Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Одбрана Савеза

Одбрана Савеза

23.02.2011 /   Андрејић, Владица (2170)

У медијима су се ових дана појавили функционери Шаховског савеза Србије да се одбране од гнусних напада шачице људи који су се дрзнули да угрозе њихове фотеље. Ради објективног информисања јавности објављујемо њихове изјаве, као и моје лично виђење ситуације.

Пре десетак дана група сачињена од шаховских ентузијаста и врхунских играча покренула је акцију Спасимо шах. У прогласу се указује на јако лоше стање у шаху код нас, а затим се захтева престанак важења свих изборних функција у Шаховском савезу Србије и свим подручним Савезима, после чега би се изашло на опште и поштене изборе, а онда би се изабрани функционери придржавали унапред утврђених смерница за будући рад шаховских савеза, које би биле унете у нове статуте.

За десетак дана колико акција Спасимо шах траје добили смо подршку преко 300 играча и преко 30 клубова. Испунили смо све циљеве које смо зацртали, а статистика је неумољива. Подршку акције дало је 8 играча од првих 10 са рејтинг листе, 63 играча из првих 100, 103 играча из првих 200. У Србији постоји 52 велемајстора од којих је 30 дало пуну подршку, од 96 интернационалних мајстора на нашем списку подршке налази се половина, односно 48 њих! У ситуацији када од 200 врхунских играча имамо потпуну подршку 51.5% њих, при чему морате да имате у виду и то да до неких људи не можете ни доћи (неки можда и не постоје?!), док су неки решили да буду аполитични те свој потпис никоме не дају, да ли је уопште битно причати о разлозима. Колико људи вам је потребно за референдум? Ми имамо подршку већине и поставља се питање за кога раде функционери у шаховским савезима који једноставно игноришу захтеве правих играча.

Први члан Извршног одбора ШСС који се обратио јавности путем медија у вези са овим питањем је Миодраг Ракић, па прочитајмо шта је рекао.

ПОЛИТИКА, 21. фебруар 2011

Кривци су на свим странама

Не разумем отказе играча, али ме још више изненађују селектори – каже Миодраг Ракић, члан ИО ШСС

Миодраг Ракић је током прошле године кратко време био вршилац дужности председника Шаховског савеза Србије, између отказа старом председнику и избора новог, а сада је члан Извршног одбора ШСС. Директор је и тренер ШК Лештане, а био је и успешни организатор Првенства Србије за шахисткиње у Гроцкој, 2009. Отац је шаховске породице. Његова кћерка Марија је сениорска репрезентативка, а млађа кћерка Теодора успешна је у кадетској конкуренцији.

Први је међу члановима ИО ШСС желео да прокоментарише актуелну ситуацију и захтеве Иницијативе „Спасимо шах!“:

– Није кључни проблем Статут, него људи. Струка је потпуно занемарена, посебно тренерски рад, па су и резултати све гори. Код нас владају зарђали умови, комунистичко уверење да ће нешто да нам падне с Марса. Поред тога, било је много махинација последњих деценија, а сви третирају ШСС као извор буџетских средстава, са којег ваља узети што више.

– Ипак, не слажем се са реченицом којом се издвајају људи из ШС централне Србије. Не може да се заобиђе чињеница да се ШСЦС раније договарао са представницима ШС Војводине, на пример код смене некадашњег председника Љубише Ристића и избора Дејана Стабловића за председника ШС СЦГ. Кривци се налазе на свим странама, и међуљудски односи су свуда лоши. Зато сам инсистирао на последњој седници ИО ШСС да председници удружених савеза седну и договоре се о сарадњи.

Зашто је дошло до погоршања финансијске ситуације у ШС Србије?

– Један део дуговања наслеђен је од СЦГ. Договором је девизни дуг остао Црној Гори, а динарски Србији. По мом мишљењу, дуг према Фиде од 1.837.000 динара требало је да припадне Црној Гори. Уз дуг, смањена су и буџетска средства, за 30 одсто.

Како су, ипак, за свега неколико дана измирени дугови према Фиде?

– То је искључива заслуга председника ШС Србије Миодрага Вукотића, који се максимално труди да помогне шаховској организацији. Обезбедио је и средства за одлазак на Олимпијаду.

Зашто није реализован ваш предлог да сваки члан ИО ШСС обезбеди део средстава?

– То треба питати друге. Ја сам обезбедио део новца, а договор је био да сваки председник подсавеза обезбеди по 300.000 динара.

Како коментаришете отказе са Шампионата Србије седморице од првих осам по рејтингу?

