Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Цирих, слободан дан

Цирих, слободан дан

10.09.2010 /   Баралић, Небојша (2247)

Репортажа са слободног дана светског студентског првенства!

Слободан дан - 09.09.2010.

Сигруно је да ће слободан дан остати у лепом сећању свима који су изабрали да иду на ексурзију. Вредни домаћини су се потрудили да што садржајнији испуне овај дан. Комбиновала су се разноразна превозна средства: аутобус, брод, шинска жичара... Нисам сигуран да бих веродостојно описао све лепоте које смо видели путујући кроз нетакнуту приподу Швајцарске, возећи се по прелепом језеру и пењући се жичаром на скоро 2000 метара надморске висине. Надам се да ћете гледајући слике са овог данашњег путовања моћи да доживите макар и део онога што смо ми прошли као и да осетите атмосферу која је данас владала у нашој репрезентацији.Свих девет чланова наше екипе појачаних доктором Лалошевићем кренула је у раним јутарњим сатима на пут ка Луцерну и Риги планини. Организатор је обезбедио два аутобуса која нису имали стандардну бројчану нумерацију него су добили имена по великанима светског шаха – Ананду и Ботвинику. Ми смо се возили аутобусом Ананд. Данас није било шаха иако је неко поменуо да је организатор могао да направи меч између два аутобуса док траје вожња.

После 45 минута вожње стигли смо у Луцерн. Добили смо два сата за обилазак града, по својој жељи. Већи део времена је проведен у шетњи. Док су неки потражила мали одмор поред воде у кафани за коју доктор Лалошевић каже да спрема најбољу кафу у Луцерну, било је оних који су обилазили и културна добра овога града, као што је „лав у стени“. Иако нисам неки љубитељ кафе морам признати да је доктор био у праву. Брзо смо потрошили слободно време и морали смо се укрцавати на брод. Уз сунчеве зраке и ветар појачан релативно брзом пловидбом, по палуби брода су се размилели шахисти из целог света. Свако је нашао свој кутак да може на миру да посматра и ужива у овој, морам поново написати, невероватној прироиди. На неким планинама је било и снега. Колико се скоро једночасовна вожња језером од Луцерна до подножја планине Риги допала нашим студентима говори податак да су сви били разочарани када су чули да се неће враћати бродом.
Пред нама је био најатрактивнији део пута. Жичара на шинама (како смо је ми прозвали) је требала да нас извезе на врх планине Риги одакле се пружа поглед на неколико језера, суседне планине, десетинама километар унаоколо. Све смо то слушали у путу и очекивали да стигнемо до врха. Уколико вас некада пут нанесе у ове крајеве ово немојте пропустити! Ја бих и пешице кренуо на ову планину. У облацима, на самом врху планине направљена је оаза за туристе, фотографе, љубитеље екстремних спортова... Надам се да смо сви поправили крвну слику боравећи на овој висини и удишући чист планински ваздух. Слике говоре...

Повратак са планине траје нешто дуже јер треба безбедно спустити ову композицију у подножје. Већина нас је, вероватно опијена свежим ваздухом, преспавала мало вожње жичаром, а и аутобусом.


БРЗОПОТЕЗНИ ТУРНИР
У вечерњим сатима одигран је блиц турнир. Од наших учешће су узели само Сандра Ђукић и ја (НБ). У конкуренцији 60 играча међу којима је било и носилаца највећих шаховских титула Сандра Ђукић је освојила 11 место са 6 поена. Браво Сандра! Надам се да ће јој овај турнир дати подстрека да добро одигра преостала три кола на турниру. Шта рећи о мојој игри и учинку. Да ли сам задовољан са 5 поена и не знам којим местом? Ипак сам ја шаховски судија...

Седмо коло се игра у петак од 09.30. Очекује нас изузетно тежак и битан дан. Веће пре подне имамо дупли дуел са Русима и Грузијцима. По неким нашим рачуницама (знамо да је можда рано за то), после 6. кола Србија и Грузија деле прво место испред Русије... Сутра почиње расплет, надајмо се на нашу страну.