Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Ко то блати НШК?

Ко то блати НШК?

27.11.2010 /   Андрејић, Владица (2168)

Са малим закашњењем на интернету прочитах отворено писмо Нотарош Красоја, па сам помислио да не би било лоше да га и ви прочитате...

Писмо које је написао Красоје Нотарош може се наћи на сајту господина Миладинова на адреси www.chessnovisad.in.rs. До сада нисам знао да ме господин јак аматер (вероватно је професионални трговац) сматра за осредњег аматера, али свашта се може прочитати... Штета што немам шаховски клуб у Војводини, јер тада бих морао да купим ово ново чудо "Шаховски журнал & Војвођански шах", те бих можда још нешто дознао. Уживајте!

Красоје Нотарош, 9. новембар 2010

Отворено писмо

Поштовани чланови клуба, овим желим да вас упознам са ''занимљивим'' текстом о Првој лиги Србије 2010, недавно објављеним у часопису ''Шаховски журнал & Војвођански шах'', који издаје Шаховски савез Војводине, из пера главног и одговорног уредника Синише Дражића, велемајстора, потпредседника ШСВ, селектора сениорске репрезентације Србије, ...

СМЕДЕРЕВО ''ИЗНЕНАДИЛО''!
НШК ИЗ НОВОГ САДА ОПЕТ У ''БУНАРУ''!
ФИНАНСИЈСКЕ МУКЕ
Врњачка Бања, 21-31.08.2010.

Прва лига Србије одржана је у прелепом амбијенту Врњачке Бање. 12 најбољих клубова у Србији дружило се скоро исто толико дана (мало прегломазно, зар не?) и одиграло по бергер систему а на меч бодове (победнику 3, а за нерешено по 1 бод). Испало је чак три екипе а међу њима је био унапред отписани Планум (шкртарио на појачањима, тј. није их ни било, Стара Пазова (на опште изненађење то се догодило тек у последњим метрима) и неизбалансирана екипа Слоге из Краљева. Спартак се провука кроз иглене уши, а то скоро искључиво може да захвали разиграној другој табли, вундеркинду из Мађарске, младом Рапорту (само 14 година а већ ВМ!). Овај младић их је држао до краја у игри а у последњој партији у директном дуелу победио је индиспонираног интернационалца са резиденцијом у Шпанији, Т.Пауновића.

Посебан куриозитет је преплаћена екипа НШК из Новог Сада, која већ деценију тавори у 1. лиги, јурећи неке високе пласмане с убедљиво најплаћнијим саставом (финсирање врло чудно...), чији је капитен кум од вечитог председника клуба (приватизовао га као личну прћију иако није уложио ниједан лични динар, него се разбацује друштвеним средствима...), а има само (или боље рећи чак?) једно освојено место првака државе. Вероватно би га чак и неки осредњи аматер (нпр... В. Андрејић), боље водио, него актуелно руководство, које је монополисало некад клуб који је био понос града. Било је заиста тмурно посматрати ту несразмеру уложеног и показаног, отприлике као тим Реала до доласка Муриња, али надајмо се да долазе бољи дани за њих (најављена реконструкција тоалета после пар деценија у клубу за следећу годину!!). Но свако води клуб како жели, или уме, зар не, па их не би више потстицао у томе што раде, ваљда ће се и неки таленат ускоро појавити из њихове школе, наравно ако је пре тога покрену, а не да друштвеним новцем купују наоколо све што ваља, а ништа не чине за децу из сопственог атара!

Но да онима који то не заслужују, не дајемо превише простора, да похвалимо сензационалног победника...

И тако даље, све у истом стилу, делећи лекције још неким клубовима, главном судији турнира, Лига одбору ШСС и његовом председнику, па и свом клубу ''Стара Пазова'', ''заборављајући'' да истакне свој допринос. јер је у последње четири године својим залагањем и добром игром ''успео'' да три различита клуба, за које је наступао, избаци из Прве лиге. Уосталом ако желите да овај ''генијални'' текст прочитате у целини, часопис можете купити од аутора лично. Свакако да овај полуписмени памфлет, пун лажи и пакости, не заслужује већи коментар, али истине ради морам изнети неколико важних чињеница.

Новосадски шаховски клуб је у периоду од 2000. године до данас у Првој лиги освојио једну титулу првака, два пута је био вицешампион и пет пута је био трећи. Дакле, осам медаља за 11 година. Томе треба додати и 4 освојена Купа и по три друга и трећа места. Укупно 18 медаља од 22 могућа! У исто време четири клуба, која су у поменутом периоду освајали 6 титула победника Прве лиге, ВИШЕ НЕ ПОСТОЈЕ, а од осталих само ШК '''Београд'' има константно добре резултате, али ни близу нашим. Толико о валидности наслова из текста - НШК ИЗ НОВОГ САДА ОПЕТ У ''БУНАРУ''. Где су остали клубови, ако је ''НШК у бунару'', и шта остали клубови раде ако ми годинама ''таворимо у лиги''. Непобитна истина је да је протекла деценија била најуспешнији такмичарски период у 88 година дугој историји клуба, што потврђује и податак да је НШК у 2008. години проглашен за најбољу спортску екипу у Новом Саду!

