Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Студентски мечеви Мађарска - Србија

Студентски мечеви Мађарска - Србија

07.12.2010 /   Баралић, Небојша (2247)

Са "малим" закашњењем преносимо репортажу са пријатељских студентских мечева између Мађарске и Србије.

ПРИЈАТЕЉСКИ СТУДЕНТСКИ ШАХОВСКИ МЕЧЕВИ
МАЂАРСКА – СРБИЈА

Будимпешта, 12-14. новембар 2010. године


После учешћа студентске репрезентације Србије на 11. Универзитетском првенству света у шаху у Цириху и освајања сребрне медаље у појединачној (Љиља Дрљевић) и петог места у екипној конкуренцији, убедљиве победе против колега из Даласа, уследило је гостовање наших студената у Будимпешти и две нове победе.

Наша екипа у саставу: Милош Лапчевић, Балинд Нађ Хеђеши, Милош Станковић и Анђелија Стојановић одиграла је два пријатељска меча против две различите селекције Мађарске и у оба остварила победе. Првог дана (13. новембра) резултатом 2,5:1,5 победили су комбинован тим јуниорске и студентске репрезентације Мађарске, а другог дана (14. новембар) савладана је и студентска репрезентација резултатом 3:1.По рејтингу, изузев предности на женској табли, Мађари су били благи фаворити у првом мечу. После првог сата игре на прве две табле (Лапчевић и Нађ Хеђеши) смо стајали лошије, док смо предност имали на трећој и четвртој табли (Станковић и Стојановић). На првој табли Лапчевић је лоше третирао отварање, касније је покушао жртвом фигуре да дође до контраигре али интернационални мајстор Оливер Михок није дозволио било какве компликације и рутински привео партију крају. Мађари су повели 1:0. Срећом, Анђелија Стојановић сигурном игром и победом против Тотх Саролте меч враћа у резултатску неизвесност. На преостале две табле дошло је до промене у позицијама али у нашу корист. На другој табли Нађ Хеђеши је успео да консолидује своје фигуре и да после Сц6 позицију преокрене у своју корист. За то време Милош Станковић је изгледнију позицију превео у завршницу топова и разнобојних ловаца и реми је био известан. С обзиром да је темпо игре био два сата за целу партију играчи су полако почели да улазе у цајтнот. Реми на трећој табли. Станковић је освојио пола поена против Лоранд Норберта и у том тренутку резултат у мечу је био нерешен. Одлучивао је Балинд Нађ Хеђеши који је имао пешака више али опасност је претила од недостатка времена. Оба играча су имало по минут времена за размишљање. На крају, све се добро завршило, Нађ Хеђеши је приморао интернационалног мајстора То Нхата на предају и тако је забележена прва победа.


#  Мађарска 1½-2½  Србија
 1  ИМ Михок, Оливер (2461) 1-0   Лапчевић, Милош (2406)
 2  ИМ То, Нат Мин (2400) 0-1   Нађ Хеђеши, Балинд (2368)
 3  ФМ Лоранд, Норберт (2348) ½-½   Станковић, Милош (2364)
 4  ЖФМ Тот, Шаролта (2177) 0-1 ЖВМ Стојановић, Анђелија (2318)Без обзира што је рејтинг играча у другом дуелу говорио да је реч о неизвесном мечу, код наших студената се видело да су жељни нове победе. Са доста самопуздања ушло се у други меч. Из отварања смо изашли са шансама на бољи резултат. Лапчевић је и овога пута први завршио партију али овога пута победом. Надиграо је интернационалног мајстора Гергаш Атилу који је само дан раније постао универзитетски првак Мађарске. Преостале три позиције су нам гарантовале добар резултат. Милош Станковић је против Адама Кормоша стајао боље, Анђелија Стојановић против Дудаш Естер нешто боље али у границама ремију, док је код Балинда Нађ Хеђешија настала блокирана реми позиција. Он је играо против свог клупског друга (клуб у Мађарској) Патакија. Као што се и очекивало Анђелија Стојановић и Балинд Нађ Хеђеши су ремизирали. У том тренуку смо имали резултат 2:1 и код Станковића бољу позицију и велику временску предност јер је Кормош већ био у цајтноту. Без обзира на можда мало непрецизну игру Станковића, студент из Мађарске Кормош није могао да издржи притисак и убрзо је предао партију. Сигурнија и убедљивија победа него првог дана, 3:1.


