Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Зашто не играм на "Шампионату"?

Зашто не играм на "Шампионату"?

10.02.2011 / ВМ Шолак, Драган (2581)

Објављујемо писмо које је ВМ Драган Шолак данас упутио Шаховском савезу Србије као одговор на позив за учешће на "Шампионату".

Обавештавам вас да нећу наступити на турниру који ви називате Појединачним Шампионатом Србије у шаху. Иако сам свестан чињенице да вам моје присуство неће недостајати, желим да вам укажем на основне разлоге који су ме навели да донесем овакву одлуку.

Нерегуларне квалификације

Нисам детаљно упућен у организацију сва три квалификациона турнира, али квалификације са Шампионата Војводине биле су нерегуларне. Одлука да се пласман на Шампионат Србије може изборити једино кроз брзопотезне партије је скандалозна и врло штетна за шах. Још већи преступ је давање огромне предности у разигравању играчу који је пред разигравање остварио најбољи пласман. Ово је објављено тек пред почетак разигравања и на крају је одиграло кључну улогу, у потпуности нарушивши принцип равноправности такмичара. Треба обратити пажњу и на чињеницу да су обе ове одлуке биле у интересу једног учесника, истовремено и функционера Шаховског савеза Војводине, који је био важан, претпостављам кључни фактор у њиховом доношењу.

Нерегуларна власт

Још једном желим да подсетим на чињеницу да је самозвано руководство Шаховског савеза Војводине изабрано на нелегалној скупштини, што је писаним путем потврдио и покрајински секретар за омладину и спорт, Модест Дулић. Био сам присутан на дотичној скупштини и уверио сам се и лично да су господа која тренутно окупирају руководеће функције у Шаховском савезу Војводине довела на седницу већи број својих пријатеља, које су прогласили за делегате, а затим уредно бројали њихове гласове. Самим тим је и руководство Шаховског савеза Србије у потпуности нелегално.

Небрига за врхунски шах

Као репрезентативац Србије бранио сам боје наше државе на три Олимпијаде и три Екипна шампионата Европе и иако је често било замерки на рад Шаховског савеза, понекад сам могао рачунати и на његову помоћ. Третман према врхунским шахистима никада није био лошији него што је сада. Од када је нова група људи себе нелегално прогласила руководством, нико из Шаховског савеза Србије није ме контактирао нити један једини пут са понудом било какве помоћи. Био сам контактиран једино у случајевима када је моја помоћ била тражена. Овде спада и питање селектора. Одговорност за избор селектора не може се, наравно, пребацити на стручну комисију (господа Котевски, Бокан, Влаховић, те велемајстори Косановић и Тошић) јер је јасно да она у доношењу одлуке није играла никакву улогу. Када стручну комисију, као што би требало, буду сачињавала имена као што су Глигорић, Љубојевић, Ивков, Матановић и Алиса Марић, моћи ћу без бриге да верујем у њену непристрасност. До тада, остаје ми само да се питам, због чега није покренуто питање смене селектора који је одговоран за најлошији пласман тима у историји. При томе је, јавно и трајно избацио из тима велемајсотра Иванишевића, без премца нашег најуспешнијег велемајстора у последњих 5-6 година као и велемајстора Ковачевића, који је са рејтингом 2604 тренутно четврти на домаћој сцени. Затим је наставио јавно да блати углед не само Иванишевића и Ковачевића, већ и других истакнутих велемајстора по разним интернет страницама, али и по свом часопису, који је именовао званичним гласилом Шаховског савеза Војводине. Жељно ишчекујем моменат када ћу и ја бити вечито прецртан са листе репрезентативаца, а претпостављам да након овог текста нећу морати дуго да чекам.

Неозбиљна организација

Датум одржавања Шампионата одређен је веома касно, а распис се појавио свега три недеље пред почетак. Све то је крајње неозбиљно, имајући у виду да шахисти често морају да планирају такмичења и по годину дана унапред, док су планови од 5-6 месеци најредовнија појава.

Ово је последња у низу наведених примедби, што не значи да их не би могло бити још.

Са жељом да ћете организовати успешан турнир,

Срдачан поздрав,

Велемајстор Драган Шолак