Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Преносимо из Политике

Преносимо из Политике

13.12.2010 /   Андрејић, Владица (2168)

Данас се појавио интересантан текст у листу Политика. Углавном је у питању наш селектор, а овде преносимо и раније изјаве Аце Ковачевића...

Данас се у дневном листу Политика појавио текст који није лоше да прочитате. Неупућени се могу о неким стварима у вези тога информисати и на нашим страницама:
07.10.2010 /   Андрејић, Владица (2168) : И шта сад Синиша?
18.10.2010 /   Андрејић, Владица (2168) : Реакције на селекторе
25.10.2010 /   Андрејић, Владица (2168) : Где је потврда од психијатра?
27.11.2010 /   Андрејић, Владица (2168) : Ко то блати НШК?

ПОЛИТИКА, 13. децембар 2010

Следи раздор међу играчима

Ко критикује биће избачен, а ко ћути – биће репрезентативац

Обрачун функционера ШС Војводине са Новосадским ШК и осталим најбољим српским клубовима

Велемајстори на удару: Драган Шолак и Александар Ковачевић, репрезентативци из Новосадског ШК

Свако добронамеран може да уочи да је наш шах већ дуго у тешкој кризи и да се она стално продубљава. На то указује већина најбољих играча, најбољи прволигаши, наше шаховске легенде… Уместо да послушају мишљење представника врхунског шаха, наши шаховски функционери су учинили све да их искључе из процеса одлучивања. Прволигаши више немају право директног учешћа у Скупштини, велемајстори више не предводе ни Стручни одбор, а органи шаховских савеза се бирају у уском кругу истомишљеника који имају по неколико функција, да би све држали под контролом.

Шаховски савез Србије као државни савез суштински више не постоји, јер је нормативно постављен као конфедерални скуп удружених савеза, у којем се решавају интереси тих савеза, а не нашег врхунског шаха.

Нелегалност ШС Војводине

Пре више од годину дана, 27. новембра 2009, нелегално је изабрано руководство ШС Војводине, чиме су нелегални постали и органи ШС Србије, са представницима ШСВ на високим функцијама. Пре пола године, 12. августа, Покрајински секретаријат за спорт и омладину се писаним путем обратио Шаховском савезу Војводине, закључујући да треба „сазвати ванредну Скупштину коју би чинили овлашћени представници, изабрани на легитиман начин у складу са чланом 23 Статута“.

И после толико времена, нико од давно упозорених челника ШСВ и ШСС не реагује!? Шаховски функционери као да нису свесни правних последица нелегалног рада, одлука нелегалних органа, коришћења и трошења државних пара на основу одлука нелегалних органа. Господо, последица евентуалних судских поступака није само одступање са функција! Следећи корак може да буде само реакција надлежних државних министарстава и увођење принудних мера и управе, или наших редовних судова.

Кривци за неуспех на Олимпијади

Наш овогодишњи неуспех на Олимпијади, највећи до сада, разматран је са великим закашњењем, и уз предвидљив епилог. Уместо да реагују на искрене и добронамерне јавне изјаве садашњих и бивших репрезентативаца, о смени бишег селектора Дамљановића и збивањима током Олимпијаде, челници ШСС налазе кривце у играчима и медијима!? Функционерима је битнији став њиховог селектора него најбољих играча, па постаје јасно да је Олимпијада служила за промоцију функционера, а не за што успешнији наступ наших спортиста.

Имајући у виду начин рада функционера, и чињеницу да репрезентацију чини мали број играча, сигурно нам следи покушај раздора међу играчима: ко критикије биће избачен, а ко ћути – биће репрезентативац. На велемајсторима је да то не дозволе и да се изборе за поштене и јавне критеријуме, јер од тога зависи будућност и њих и нашег шаха.

Функционери и медији

Не једном су наши шаховски функционери трчали код уредника и директора медија, жалећи се на критичка писања новинара. Они би били најсрећнији да јавност и медији не постоје. А, како то изгледа када сами пишу, показује извештај селектора са Олимпијаде, у којем су неки репрезентативци „патили од мањих психоза“, а други „немају довољно личног образовања и културе“.

И горе од тога може се наћи у званичном часопису новог руководства ШС Војводине, који се сада зове „Шаховски журнал & Војвођански шах“. У броју 182, осврт на Прву лигу послужио је главном уреднику новог часописа, нелегалном потпредседнику ШСВ и селектору Синиши Дражићу, да извређа и омаловажи све који се не слажу са његовим начином рада и размишљања. Највећи трн у оку му је био Новосадски шаховски клуб, којем, поводом петог места, посвећује наслов: „НШК из Новог Сада опет у бунару!“. Извештај са Прве лиге почиње речима: „Посебан куриозитет је преплаћена екипа НШК из Новог Сада, која већ деценију тавори у Првој лиги...“ и затим наставља са серијом измишљотина, о којима може да се разговара једино преко редовног суда.