– Не разумем понашање играча. Морали су да прате календар, јер око Нове године постојала је информација да је шампионат у фебруару. С друге стране, још више ме изненађују селектори. Очекивао сам да одавно предложе критеријуме за репрезентацију, пре шампионата, који би морао да буде једно од најважнијих мерила – закључио је Миодраг Ракић.

А. Станић

Био би ред да мало прокоментаришем горе прочитано.

Ракић каже: "Ипак, не слажем се са реченицом којом се издвајају људи из ШС централне Србије. Не може да се заобиђе чињеница да се ШСЦС раније договарао са представницима ШС Војводине, на пример код смене некадашњег председника Љубише Ристића и избора Дејана Стабловића за председника ШС СЦГ."

Претпостављам да Ракић мисли на реченицу из нашег прогласа: "Представници ШСЦС су неко време указивали на постојеће проблеме на састанцима званичних органа ШСС, али нису наишли на разумевање својих колега које нису реаговале на исказане примедбе." У тој реченици постоји одредница "неко време", због које нема смисла причати о добрим старим временима у којима је постојала држава под именом Србија и Црна Гора. Питам се да ли је једина примедба на проглас акције Спасимо шах последица половичног читања једне реченице? Људи, па где су вам аргументи?

Даље се каже: "Не разумем понашање играча. Морали су да прате календар, јер око Нове године постојала је информација да је шампионат у фебруару."

Ово је за мене крајње невероватно! ШСС је почетком јануара избацио календар у којем је крај фебруара стајао као датум почетка шампионата. Да ли је довољна великодушна информација да турнир почиње за мање од два месеца? Здрав разум и шаховска пракса врхунских играча каже да турнир треба имати у виду бар пола године унапред. Да ли треба да кажем да турнир мора бити најављен на ФИДЕ сајту бар месец дана унапред да би се уопште рејтинговао (Пецо, шта си написао за место играња кад си пријавио турнир у ФИДЕ)? Кад се турнир најави, напише се и место играња, међутим "наш" Савез очигледно не мисли тако. Да не кажем да нигде није постојала информација о томе ко има право учешћа на шампионату, и ако неко улази по рејтингу које рејтинг листе се рачунају, на страну то што у моменту кад је ШСС поставио календар на своју веб страну, захваљујући "добром" раду Савеза, нико од нас није имао рејтинг! Директни учесници су позивани 2. фебруара, да до 7. фебруара потврде учешће на шампионату, а до објављивања расписа (који се појавио тек 7. фебруара) није се знао ни град домаћин, једино што су позивани имали на располагању да донесу ту "битну одлуку" била је висина наградног фонда и екстрахонорара.

Да ли мислите да је махање неким парама једини разлог због ког ваља или не ваља учествовати на шампионату? Да ли мислите да не постоји часни и честити људи који се грозе начина на који су се неки људи "квалификовали" на шампионат и да је то пресудан разлог због чега их неће бити на "шампионату"? Зашто нико из Савеза није сматрао за сходно да јавно прокоментарише начин на који су одрађене војвођанске квалификације? Ако Савез није брига што строго више од половине врхунских играча (првих 200 са рејтинг листе рецимо) јавно тражи оставке функционера, зашто би се забринуо што на шампионату не учестувују: Шолак, Ковачевић, Вучковић, Стриковић, Стојановић, ...

Јуче се народу обратио и председник Шаховског савеза Србије, господин Миодраг Вукотић.

СПОРТСКИ ЖУРНАЛ, 22. фебруар 2011

ПРЕДСЕДНИК ШСС МИОДРАГ ВУКОТИЋ О ПРОБЛЕМИМА У ШСС

Промене чекају закон

Стање није добро, али је далеко од оног каквим га представљају покретачи акције „Спасимо шах“ речи су председника Шаховског савеза Србије Миодрага Вукотића. Дипломирани филолог из Београда, први човек женског ШК БАС, некадашњег првака Европе, на место председника ШСС стигао је у јуну прошле године.

Стање које је затекао није било ружичасто. Крајње инертна канцеларија и конфедерални статут наслеђен од једног од претходника Милутина Караклајића, довели су до апсурдне ситуације да су председнику ШСС руке везане. За све се питају подручни савези, који се, у зависности од личних интереса, слажу као „рогови у врећи“.

На све то, Вукотић је затекао и прилично нагомилане дугове који репове вуку неколико година...

За седам месеци, волео неко Вукотића или не, заслугом председника ШСС исплаћени су бројни дугови, укључујућии онај због којег је Србија скинута са рејтинг листе, а обезбеђен је и уговор са спонзором на период од три године, који гарантује финансијску сигурност календару ШСС.

