Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Нерегуларности шампионата

Нерегуларности шампионата

20.02.2011 / ВМ Вучковић, Бојан (2623)

Поводом одбијања учешћа на "Шампионату" Србије објавили смо текстове ВМ Драгана Шолака и ВМ Александра Ковачевића. Сада имамо и писмо велемајстора Бојана Вучковића.

За време мог боравка на Аерофлотовом турниру у Москви, на званичном сајту Шаховског савеза Србије појавио се распис шампионата Србије у шаху. Како нисам хтео да трошим енергију на објашњење одустајања од шампионата, то чиним овом приликом.

Треба ли помињати колико је неозбиљно и закаснело објављивање термина шампионата два месеца пре његовог почетка и расписивање свега три недеље пре почетка? За добијање услова на било којем озбиљнијем турниру у свету неопходно је договорити се са организатором барем неколико месеци раније. Кад је објављен термин шампионата Србије ја сам већ увелико договорио учешће и чак имао купљену авионску карту за турнир у Француској који се поклапа са шампионатом.

Квалификације за шампионат које је одржао Шаховски савез Војводине нерегуларне су из више разлога. На страну то што су на овом полуфиналу учествовали и играчи који су на рејтинг листи других држава и што је такмичење трајало безмало пола године. Али, одлука ШСВ да за пласман на шампионат буде одлучујући четворомеч по убрзаном темпу представља крајњи апсурд. То је као када би се за маратонску трку квалификације одржавале у спринту. Уз то, за пласман на шампионат је пресудио критеријум који је унет током квалификација, а којим је фаворизован организатор полуфинала Војводине и потпредседник ШСВ велемајстор Синиша Дражић, чиме је, у ствари, на шампионат делегирао самог себе!

На жалост и у самом распису шампионата Србије налазе се неки подаци којима се обмањује јавност. Сума наградног фонда и хонорара која је назначена у распису је за 60000 динара већа од стварне која припада шахистима истим расписом. Коме иде та разлика и да ли су поново поједини шахисти по питању хонорара привилеговани у односу на остале?

Због свега наведеног не желим да на било који начин будем повезан са овим такмичењем које сматрам нерегуларним и недостојним да се назове Шампионат Србије.

Bелемајстор Бојан Вучковић