Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Скандал плус бара

Скандал плус бара

04.02.2011 /   Андрејић, Владица (2170)

Још раније смо добили неке коментаре читаоца, а ево сада их објављујемо.

Вебсајт Вечити шах на своју петогодишњицу рада доживео је још једно признање. Наиме, линк ка Вечитом шаху уклоњен је (вероватно као штетан) из рубрике Линкови на званичном сајту Шаховског савеза Србије.

Иако смо упозоравали Шаховски савез Србије на неприхватљиве неправилности поводом два "војвођанска" квалификациона места за Шампионат Србије, што је кулминирало тиме да је "наш" селектор на крају делегирао самога себе, Шаховски савез се уопште није огласио. Вероватно сматрају да се то њих не тиче или мисле, као што написа Миладинов, да је све било регуларно, јер ШСВ (читај Дражић) иначе не би уважио извештај главног судије. Шта да вам кажем? Постоји објективна бојазан да услишим молбе једног мог пријатеља, те да као што сам "по поштењу чувени четворомеч" назвао Дражићев лонац, предстојећи Шампионат Србије назовем Дражићев казан, и склоним га из архиве шампионата.

У наставку можете да видите коментаре Неше Радошевића и Бранислава Дене који су написани као реакција на вашар серијал, а ми их преносимо са закашњењем. На самом крају можете да прочитате текст који је написао Бранислав Шухартовић, а тиче се баре и крокодила.

Nenad Radosevic, Beograd, 25. јануар 2011

Skandal

Ja sam naprosto zapanjen. Da li je moguce da ce sahovska javnost, tu mislim na institucionalnu a i nas zaljubljenike, ostati nema na gadosti i isfrustrirane komentare "naseg" selektora. Pa ovo je nezapamceno. Iz nekih svojih licnih razloga on blati jednog od nasih najboljih igraca. I hvali se time kako on nece biti u reprezentaciji. Ovde moram reci da nikome mesto nije zagarantovano samim time sto ima najveci rejting ali ovakvo ponasanje je za svaku osudu. Nadam se da ce kao reakcija na sve ovo ubrzo uslediti smena selektora a apelovao bih i na sahovski savez Vojvodine da razmisli ko im sedi u fotelji. Nadam se da ce reagovati i Vuckovic, Sedlak i Markus jer za mene licno bi bila bruka da me covek takvih karakternih osobina cak i hvali. Inace, moram napomenuti da sam u privatnom razgovoru pitao Ivana Ivanisevica o prirodi njegovog sukoba sa smrdektorom. On je odmahnuo rukom i rekao nije bitno. A dobri prijatelji smo...Nije zeleo da prica a ja sam ispostovao negovu odluku. Time je pokazao veliko dostojanstvo. Takodje, ucestvovanjem na C turniru je pokazao da se ne libi da igra na turniru koji Drazic ne bi prihvatio. Mada niko njega nije ni zvao niti ce ga zvati ali to ide na njegov obraz. Mozda ce ga Dzobava povesti tamo kao sekundanta...
U jednom od svojih komentara gospodin Drazic kaze da sajt, na kome su obelodanjeni ovi komentari, sluzi da komunicira sa svojim bosanskim prijateljima i kupcima. Indikativno je da je ta dva termina poistovetio. Prijatelji i kupci. Sto je i sasvim logicno jer covek takvog morala ne moze imati prijatelje.
Molim nadlezne da preispitaju svoju odluku o selektorskom mestu. Nadam se da Vojvodina nije to mesto dobila po kljucu. Molim i sahovsku javnost da se oglasi o besprizornom coveku, mutikasi, secikesi, prevarantu...Zalosno je da nas takvi predstavljajuBranislav Dena, Pancevo, 25. јануар 2011

Sah je plemenita vestina!

Ne vidim NIKOG u Srbiji ko bi hteo da nesto kvalitativno promeni na bolje ili da izvrsi bilo kakvu racionalizaciju u finansijskom smislu. I u SS Srbije, SS Beograda i SS Vojvodine sede inertni ljudi kojima je jedino bitan licni (finansijski) interes,a posebno te ljude jako malo zanima matematika ili statistika, jos manje svis menager, pa sam Vas samo iz tog razloga predlozio za Predsednika saveza! Mislim da bi imali siroku podrsku u Srbiji, otprilike 70:30, u Vasu korist.
Fotelja u Srbiji se ne daje tako lako, pa se onda bilo kakva promena ne da provesti bez zadiranja u "sistem", pa je i tako nebitna (sahovska) promena politicko pitanje, povezana i sa teritorijalnim i sa partijskim nadleznostima. Medjutim, ja nigde nisam pominjao da se Vi Andrejicu bavite politikom, NAPROTIV!