#  Мађарска 1-3  Србија
 1  ИМ Гергац, Атила (2425) 0-1   Лапчевић, Милош (2406)
 2  ИМ Патаки, Ђозо (2343) ½-½   Нађ Хеђеши, Балинд (2368)
 3    Кормош, Адам (2250) 0-1   Станковић, Милош (2364)
 4  ЖФМ Дудаш, Естер (2215) ½-½ ЖВМ Стојановић, Анђелија (2318)Мечеви су се играли у просторијама Шаховског савеза Мађарске које мало подсећају на просторије нашег Савеза у Нушићевој, с малом разликом јер је реч о знатно већем и „живљем“ простору. За време одигравања наших мечева одржавали су се још неки турнири: традиционални турнири Прва субота (наступао Илинчић), Универзитетско првенство Мађарске... То је разлог што су Мађари првог дана извели комбиновани састав. Поред две велике сале за игру, постоји и део за анализу и индивидуалан рад са децом, простор опремљен рачунарима, богата библиотека у којој су место пронашле и неке наше књиге. У том тренутку своје часове са професионалним тренером одрађивао је млађи брат мађарске репрезентативке велемајстора Хоанг Тханх Транг. Тако раде са децом у Мађарској...

Како је дошло до ових мечева? Иницијативом Душана Цогољевића (Висока школа за пословну економију и предузетништво) и Ласла Вадлевеа из Удружења Мађарско-српског пријатељства „Гардош“ успостављена је сарадња са Амбасадом Мађарске у Београду и Универзитетским спортским савезом Мађарске. Финални договори су обављени у Цириху. Тамо је као шеф акредитационе комисије ФИСУ српску делегацију дочекао др Чаба Хеди, генерални секретар Универзитетског спортског савеза Мађарске. Уз мало новца и доста добре воље меч и сви услови око његовог одржавања су брзо договорени.

Шаховски мечеви две селекцију су били централни догађај али доста времена је било одвојено за упознавање града. „Излет“ у Будимпешту је замишљен као спортско-туристички. Одмах по доласку у Будимпешту имали смо заказан пријем код господина Чабе Хедија у Универзитетском спортском савезу Мађарске. Просторије овог савеза се налазе у Спортској кући Мађарске где су смештени сви спортски савези и удружења. Велелепна спортска зграда која је уређена по најновијим светским стандардима отворена је пре три године. Просторије су решили али борба за бољи статус спорта у Мађарској још траје. Код њих су такође присутни проблеми са финансија, код њих такође важи како се који Савез снађе за финансије... Шаховска студентска репрезентација Мађарске није учествовала у Цириху на првенству света, ми јесмо. Без обзира на ту чињеницу, питање се само наметнуло: „Да ли ћемо ми некада имати овакве услове за рад, овако леп и функционалан спортски објекат (зграду)?“. Захваљујући љубазности домаћина и господина Ласла из Удружења „Гардош“ имали смо прилику да обиђемо познате знаменитости главног града Мађарске. Било је времена и за шопинг, а и за славље – сваког дана. Првог дана је прослављен рођендан Анђелије Стојановић, а друга два дана смо славили две победе.

Реванш мечеви ће се одиграти следеће године у Београду, највероватније почетком априла, за време Дана студената када студенти и професори факутлета у Београду играју традиционални 4. априлски турнир.

Спонзор наше студентске репрезентације у мечевима са Мађарском је Висока школа за пословну економију и предузетништво, иначе генерални спонзор Шаховског клуба „Јелица“.