Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Шаховски абортус велемајстора и пацера

Шаховски абортус велемајстора и пацера

16.09.2010 / ФМ Аџић, Слободан (2126)

Симпатично штиво послао нам је господин Слободан Аџић.

На помолу расплет дугогодишњег самовлашћа у Шаховском Савезу Војводине

ШАХОВСКИ АБОРТУС ВЕЛЕМАЈСТОРА И ПАЦЕРА!

Писао сам вам својевремено текст „Кад закон метлом замане…” вођен Ђолетовим стиховима. Наравно, не хита ради, већ са поучном алузијом и инспирацијом како бих илустровао самовољу, безвалшће, сукоб интереса, непоштовање закона и статута а и не малог броја злоупотреба у раду председника Шаховског савеза Војводине, Мирослава Копање и Синише Дражића, самозваног новинара па још и главног уредника листа „Шаховски Журнал Војвођански шах”. Први из приче о двојици, а по функцији и „јачи” је шаховски аналфабета. Али, други онај „креативни” део пара ,зато зна да игра шах Велемајстор је. Суптилно, како приличи његовом шаховском звању, у противзаконитој и неморалној спрези са „првим” успео је да примора војвођанске клубове да се, хтели то или не, претплате на „Шаховски жунал војвођански шах”- приватни лист Дражића. Е, ни по јада да је ту био почетак и крај невоља часних шаховских радника и шахиста у Покрајни.

Но, ајмо редом:

Лане, у октобру је одржана Изборна скупштина Шаховског савеза Војводине. Највећи шаховски центри у Војводини, Нови Сад, Суботица и Вршац, представљани кроз легално изабране делегате још су тада на Скупштини указивали председавајућем Копањи на неправилности у припреми седнице Скупштине, али и на кршење статута. Један од присутних, Драган Шолак, јавно је и аргументовано на Скупштини причао да се тамо и тада крши закон, а да се ни статут који обавезује - не поштује.

Сјајан матаматичар и шахиста, Шолак је превидео да је негде у детињству Мирослав Копања својима у Каћу вероватно изговорио: „Кад порастем бићу председник Шаховског савеза Војводине, али не и шахиста”! Уверен сам пишући ово да би се грохотом до суза на ову чињеницу смејали председници савеза, налик шаху - „мањих” спортова. Поменимо само неке: Зоран Панчић је на челу веслачког савеза, Мирко Нишавић на кормилу кајакаша, легендарни ас Момир Кецман председник Рвачког савеза Србије, а шта би тек рекли Драган Капичић председник кошаркаша Србије или рецимо Александар Боричић на челу одбојкаша! Сањајући да и он буде председник, па макар и мимо закона, Мирослав Копања је другачије одлучио. Ма ко хаје за закон, шахисти ће радити како ја хоћу!

Ових дана цела прича добија очигледно другачији ток. Метла с почетка приче је пред вратима у Масариковој у Новом Саду где пар самозваних појединаца (јер је Секретаријат јасно указао на неправилности у раду изборне скупштине) креирају војвођански шаховски миље.

Није ново, али није сгорег данас подсетити: правда је спора али достижна! Ех, да су војвођански поштари знали ових дана каква су писма упућена из Покрајнског секретаријата за спорт и омладину на адресе најбољих и најактивнијих шаховских клубова у Војводни. Стигле су бројне аргументоване примедбе на изборе за Скупштину ШС Војводине. Све је минулих месеци врло детаљно анаизирано у Покрајинском секретаријату за спорт и омладину Војводоине. Модест Дулић покрајински секретар за Спорт и омладину потписао је допис упућен Шах Савезу Војводине и клубовима у Покрајини са оценом и указом на многе неправилности на изборној скупштини одржаној у Каћу. Дневник је писао, а и на Листи смо читали текст „Разлаз на Каћкој петљи!”. Далековид је био аутор Богољуб Данковић. Биће разлаз у ШС Војводине јер су неки и имали петље и настојали да поштују друштвене норме и раде по слову закона!

Сада је јасно, а на чистац је изашло бар нешто. Парама Војвођана финансиране су нелегалне активности шаховског савеза Војводине. Многи њихови пројекти, а пожурио је председник Копања да сукоби интересе свог ментора а у том „Каћком” сазиву и потпредседника ШСВ Дражића са продајом свог гласила фирми у којој руководи. Бесмислена путовања. Речју, незабележена је самовоља једне клике којом још увек али сада очито противзаконито диригују један пацер и један велемајстор: Копања и Дражић.

Дакле, покрајински секртерајат за спорт Војводине се после дуже и очито врло темељне анализе, а након аргументованих примедби три највећа клуба у Војводини: Боре Костића из Вршца, НШК-а и суботичког Спартака - огласио и указао на многе неправилности у организацији изборне скупстине ШСВ. Тако нелегално и аматерски избарано руководство са делегатима који су мање-више фалсификатима дошли на Изборну Скупштину - нанета је опгромна штета шахистима Војводине, донете су многе одлуке о трошењу новца савеза, наметнута је претплата клубовима на лист Шаховски журнал а тиме је без основа угашен после 20 година Војвођански шах.

Сада се анализира настала штета, самовоља и очекује се подношење кривичних пријава. Овде би био грех не споменути каква је лакрдија и срамота нанета када се грузијски шахиста лажно представљао у Црвенки на Меморијалу Милорада Вујовића као велемајстор Џобава! Све је то, има сведока, режирао Синиша Дражић који је довезао Грузијца, бахато и рачунајући да ће све да прође. Овај понижавајући и срамни гест треба проселедити Етичкој комисији ФИДЕ која ће сигурно предузети потом законске кораке. Јер је све непобитно, са стотинама сведока. Као својеврсну награду, режисер Дражић није добио Оскара него му је поверено да буде селектор на предстојећој Олимпијади. То најбоље говори какви ситни интереси владају у шаху у Србији .

Цео предмет око лажног представљања на турниру у Црвенки није застарео. Да ли је могуће да су сви присутни мирно гледали како се шахиста из Грузије лажно представља? А ко је и какве интересе од тога тада имао – такође ће изаћи на видело. Организатори, проток новца, наградни фонд, присуство градоначелника Куле – неће бити тек тако бачени у архиву. Преварени су тада наивно шахисти, читаоци, а у медијима и грађани Србије. То ће се такође кад-тад суочити пред законом.

У Шаховском савезу Војводине суоочени са мишљењем Секретаријата за спорт треба да одлуче шта им сада ваља чинити. Можда опет неки Џобава васкрсне? Без обзира какву ће варијанту сада „ископати” један велемајстор и један пацер. Више је него сигурно да цео пројекат и тендециозно лажирање Изборне Скуштине ШС Војводине није успело.

Како и рекох у наслову – шта дуго него шаховски абортус.