PODRZAVAM VAS STAV,
Srdacan pozdravБранислав Шухартовић, Пожаревац, 31. јануар 2011

Бара се смањила, а како стоји ствар са крокодилима?

Обзиром да нисам члан стручног одбора ШСС, сматрам се довољно стручним да изнесем своје виђење стања у српском шаху. Ризикујући да навучем на себе гнев неких својих пријатеља, чини ми се да је дискусија око селектора претерана и да не доприноси решавању проблема, па чак ни његовој правилној формулацији. Наиме, верујем да ће се огромна већина шахиста сложити да се српски шах налази на низбрдици још од времена када је Љубојевић постизао своје најбоље резултате пре неколико деценија. Повремени узлети појединаца (као на пр Алиса Марић) сасвим су недовољни. Одавно смо помирени са тиме да немамо играча међу првих 100 на рејтинг листи, а да наша репрезентација из такмичења у такмичење постиже све лошије резултате. У условима тако дубоке дуготрајне кризе ништа се битно не би променило све и да је којим чудом наша женска репрезентација освојила олимпијску медаљу (а могла је). Обзиром на све то селектор/и никако не могу бити узрок такве и толике кризе, већ евентуално само њена последица.

Узроци кризе нашег шаха су бројни. Не покушавајући да их све наведем, мора се признати да су неки од њих објективни.

Због ратова и санкција наши играчи су готово 10 година били без могућности да учествују на великим међународним турнирима. Што је још горе у том периоду су у шах на велика врата ушли компјутери (не на начин како се сада воде полемике- као средство за варање, мада не сумњам да и тога има), већ су револуционарно изменили логику саме игре.
Некадашња друга шаховска сила света се распала на неколико мањих држава, чије су репрезентације по логици ствари слабије. Истина то се није десило само нама, распао се и СССР, али тим горе по нас, јер су новонастале државе и њихове репрезентације листом биле јаче од наших.
Рушење Берлинског зида је широм отворило врата ЕУ играчима некадашњег источног блока, што је аутоматски битно погоршало услове за егзистенцију наших играча.

Наравно да поред објективних постоје и многобројни субјективни узроци кризе српског шаха. Овога пута се не бих упуштао у њихово набрајање и анализу, не зато јер их сматрам неважним.На против њихова идентификација представља први и неопходни корак на путу оздрављења нашег шаха, већ стога што то захтева много озбиљнију анализу него што су овог претензије чланка.

Желим само да скренем пажњу на један феномен који ми изгледа значајан. У условима тако дубоке кризе некако је логично да нам у свему иде лоше. Ипак, није тако. Постоји један сегменат шаховског живота у коме као да не постоји криза, на против. Наиме, наши шаховски функционери се изузетно добро котирају у међународним организацијама. Пада у очи велика несразмера између објективног тренутног места нашег шаха у европским и светским размерама и заступљености наших представника у највишим органима власти ECU и FIDE:

Седиште ECU је пресељено у Београд,
Извршни директор ECU,
Генерални секретар ECU,
Председник зоне,
Врховни судија Олимпијаде,
Да је Карпов победио на изборима, имали би и место подпредседника FIDE.

Како је то могуће? Како је могуће да федерација која је 17 према просечном рејтингу, када се овај након свега показао, а по резултатима које остварује знатно испод тога, оствари толику концентрацију моћи? По једнима ради се о „тријумфу наше шаховске дипломатије“, шта год то значило. Други сматрају да је то доказ да је дошло до „тајкуницазије“ нашег шаха, шта год то значило. Можда постоји и треће објашњење.

Верујем да ће расправа како у органима ШСС, тако и у јавности путем штампаних медија и различитих интернет форума, дати одговор на ово питање. А зашто је оно важно? Јер ћемо у зависности од добијеног одговора имати путоказ за излазак из кризе у једном случају, а у другом знати један од њених узрока.