Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Нови циклус Вечити шах прогнозера

Нови циклус Вечити шах прогнозера

01.02.2011 /   Андрејић, Владица (2170)

Вечити шах прогнозер поново је са нама. Ко су најбољи прогнозери турнира у Вајку, шта су освојили од награда и како је требало типовати?

Као и пре пар година Вечити шах прогнозер је пуштен у погон баш за најбољи турнир на свету, чувени Вајк Ан Зе. Овога пута променили смо начин прогнозе, организовали два такмичења са лепим поклонима за најбоље прогнозере, а наш спонзор је био Шаховски информатор.

Прво такмичење за загревање било је погађање колико ће поена сваки учесник турнира накупити на крају турнира. Могло се типовати док нису изашли парови, тако да се није унапред знало, рецимо, ко ће имати једном више беле фигуре и слично. Апсолутне грешке су се сабирале и на основу тога смо одредили најбоље. Бројке господина Ело-а су понуђене као дифолт, што је и била јако пристојна прогноза, али неки од учесника су показали да то може и боље. Наш водећи (по Андрејићевом перформатору за 2010. годину) велемајстор Бојан Вучковић убедљиво је славио са грешком од само 10 поена, при чему је погодио тачно број поена за Аронјана, Пономарјова, Гирија и Смитса. За нијансу (0.03 поена грешке) бољи од трећепласираних Кнежевића, Радошевића и Ирижанина био је Марко Обрадовић који је освојио друго место са грешком од 11.97, пре свега захваљујући Ело бројкама појачаних јаком прогнозом за сјајног Лаграва.

Вајк Ан Зе, Загревање Награда
1. Бојан Вучковић Велики турнири 2001-2009
2. Марко Обрадовић Монографија B33

Када су изашли парови на турниру завршило се гласање у такмичењу за загревање и прешло се на главни догађај. Типовао се резултат у процентима за сваку партију понаособ. Наравно, начин бодовања је у том случају био јако битан, а овога пута сабирале су се апсолутне грешке за коначни резултат. Било је разних преокрета на таблици генералног пласмана наших прогнозера, а на крају су награђена прва петорица.

Вајк Ан Зе, главни прогнозер поена Награда
1. Илија Кнежевић 1780 Шаховски Информатор 108 (најновији) + ЦД
Мала енциклопедија шаховских отварања, треће издање (из штампе)
1000 Best of the best
2. Давид Шаренац 1900 Шаховски Информатор 107 + ЦД
Енциклопедија шаховских отварања (по избору)
3. Марко Обрадовић 1925 Велики турнири 2001-2009
4. Михаило Вујић 1937 Монографија B33
5. Драган Пантовић 1950 Best of CD (по избору: Ананд, Крамник, Каспаров или Карпов)


Андрејић је био у Шаховском информатору и преузео награде за наше прогнозере.
Примопредаја нове Енциклопедије отварања, тек изашле из штампе.

На почетку даћу вам одговор на питање: "Како је требало типовати?" Математика прогнозера при оваквом начину бодовања је прилично једноставна. Ако рачуницу ставимо на папир добијамо да треба типовати 100-0 или 0-100 онда када је вероватноћа за победу већа од 50%, док иначе треба типовати 50-50. Дакле уопште није било исплативо типовати било какве међувредности. Када је вероватноћа за победу већа од 50%? Неке моје рачунице показују да је за то потребно очекивање између 71% и 73%, што одговара неком опсегу између 156 и 173 рејтинг поена. Можемо претпоставити, рецимо, да ће се то десити на 72% коме одговара 164 рејтинг поена разлике, али ваља урачунати и предност белих фигура која по мојим проценама на супертурнирима вреди око 40 рејтинг поена. Да сумирамо следеће, ако је разлика у снази 124 поена у корист белог треба играти 100-0, ако је разлика у снази 204 поена у корист црног треба играти 0-100, а у огромном броју преосталих случајева треба играти 50-50. Ја сам за себе подигао прогнозу са очекиваним резултатима, али не преко актуелног ФИДЕ рејтинга, већ на основу перформанса из 2010. године који нам даје Андрејићев перформатор. Ово је далеко од добре прогнозе при оваквом начину бодовања, а да сам морао да играм озбиљно претходна прича ми даје само четири партије које је требало мењати из ремија у победу белог, а конкретно то су 5.2 Карлсен-ЛАми 1-0, 9.4 Крамник-ЛАми 1-0, 11.5 Гришчук-ЛАми реми и 13.5. Аронјан-Смитс реми. На крају бих сакупио исто поена као да сам типовао све ремије и био бих на деоби другог места. У сваком случају честитам господину Илији Кнежевићу на величанственим прогнозама и убедљиво освојеним првим местом.


Наш победник је освојио и Енциклопедију тек изашлу из штампе!

За крај ћу најавити неке промене у Прогнозеру за следеће турнире. По претходној рачуници претходни начин бодовања није погодан јер ће вероватно најбоља прогноза за Линарес бити са свим ремијима, тако да ће се од сада бодовање вршити сабирањем квадрата грешака (а не самим апсолутним грешкама). Рачуница казује да ће тада најбоља прогноза бити управо очекивани резултат, па ће тада бити и пуно простора за маневар. Испоставило се да сам дао јако добре прогнозе у дифолту, тако да сам вам превише помогао. Следећи пут ћу вам на самом почетку понудити неку скроз безвезе прогнозу, па ће свако морати да се потруди и прочачка то мало логичније. Претпостављам да ће следећи турнир за прогнозу бити Осмомартовски турнир у Београду, али видећемо већ...

Надам се да сте путем прогнозера уживали у праћењу супертурнира у Вајку. Живели!