Тврдња да је капитен екипе (М. Јевтић) кум дугогодишњег председника клуба (С. Јовић) је неистина, но да је и тако, у чему је проблем? Капитена клуба су изабрали играчи, што они сваке године потврђују, а садашњи Председник је изабран 2000. године и мандат му је једногласно продужен фебруара 2010. године. Клуб није ничија прћија, како тврди писац текста, већ о њему брину и одлучују сви чланови преко ЛЕГАЛНО изабраних органа (Скупштина, Председник, Извршни одбор и Надзорни одбор), што наравно није случај са издавачем поменутог часописа, Шаховским савезом Војводине, чији су органи (међу њима и потпредседник Дражић) НЕЛЕГАЛНО изабрани кршењем Статута ШСВ и фалсификовањем пуномоћи ''делегата'' изборне скуштине, новембра 2009. године.

Говорити да су играчи НШК-а ''преплаћени и најплаћенији'' (не знам где), је пре свега неколегијално и мизерно, поготово од колеге велемајстора и селектора репрезентације. Наши играчи, махом садашњи и бивши репрезентативци, су плаћени према нашим финансијским могућностима, ни мање, ни више од тренутно водећих клубова у земљи, много мање него репрезентативци у осталим спортовима. Сва примања исплаћују се преко рачуна уз уплату пореза.

Примедба да се клуб финансира ''врло чудно'', те да се ''разбацују друштвена средства'' је наравно једна злобна и демагошка конструкција. Клуб од Града добија одређена средства што је око 20% годишњег буџета клуба и та ''друштвена средства'' користе се за зараду запосленог у клуб и покривање конуналних трошкова клуба (грејање, струја, вода, итд). Остала средства прибављамо од генералног донатора (приватна компанија) и још неких приватних субјеката, који су се углавном определили за финансирање врхунског шаха, добрим делом и за стипендирање првотимаца. Финансирање клуба је на увиду јавности, а недавно је буџетска инспекција града извршила детаљан преглед пословања, о чему сведочи обиман позитивни извештај.

Помиње се и шаховска школа. У нашем клубу константо ради пионирска школа ''Промоција'' коју води син наше легенде Антона Дежеа, Влада. Та школа има нашу пуну логистичку и повремено финансијску подршку. Чињеница да Дражићев син похађа ту школу, довољно говори о његовој искрености у тексту. Од скора је поново активнија и шаховска школа ''Капабланка'' коју води Жељко Медар, која такође има нашу пуну подршку,

Рећи да НШК ''друштвеним новцем наоколо купује све што ваља'', узимајући у обзир да у клубу наступају П.Поповић (поникао у клубу, члан 39 година), Д.Шолак (поникао у клубу, члан 26 година), М.Лазић (члан од омладинских дана, 28 година), А.Ковачевић (прве потезе повукао у НШК-у, члан 11 година), В.Неведничи (странац 18 година члан клуба), М.Јевтић (члан 39 година), Р.Маркуш (једини са стране ''чак'' из Бачке Тополе, члан 6 година), Д.Поповић (члан 3 године, раније играо за омладинску екипу клуба) и од ове године С.Шарић, је такође гнусна неистина.

Дакле само ових неколико чињеница јасно говоре о ''лику и делу'' ВЕЛЕМАЈСТОРА, СЕЛЕКТОРА (његов избор је једна од највећих брука у нашем шаху), ПОТПРЕДСЕДНИКА, ШАХОВСКОГ ТРГОВЦА (свим и свачим), ГЛОДУРА (није глодара, него главног и одворног уредника), и ко зна још чега, Синише Дражића. Уосталом, претпостављам, да то за вас није никакво изненађење, јер га бар ми Новосађани добро познајемо.

Шта је узрок невиђеног напада на наш најстарији и најбољи шаховски клуб? Прво, то је дугогодишње одбијање људи из НШК-а да прихвате његове идеје и деловање у шаху. Он је у потпуности банализовао шаховску игру и свео је на пуку трговину. Код њега је све на продају и куповину: образ, част ...... Само је важно колико ће се новца слити у његове џепове. Други разлог је ангажовање НШК-а око оспоравања легалности изборне скупштине ШС Војводине, што је потврдио и Покрајински секретаријат за спорт и омладину, чиме је постало јасно да су Дражић и остали из ''руководства'' ШСВ нелегално узурпирали власт. У немогућности да аргументима оспоре наше тврдње, узурпатори су потегли опробано оружје – клевете и лажи. Овај текст пишем са надом да ће шахисти и шаховски радници, у Војводини и целој држави, смоћи снаге да дотичног лика и њему сличне похлепне самохвалисавце, који шах користе за своју личну промоцију и пуњење џепова, одстране са руководећих положаја у нашем шаху.

Красоје Нотарош