Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Шаховски савез Србије

Шаховски савез Србије

06.01.2011 /   Андрејић, Владица (2170)

Рејтинг листе ФИДЕ, Шампионат, Квалификације, селектори,... Дно је граница!

Пре неколико година имали смо јако добру организацију веома јаких турнира Машинац по схевенишком систему, на коме су људи у сред Београда били у могућности да потпуно бесплатно освајају интермајсторске и велемајсторске балове. Нешто слично планирали смо да направимо и ове године, али црв сумње говорио нам је да ако улазимо у читаву причу ваља сачекати и објављивање јанурске рејтинг листе. Последњег дана децембра листа је објављена и задовољно смо констатовали да је неким чудом Србија и даље на мапи ФИДЕ и да би ваљало прионути да организацију. Међутим, када су се у ФИДЕ пресабрали после празника, Србија је уклоњена са рејтинг листе, што се рецимо десило и Кини и Израелу. Дугови су нарасли, верујем да ће се Кинези и Израелци лако снаћи, а како ће их Шаховски савез Србије измирити, немам појма. Катастрофална политика савеза довела је до тога да сада сви наши играчи, ни криви ни дужни имају проблеме, а за почетак ће Иванишевић наступити у Вајку као нерејтингован играч.

Читам распис Првенства Београда, које ће дати два места за предстојећи Шампионат Србије 2011 и умирем од смеха јер тамо пише: "Право учествовања на овом турниру имају сви играчи који су на Рејтинг листи Србије". То и није толико лоше, јер можда је најбоље да нико и не игра тај турнир. Зашто тако мислим? Зато што после тога остаје да господин Дражић, који је изгледа откупио ексклузивну лиценцу од Шаховског савеза Србије или Војводине(?!), делегира два играча по сопственом нахођењу на дотични Шампионат. Сигурно се сећате фамозног Првенства Војводине које је дато приватнику да га организује како му је ћеф, а које сам ја одбио да играм јер се мистериозно појавио плеј оф цугер који ће наводно да одлучи која двојица ће на Шампионат. За дивно чудо тај плеј оф се још увек није одржао, требало је да то буде одмах по завршетку Женске лиге Србије, али од тада је прошло више од четири месеца. Чак се шушка да ће неки играчи који су изборили плеј оф исти бојкотовати...

Још једна смешна ствар је и тај Шампионат, за који је Шаховски савез Србије у свом календару предвидео термин 28.2-13.3.2011. Нешто ми се чини да је термин превише близу и чисто сумњам да ће се дотични и одржати, с обзиром да само човек без потврде може да издвоји паре за такве ствари. Уосталом, прошлогодишњи Шампионат је само пуким чудом организован, при чему је и Савез морао да да добар део пара којих сада нема ни за рејтинг таксе. Смешним стварима никад краја и ја се питам, ако којим Божјим даром ипак до Шампионата дође, које рејтинг листе ће важити за три места по рејтингу (два места за женски) која воде на Шампионат. Вероватно је у питању ова јануарска на којој смо сви нерејтинговани играчи, мада ја и ту имам решење, под условом да господа из Савеза ово чита. Наиме ваљало би да се угледамо на Омладинске шампионате где се једно место додељује "по одлуци селектора". Предлажем да избегнемо непоштени ФИДЕ бојкот нашег цењеног Савеза, те да наши вољени селектори одлуче о тим местима.

Што се селектора тиче, видели смо како се смењују они који су имали здраву атмосферу и доносили добре резултате. Вероватно да добри резултати шкоде онима што одлучују, па су довели неке "класичне случајеве" (не разликују добро од лошег), који су успели да на Олимпијади направе најгоре резултате у историји српског шаха, и за то су адекватно награђени продужењем мандата. Људи, тргните се, борите се за вашу ствар, многи од вас живе од шаха. У сваком случају, људи у фотељама су решили неке моје дилеме, тако да ћу се лепо шаховски пензионисати и до даљег уопште нећу играти шах...

За крај ћу вам само цитирати статус који ми је упао у око на фејсбуку: "Хвала Шаховском Савезу Србије што упорно ради на томе да уништи све за шта смо се годинама трудили и залагали. Тако је то када о нашој судбини одлучује такав профил људи. Желим 'господама' и 'госпођама' на функцијама у ШСС да одговарају за све неправде и крађе буџета који је требао да оде искључиво за шахисте и првенства а не за њихове 'плате'! Какво расуло!"