Однос према клубовима

Шта ли тек за друге могу да кажу функционери ШСВ, ако овако пишу за најуспешнији војвођански и српски шаховски клуб? И то пише велемајстор који је са за четири године са три различита клуба испао из Прве лиге! Посебно је тужно што, као селектор, за своје изабранике каже да су преплаћени, а наши најбољи велемајстори немају редовна примања, ни здравствено и социјално осигурање, и вероватно су најугроженији врхунски спортисти... Три најбоља српска клуба – Новосадски ШК, ШК Београд и Ваљевски ШК – носе терет основних примања већине наших репрезентативаца, али управо ови клубови и њихови велемајстори нису по вољи нашим шаховским функционерима.

Износим ове оцене као бивши члан Извршног одбора ШСЈ, који је дуго, дуго у шаху, који познаје доста шаховског света и све наше велемајсторе, а само с једним није у добрим односима. Сигуран сам да слично мисле и многи играчи, представници клубова и шаховски радници, којима је и упућен овај текст, као апел да не буду по страни. Челницима савеза се више и не вреди обраћати, са часним изузетком ШС Централне Србије, који као легалан и квалитетан шаховски савез може да допринесе сређивању стања и спровођењу неопходних организационих, нормативних и кадровских промена.

Милорад Лазић, директор Новосадског шаховског клуба

Истине и лажи о Новосадском ШК

Пошто је ново руководство ШС Војводине у свом званичном гласилу забележио и то да „НШК из Новог Сада већ деценију тавори у Првој лиги“ и да „наоколо купују све што ваља, а ништа не чине за децу из сопственог атара“, част нам је да уочи 90. рођендана 2011, изнесемо тачне податке о најстаријем и у последњој деценији најбољем српском клубу:

Од повратка у Прву лигу, 2000. године, Новосадски шах-клуб је на 22 такмичења у Купу и Првој лиги освојио 18 медаља (пет златних), више од било ког другог клуба у земљи. Што се тиче куповања играча, док велемајстори попут селектора Дражића мењају клубове сваке године, велемајстор Петар Поповић поникао је у НШК и члан је 39 (!) година, баш као и мајстор Фиде Миодраг Јевтић, капитен клуба. Велемајстор Мирољуб Лазић је члан клуба 28 година, велемајстор Драган Шолак 26 (од своје четврте године!), велемајстор Владислав Неведничи 18, велемајстор Александар Ковачевић 11, велемајстор Роберт Маркуш шест, а велемајстор Душан Поповић, ранији члан омладинске екипе НШК, три године. Ове године је у клуб дошао само интермајстор Синиша Шарић.Искористићемо прилику да објавимо и мишљење Аце Ковачевића о селектору које је објављивено у медијима, а ми га нисмо публиковали због презаузетости главног и неодговорног уредника Вечитог шаха.

ПОЛИТИКА, 15. новембар 2010

Хаос уместо управљања

Селектор се сналажљиво крије иза заштите – рекао бих свог – Стручног одбора, и не пада му на памет да понуди своју одговорност за најслабији пласман наше мушке репрезентације у историји

После најслабијег пласмана наше мушке репрезентације у историји олимпијада (не рачунам Олимпијаду у Торину, када је месец дана пре такмичења смењен селектор и на Олимпијаду је ишао практично ко је хтео), тренутак је да се мало замислимо и проанализирамо ствари.

Селектор се сналажљиво крије иза заштите – рекао бих свог – Стручног одбора, и не пада му на памет да понуди своју одговорност, упркос томе што је већи део стручне јавности (мислим на велемајсторе) био против и самог његовог избора за селектора; упркос томе што тројица од петорице репрезентативаца (Иванишевић, Вучковић, Ковачевић) изричито мисле и јавно износе да он не треба да остане на том месту.

Прошли селектор је брзо смењен после потпуно обрнуте ситуације: сви репрезентативци су се веома похвално изразили о његовом раду а остварена је добра игра и један најбољих пласмана репрезентације у последњих неколико година.

По мом мишљењу, селектор је неко ко би требало да управља и координише радом репрезентације и кандидата за репрезентацију. Он треба да донесе мир, ред и рад. За господина Дражића бих пре везао реч хаос.

Немамо времена за губљење, јер ће Европско првенство веома брзо доћи и опет ће бити само говора о цајтноту и о одлукама на пречац.

Сваки шахиста зна да за добру партију мора да има јасан план и да га прецизно спроводи, а по питању врхунског шаха ми то никако да урадимо.

Велемајстор Александар Ковачевић