– Тешко ми је када читам све шта је у медијима изашло ових дана, пре свега што све то сматрам као ударац на себе, иако нисам крив. Спомиње се избацивање из друге у шесту категорију, и како је Савез крив, али нико не спомиње да је допис о томе стигао из Спортског савеза Србије још у ранијем периоду, и да је гурнут под тепих. Ја сам га пронашао и замолио Ивана Марковића да уради елаборат о шаху, како би се брука решила. Спомиње се конфедерални статут, а упаво је делегација ШС Београда у којој сам био и ја, упозоравала на штетност тог акта и пре него што је донет. Такође, када сам изабран за председника, рекао сам да прво морамо променити статут – подсећа Вукотић.

Међутим у 2010, питање статута, рак ране српског шаха, по коме подручни савези имају неограничену моћ, није потегнуто.

– У олимпијској години, када су бројни проблеми притисли ШСС, није било времена ни простора да се о томе прича. Такође, за месец, два или три, биће усвојен и Закон о спорту, после чега ће сви спортски савези морати да усагласе своје статуте. Неозбиљно је сада правити нешто ново, а после три месеца поново мењати. Поручујем овим младим људима који су дигли глас, да енергију сачувају за тај период, када се статут буде мењао. Последица тога, биће и нови избори – каже Вукотић.

Када је реч о Шаховском савезу Војводине, Вукотић је већ раније изјавио да ту не може ништа да утиче, јер ШС Србије нема ингеренције над подручним савезима. Међутим, има своје мишљење.

– ШС Војводине прво мора да реши проблеме у свом дворишту. Имао сам разговор са представницима њиховог савеза пре неколико дана где сам им то и рекао. Међутим, за више од тога, немам овлашћења...

И. Радојевић

ШАМПИОНАТ РЕГУЛАРАН

Заболело је и Миодрага Вукотића како су поједини репрезентативци отказали учешће на шампионату преко медија, али га је посебно изненадио став Бојана Вучковића, који тврди да је јавност обманута, јер се у распису шампионата каже да је сума наградног фонда и хонорара за 60.000 динара већа од стварне која припада шахистима истим расписом. Вучковић се пита где иде тај новац?

– Сума у распису прављена је за случај да учествују сви најјачи играчи државе, који су имали право на то. Пошто су појединци са рејтингом преко 2.600 отказали, а њихово место заузели велемајстори са слабијим рејтингом, према раније утврђеним критеријумима, припада им и мањи хонорар. Та разлика у новцу остаје у савезу, а не у нечијем џепу – објашњава Вукотић.

Како сам подугачко искоментарисао претходни чланак из новина било би некоректно да запоставим изјаве које је написао председник лично.

Прва реченица каже: "Стање није добро, али је далеко од оног каквим га представљају покретачи акције „Спасимо шах“ речи су председника Шаховског савеза Србије Миодрага Вукотића."

Јако чудно, покретачи акције Спасимо шах објавили су проглас у којем су јасно написали какво је стање и шта се захтева да би се то поправило. Ако је стање далеко од оног каквим га покретачи акције представљају, то би значило да нешто од написаног у прогласу није истина. Зашто онда председник аргументовано не укаже на неке од нетачности објављених речи у прогласу, него се прича пребацује на неки други терен? Да ли је у питању: "Ма то се само тако каже (ипак су то новине)" прича које смо се начитали после повратка репрезентација из Сибира. Не људи моји, то се тако не каже!

Вукотић подсећа: "Такође, када сам изабран за председника, рекао сам да прво морамо променити статут." Па зашто га нисте променили, мало ли је седам месеци? Прочитали смо и: "Такође, за месец, два или три, биће усвојен и Закон о спорту, после чега ће сви спортски савези морати да усагласе своје статуте. Неозбиљно је сада правити нешто ново, а после три месеца поново мењати." О каквој неозбиљности је реч? Да ли господин Вукотић мисли да иницијативни одбор није читао предлог Закона о спорту кад је писао смернице будућег статута? Ко зна кад ће тај Закон ступити на снагу, а после тога ко зна кад ће у Савезу почети да се поштује, да не буде као са нелегалним изборима руководства ШСВ? Зашто увек нешто мора да се чека? Не, ми не желемо да чекамо, у чему је проблем да се одмах промени статут и одмах изађе на изборе. То је експлицитна жеља већине од 200 наших најјачих играча и то треба поштовати! Да ли су функционери у Савезу због тих играча или због себе самих? Уосталом, ја верујем да ће они који су добро радили бити поново изабрани, а они који нису радили добро ... шта нас брига за њих, нека одмах пакују коферчиће...

Што се шампионата и регуларности истог тиче већ сам горе написао шта мислим, па нећу трошити речи.