Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Спасимо шах!

Спасимо шах!

13.02.2011 /   Андрејић, Владица (2170)

Коначно је покренута права акција, време је да шахом у нашој земљи управљају шахисти!

Ове године насиље према шахистима је кулминирало, чаша се одавно прелила. Функционери су задужили Дражића да одлучује о томе ко је у репрезентацији, ко игра шампионат, ... Због свих неправди оформљен је иницијативни одбор у саставу: ВМ Бојан Вучковић, ВМ Иван Иванишевић, ВМ Александар Ковачевић, ВМ Драган Шолак, ВМ Михајло Стојановић, ВМ Бранко Дамљановић, ИМ Иван Марковић, ЖИМ Љиља Дрљевић, мк Небојша Баралић и мк Владица Андрејић. Направљен је и посебан сајт www.spasimosah.com у ту сврху. Ако желите да дате подршку акцији, можете се јавити неком из иницијативног одбора или послати мејл на admin@spasimosah.com, при чему није лоше оставити контакт податке да можемо проверити да сте то заиста ви.


СПАСИМО ШАХ!

Обраћање јавности

Драге шахисткиње и шахисти, шаховски тренери и инструктори, шаховске судије и организатори, активисти у клубовима, шаховски новинари и писци, наставници шаха у школама, заљубљеници у шах и његови поштоваоци. Било да сте активни такмичари у шаху за таблом, параолимпијци са оштећењима вида, слуха или другим видом инвалидитета, да сте се примарно определили за проблемски или дописни шах, или на други начин учествујете у шаховском животу, молимо вас да сагледате разлоге за наше обраћање надлежним институцијама и широј јавности и, уколико сте у могућности, јавно искажете своје мишљење о оправданости наших захтева.

Већ деценијама се погоршава положај шаха код нас и његов статус као спортске гране. Разлози су многобројни: „конфедерални“ Статут Шаховског савеза Србије и недефинисан положај националног савеза и његових пуних ингеренција; непостојање принципа сменљивости функционера и акумулација функција и професионалних ангажмана на разним нивоима, што неминовно доводи до сукоба интереса; вишегодишње игнорисање јавно изнетих примедби на легалност низа поступака иза којих стоје шаховски савези и поједини функционери и запослени у њима; прекршаји у провођењу изборних процедура и неиспуњавање обавеза према надређеним институцијама на адекватан начин; недовољна информисаност клубова и шаховске јавности, а посебно изостанак увида у финансијско пословање савеза.

Као резултат таквог стања дошло је до: силазног тренда резултата на свим нивоима и у свим узрасним групама; занемаривања најуспешнијих међународних резултата у проблемском и студентском шаху; опадања броја, квалитета и нивоа организације шаховских манифестација; неправилности приликом додељивања организације такмичења, нарушавања интегритета циклуса националних такмичења и нерегуларности појединих турнира; погоршања стања у клубовима и недостатка мотивације за квалитетан рад; избацивања са светске рејтинг листе због дугова; неспремности за борбу за финансијска средства у складу са данашњим временом, на начин који подразумева обострано задовољство и могућност дугорочне сарадње; неадекватне сарадње са медијима.

Ово су само нека од горућих спорних питања уз неусаглашеност рада са Законом о спорту и његовим подзаконским актима, као и са Националном стратегијом у области спорта, Јасно је да је крајње време да се на демократски начин установи да ли постоји (ако је икада и постојала) подршка за овакву политику, пошто је легитимитет рада шаховских савеза одавно под огромним знаком питања.

У светлу свега овог, захтевамо: престанак важења свих изборних функција у Шаховском савезу Србије и свим подручним Савезима: Војводине, Централне Србије, Београда и Косова; опште изборе за тако упражњене функције на свим нивоима, на којима би право гласа имали сви пунолетни шахисти који су регистровани чланови клубова на територији Србије закључно са 31. децембром 2010. године (чиме се избегава могућност манипулације накнадним регистрацијама); да се сви кандидати на изборима обавежу да ће се придржавати унапред утврђених смерница за будући рад шаховских савеза, које ће бити унете у нове статуте свих шаховских савеза; да измене и допуне из поменутих смерница минимално подразумевају: 1. враћање свих прерогатива националног савеза Шаховском савезу Србије, који затим преноси део својих овлашћења на подручне савезе; 2. статутарне одредбе и изборне механизме којима се гарантује адекватна непосредна заступљеност представника шаховских клубова, шаховских професионалаца и шаховских судија у свим органима и комисијама Савеза у складу са савременим стандардима; 3. гарантовану неповредивост циклуса појединачних и екипних такмичења у сениорској конкуренцији и свим узрасним групама.

Посебно наглашавамо да наша иницијатива није мотивисана личним односом и ставовима према појединцима на одређеним функцијама, већ је усмерена против до сада спровођене политике Савеза. Желимо да се заузме здрав курс: да се моралним и законитим делањем, у складу са савременим стандардима, штите права свих учесника шаховског живота и води доследна борба за њихове легитимне интересе.

Детаљније информације о свему (предлоге смерница са израду новог Статута ШСС, изборних механизама и система такмичења; примедбе на досадашњи рад Савеза уз документацију која их поткрепљује; списак шахиста који подржавају ову платформу и могућност да искажете своје мишљење) можете потражити на нашем сајту: www.spasimosah.com.