Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Дражићев лонац

Дражићев лонац

20.01.2011 /   Андрејић, Владица (2170)

Чувени цугер за пласман на шампионат. Апелујем на Шаховски савез Србије да поништи два војвођанска места, барем за овогодишњи Шампионат!

Пре пар недеља најавили смо "догађај године", под називом "Дражићев лонац", а сада се изгледа појавила и званична најава под именом "Разигравање за Шампионат Србије", па ћемо овде покушати да натенане објаснимо о каквој будалаштини се ради.

Прича је почела још 25. јула 2010. када сам се појавио у Новом Саду са идејом да играм на квалификационом турниру за Шампионат Србије. Када сам стигао у Нови Сад испоставило се, иако тако није стајало у распису (на званичном сајту господина који ведри и облачи првенством Војводине, а са којим се ценкате о цени уписнине која углавном зависи од ваших живаца), да постоји неки плеј оф. Све би то било у реду да се тај додатни турнир не игра по темпу од 15 минута по играчу, што је по дефиницији ФИДЕ, сама граница између рапида и цугера. Ја сам принципијелно одбио да играм на таквој спрдачини, а све детаље о овим догодовштинама можете прочитати у репортажи Зауставите лудило, међутим лудило и даље није заустављено.

У чему је проблем? Проблем је у томе што се ради о званичним квалификацијама за Шампионат Србије у шаху, да будем прецизнији у класичном шаху на спором темпу игре. Прича да се данас и првак света решава на брзим партијама не пије воду, јер увек пре тих брзих партија постоје споре партије. До ових накарадних долази тек ако је резултат на спорим партијама нерешен. Лично мислим да би и то требало укинути, по мени је боље бацати новчић или извлачити сламку него ли мешати бабе и жабе. Замислите неког генијалног играча (Ботвиник је једном изјавио да је одиграо само једну цугер партију у животу и то док је путовао возом) који направи 9 из 9, а онда га Дража пошаље у плеј оф, а овај ако не зна да игра цугер не може никако на Шампионат.

Око ове ствари не сме да постоји компромис! То није ствар играча у Војводини, те да ли они више воле да играју цугер. То није ствар једног шибицара којем је 15 минута по човеку омиљена дисциплина. То није ствар ни Шаховског савеза Војводине. Ово је директна ствар Шаховског савеза Србије који је уложио нека средства за нормалан квалификациони турнир, а добио међународне (?!) квалификације за Дражићев лонац на 15 минута. Ускоро би требало да крене и квалификациони турнир у Београду, али за њих изгледа да пара нема од Савеза Србије.

Сазнали смо да ће се Дражићев лонац одржати 22. јануара 2011. у Културном центру у Руми са почетком у 11 часова. Играће се за наградни фонд (па да су хтели да играју за џ, играло би се одмах, а не пола године касније) од 38000 динара (15000, 10000, 8000, 5000). Право учешћа по оригиналном сценарију стекла су прва четворица са турнира који нису странци (море пустите Крајквина на Шампионат): Душан Поповић, Синиша Дражић, Горан Н Тодоровић и Синиша Шарић. Велемајстор Душан Поповић, које је том приликом на турниру проглашен за првака Војводине, турнир је играо као загревање пред Прву лигу Србије и уопште га није доживљавао као квалификационог карактера. Када је по завршетку схватио о чему се ту ради, решио је да принципијелно одбије учешће у чувеном плеј офу, а његово место попуниће Марко Марковић. Вреди напоменути и да је сам термин одлично изабран, наиме тог истог дана у Београду почиње последњи квалификациони турнир за Шампионат Србије. А онда ће Дража на крају "четворомеча" да некој несретној двојици каже: "Ви сте најслабија карика, довиђења!"

Ова брука може да се реши на само један логичан начин. Апелујем на Шаховски савез Србије да поништи два војвођанска места, барем за овогодишњи Шампионат, ако ли не и за неколико наредних као увертиру у озбиљнију казну онима који су спрдњу омогућили!