Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Како може да се ради

Како може да се ради

24.02.2011 / ВМ Стојановић, Михајло (2572)

Како може да се ради – поређење Србије и Швајцарске у шаховској организацији.

Како може да се ради – поређење Србије и Швајцарске у шаховској организацији

Подстакнут јучерашњим разговорима са играчима шаховског савеза Швајцарске хтео бих да укажем на могућности у Србији.

Прво што долази на памет је: па они имају новац! Али уопште се не ради о томе, јер изгледа да их држава финансира са тачно нула франака, баш исто као и у Јапану!

Па о чему се дакле ради? Откуд Швајцарци имају неки шаховски догађај сваког викенда у години? На www.schachbund.ch може се утврдити да само у децембру ове године још нису попуњени сви термини, али кад одете у 2012. тамо је већ све познато! Вероватно ће ту још нешто бити и додато али оно што треба већ се зна... рецимо да ће се њихов Шампионат 2012. одржати у периоду 12-20 јул. Откуд им такође ревносна брига о врхунском јуниорском шаху, која је рак-рана у Србији?

Можда ће вас још више изненадити да је у шаховском савезу Швајцарске запослен само један човек са 50% радног времена!

Па како онда – у Србији шах добија знатна средства од државе, па онда још клубови плаћају таксе, па онда још може „лепо“ да се заради од лига и јуниорских такмичења (са изузетком наравно када су се тиме бавили часни људи попут Небојше Баралића) и на крају шта имамо: пародоксалну ситуацију да за изузетно скромне активности ШСС једва има довољно новца, чак се и дугови појављују!

„Одговор је цинично прост“, писао је Душко Радовић: „Треба радити“. У шаховском савезу Швајцарске ангажовано је много волонтера, од који сваки обавља мали део неког посла али то у целини даје импресиван резултат - довољна је само једна особа са пола радног времена да одржава систем! И они убирају таксе од клубова (узгред како су њихове лиге организоване може се видети на већ поменутом линку www.schachbund.ch) и онда пошто се покрије оно пола плате може се приступити усмеравању новца на сврху постојања те институције: организовање такмичења и развој шаха.

Да парафразирам великог књижевника у текућем „српском шаховском случају“: Треба поставити добар систем са акцентом на контролу токова новца.

Ужасава чињеница да је могуће да јавност не зна колико новца уђе у шаховске институције Србије и на шта тај новац оде. У Швајцарској и Француској сам присуствовао и годишњим скупштинама малих клубова... сви приходи и расходи су веома јасно представљени. Претпостављам да су у случају шаховских савеза Србије то милионски износи на годишњем нивоу, од којих они који се баве шахом добијају мрвице. Замислите кад би се ситуација окренула: например да улажемо прво у младе па онда у врхунски такмичарски шах, убеђен сам да би се нашла пристојна сума новца и за друге турнире али и да проблемски и дописни шах (као и све оно о чему ваља бринути) не би били потпуно занемарени.

То је могуће постићи успостављањем гвоздено јасних смерница рада, за шта су неопходни реизбори на свим нивоима шаховских институција Србије и доношење новог статута, већ како је наведено у обраћању јавности иницијативног одбора акције Спасимо Шах: „...да се сви кандидати на изборима обавежу да ће се придржавати унапред утврђених смерница за будући рад шаховских савеза, које ће бити унете у нове статуте свих шаховских савеза...“

Тада би, сасвим лако и природно, били избрисани сви они који су на својим функцијама ради личних интереса а на штету српског шаха.