално, ево малих ситница које кваре слику доброг организатора. Швајцарци практикују да студенти немају баш неки превелики луксуз у смештају. Ни за ово првенство нису много променили. Студенти су смештени у некој врсти студентског дома где имају доручак. Остала два оброка и сала за игру удаљени су око 50 минута са перфектним превозом. На храну се навикавамо, али смо већ кренули у потрагу за нашим добрим „роштиљом“. Смештај смо покушали да поправимо користећи комшијске „везе“ са једним студентом из Краљева! Ради на рецепцији. Чекамо почетак. Мора се устати рано јер организатор инсистира да се присуствује свечаном отварању у 10.00.