Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Свако има право на мишљење

Свако има право на мишљење

27.02.2011 /   Андрејић, Владица (2170)

Поводом актуелне ситуације морао сам да напишем ово, па прочитајте...

На почетку морам да поновим да то што је неки текст објављен на овом сајту не значи да се ја лично слажем са ставовима које он заступа. Често се дашева да се ја не слажем са написаним, али ипак објављујем да би посетиоци сајта могли да имају целокупну информацију. Свако има право на своје мишљење, а од читаоца очекујем да погледају име и презиме аутора текста, као и да добро размисле о понуђеним размишљањима и аргументима, те да тек онда створе неку своју слику о прочитаном.

У претходној репортажи имали смо коментаре ИМ Горана Војиновића који је поставио нека питања и дао неко своје виђење актуелне ситуације у вези акције Спасимо шах и предстојећег "Шампионата". Због тога желим да вам изнесем своје виђење ситуације.

Што се "Шампионата" тиче моје мишљење сте већ могли да прочитате и сагледате. Назив "Дража и другари" који сам му доделио, сасвим лепо (из моје перспективе) одражава реално стање ствари. Срамне војвођанске квалификације, те то што високи нелегитимни функционери сами себе делегирају на шампионат по мени су савим довољан разлог да се уђе у бојкот тог турнира. Скарадни рокови играчима да се изјасне су још један додатни разлог да се не игра. Међутим, како ја леба не једем од шаха немам морално право да од шаховских професионалаца захтевам такве ствари. Питање је да ли играчи који свеједно немају право учешћа на "шампионату" имају морално право да замерају овим другим. Неки од играча који су били позвани на "Дража и другари" су принципијелно одбили, а јавна писма поводом тога написали су редом: Шолак, Ковачевић, Вучковић, Стриковић, Стојановић. Са друге стране неки играчи су прихватили да играју, и ја у томе не видим ништа лоше, мада би мени лично било лепше да нису то учинили. Да напоменем да моји разлози због чега "шампионат" не треба играти немају неке велике везе са самом акцијом Спасимо шах. Треба рећи и то да се ближи Женски шампионат Србије, те како нисам до сада приметио неке неправилности, мој тренутни став по том питању је да он треба да се игра како је и планирано, само би ваљало одмах избацити распис да се не уђе у цајтнот.

Акцију Спасимо шах активирао је Иницијативни одбор у већ познатом саставу (Вучковић, Иванишевић, Ковачевић, Шолак, Стојановић, Дамљановић, Марковић, Дрљевић, Баралић, Андрејић), који је срочио текст прогласа. Дакле, из моје перспективе, није толико битно ко је написао проглас, већ шта он каже, тако да се подршка даје самом прогласу, а не Иницијативном одбору. Човек треба да прочита проглас, размисли о разлозима и захтевима и одлучи да ли је за то или не. Сви чланови Иницијативног одбора се у потпуности слажу са написаним прогласом и стоје иза тога. Суштински, проглас не помиње никакве видове бојкота одређених турнира, нити заговарава чувену безболну методу, већ (за сада) покушава да ситуацију реши унутар одговарајућих институција. Шаховском савезу Србије је понуђено да изгласа престанак свих изборних функција и ми и даље чекамо њихов став. У случају да одбију наше захтеве или се не изјасне по том питању у неком разумном временском року, видећемо шта даље, али до сада нико није помињао реч бојкот, тако да је учешће на "шампионату" ствар личног избора појединца. Мени лично остаје жал што људи из Савеза разбацују средства на Дражу и другаре, али верујем да ће до краја године бити одржан прави шампионат Србије са правим играчима.

У сваком случају ако неко ко је дао свој глас акцији Спасимо шах сматра да је преварен, или је напрасно променио мишљење, може ми се обратити са експлицитним захтевом да буде склоњен са листе и жеља ће му бити испуњена.