Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Александар Инђић

Александар Инђић

27.12.2010

Познати шаховски радник, Саша Црнобрња, послао нам је текст о успешном омладинцу Александру Инђићу. Ово годину, судећи по Андрејићевом перформатору одиграо је снагом од 2301, а надамо се да ће у наредним годинама то доста побољшати. Прочитајте шта је Црнобрња написао.

Ова година има свог јунака. Заблистао је Александар Инђић који је тек напунио 15 година. На турнирима је вредно сакупљао поене, од јануара до новембра зарадио је рекордних 160. Недостаје још седам, да буде најмлађи мајстор ФИДЕ у земљи. Круна успеха био је подвиг на Међунардоном првенству Београда у Обреновцу. Не због зарађених 44 рејтинг поена, већ због победа над играчима са знатно већим рејтингом: интернационалним мајстором Филипом Панчевским, Васом Блесићем (2426)... У последњем колу побеђује велемајстора Борка Лајтхајма и премашује норму за интернационалног мајстора. У последњем, после велике борбе реми са велемајстором Кристијаном Јоануом из Румуније који ће 17 дана касније победити у Београду у финалу Гран прија за титулу првака Балкана.

Добро је играо и на турнирима по убрзаном темпу: Рума, Инђија где дели друго место са Милошем Перуновићем, Бранком Тадићем... иза велемајстора Ивана Иванишевића. На брзопотезном омладинском првенству државе до 18 година осваја прво место испред три године старијих конкурената.

Успешан је био и у екипној конкуренцији. Као капитен Итаке, клуб је предводио и у омладинској и у сениорској лиги. Заслужан је за подвиг године када је Итака на омладинском првенству Београда победила фаворизовани Делфин. Добио је црним фигурама омладинског првака државе до 18 година Лазара Радусиновића У београдског сениорској лиги са осам поена из девет партија доприноси још једном првом месту. Биланс клуба у 2010. години: 20 мечева, 20 победа.

Посебна прича су партије које су због атрактивности и квалитета објављене у више новина и часописа. То су победе на омладинском првенству државе до 20 година над прва два фаворита Иваном Шаренцом и Милошем Станковићем. У партији са Шаренцем жртвује пешака, квалитет и даму за ефектну победу. Објављена је, са полуфинала првенства државе у Новом Саду, партија у којој је победио интернационалног мајстора Јована Радловачког и на „Трофеју Београда“ већ поменуте са Панчевским и Лајтхајмом.

Може се рећи да је у „посној години“ за наш шах, Србије добила вансеријског телента, ослонца за будуће године, Александра Инђића.