Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Хоћеш белопољца или црнопољца?

Хоћеш белопољца или црнопољца?

27.02.2011 /   Савић, Наташа

Наташа нам је написала симпатичну репортажицу са кадетског фестивала централне Србије...

Из судијског угла

ХОЋЕШ БЕЛОПОЉЦА ИЛИ ЦРНОПОЉЦА

Иза кулиса Фестивала младих Централне Србије 2011

Пре две недеље завршено је кадетско и омладинско првенство Централне Србије. Оно што остаје иза оваквог такмичења забележено у шаховским архивама су резултати и они свакако треба да буду у првом плану. Али оно што извештај овог такмичења не може да дочара, то је све оно што се дешавало око и у вези са њим. Као судија која је судила млађим категоријама покушаћу да вам пренесем део атмосфере која је владала у Врњачкој Бањи из мог угла:

На такмичењу је наступило 207 такмичара, 150 дечака и 57 девојчица. По масовности било је једно од најбројнијих.

Суђење млађих категорија, иначе је, врло специфично. Пре свега, обележавају га интензивни емотивни доживљаји, како деце, тако и родитеља. Врло често се могу видети сузе на једној страни, а на другој изрази радости и одушевљења. Судије не могу остати хладне на дечје сузе након изгубљене партије, увек прилазе и труде се да утеше оног који је изгубио, али им је и драго кад виде изразе истинске среће, која се код нас одраслих негде изгубила. Са друге стране родитељи нису никако „имуни“ на ове доживљаје, спремни су на све само да не осете дечју патњу и онда су мало више субјективни, па својим притужбама код судија долазе у конфликте и изазивају непријатне ситуације. Иако се партије најмлађих најчешће заврше у првој половини предвиђеног времена (у овом случају првих сат времена), судије имају ту пуно посла. Врло често у исто време имају неколико интервенција при чему деца показују нестрпљење, а ми као судије долазимо у ситуације које нису нигде описане у Правилима шаха, при чему се трудимо да код деце изградимо спортски дух и морално понашање, наравно у складу са поменутим правилима. Уопште нам није лако кад морамо да прогласимо партију изгубљеном за оног који је одиграо три неправилна потеза.

Судијска тројка: Јевтић, Живковић и Савић функционисала је компактно и јединствено у сали са више од 100 учесника. За судију Милорада Живковића ме иначе везује моје прво суђње кадетима пре 7-8 година и никад нећу заборавити једну анегдоту која се тада догодила у групи до 10 година. Наиме, примио је овакву рекламацију од једног дечака: „Судија, мој противник пипа фигуре“. На то је добио одговор да његов противник мора да игра фигуром коју је пипнуо. На то ће рекламатор: „Знам, али он чачка нос, па прљавим рукама пипа фигуре“.

И ове године је било доста анегдота и судијских интервенција. Судије су имале рекламацију да је противник пипнуо фигуру, па тек онда рекао „намештам“. Једно дете је затражило од судије да прогласи победу због освајања противничке даме. Било је више рекламација да противник прича за време партије. Једна од најинтересантнијих партија је била у групи дечака до 10 година. Један од учесника је дошао пешаком на осми ред и почео да размишља коју фигуру да извуче. Пошто је већ имао на табли даму и оба топа, помислио је да ове фигуре не може да извуче. Како је његов противник држао у рукама фигуре које је „појео“, дечак је затражио ловца. Његов противник је почео да загледа једног ловца, па другог и упитао: „Кога хоћеш, белопољца или црнопољца?“ Судије су добиле притужбу једног родитеља да су сувише дуго гледале партију његове ћерке у цајтноту и да је зато његова девојчица пропустила да партију добије, пошто је била наводно деконцентрисана. Било је притужби такође, од стране родитеља, да мали Јанко Радовић излази из сале и консултује се са тренером иако је његов тренер километрима далеко, а Јанко је своју партију завршио пре више од пола сата те је као и свако знатижељно дете улазио у салу да види друге партије док га судије не би опоменуле. Било је и истрчавања до родитеља да имају топа више и притужби због тога од стране једне мајке на „консултације“, иако родитељ никако није могао да види ту партију. Али, то је било у финишу турнира када се атмосфера већ прилично „подгрејала“. Један дечак ме је прво питао да изађе до тоалета и кад је добио потврдан одговор, питао ме је: “Можете ли да стојите овде поред партије док се не вратим“. На моје питање због чега, одговорио ми је: „Па, да ми противник не би померио фигуре док ја нисам ту“. И тако, низ необичних или смешних ситуација које су чиниле ово такмичење интересантним...

Својом љупкошћу нека деца су мамила благонаклоне осмехе судија око турнирске арене, као што је то био случај са малом Анђелом из Пирота.

Имали смо и мајмлађег гледаоца Новака, старог само две године, који већ сада показује интересовање за шах. По речима мајке у стању је двадесет минута заинтересовано да прати партију свог брата.

Док је Новак био дисциплинован и излазио из сале након првих 5 минута сваког кола додељених за публику, капитен Рудара из Костолца, оглушио се на све молбе присутних судија, главног судије, директора фестивала па је на крају морала да интервенише полиција због неизласка из сале, добацивања судијама и ометања у њиховом раду.

Промовисане су и нове шаховске судије које су успешно прошле „тешку“ судијску комисију у саставу Бранислав Шухартовић и Зоран Бојовић.

Кад смо већ код судија, могли смо у једном тренутку да видимо колеге Јована Митића и Драгана Живића у пријатном ћаскању у холу хотела Славија (ако се добро сећате текста од 11.02. у Шах мат листи „Јоца и другари“, у питању су актер овог текста и његов потписник).

Одржано је и заседање Извршног одбора Централне Србије на коме је донето много важних одлука, између осталог и она о промени система играња куп такмичења, као и подршка иницијативи о променама у саховској организацији.

Затекли смо се 14. фебруара на Дан заљубљених на Мосту љубави и присуствовали избору најдужег пољупца. Победио је пар из Београда, догађај свакако вредан помена.

За крај овог такмичења - победили су најбољи, па све честитке њима.

До следеће године и новог фестивала младих, нудим вам оно што речи не могу да пренесу али могу фотографије, које смо у име Шаховског савеза Централне Србије желели да представимо на један савремени начин, а ја ћу се трудити и надаље да популаришем ову мисаону игру: www.youtube.com/watch?v=ggF8YAJ8TfU

Спортски поздрав
ФИДЕ судија,
Др Наташа Савић