Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Нојева барка

Нојева барка

04.03.2011

Из јучерашње Шах мат листе преносимо сјајно писаније господина Богољуба Данковића...

ШАХ МАТ ЛИСТА, 3. март 2011

НОЈЕВА БАРКА

Куд плови овај брод

Акцију “Спасимо шах”, покренуо је, после јануарског избацивања српских играча са светске рејтинг листе и односа Шаховског савеза према репрезентативцима, шахистима и клубовима, иницијативни одбор на челу са групом репрезентативних велемајстора, како би се “годинама кулминирано насиље према шахистима као и игнорисање јавно изнетих примедби на рад Савеза зауставило и раздрмала учмала шаховска организација”. У платформи акције су предлози смерница за израду новог Статута, изборних механизама и система такмичења. Да, и јавност финансијског пословања!

Међутим, у поплави критика као да су се функционери, у ова кризна времена, затворили у Нојеву барку, закључану са безброј брава, како би преживели потоп и дочекали боље (по њих) дане, уздајући се да “пси лају, али и да - каравани пролазе.” Јер, господа функционери не могу да брину о шахистима док прво себе не збрину. Ту и тамо, отворило би се прозорче на барци да би се објавило тек понеко појединачно и демагошко саопштење а слабу карику у незадовољству шахиста покушали су поједини функционери да пронађу међу новинарима. Како уведене санкције појединицима нису, барем до сада, у довољној мери, уродиле плодом најављен је и “обрачун” са истим како би јавност била спречена да се упозна са истином о стању у српском шаху. Циљ је: пресећи везу незадовољника са јавношћу и поставити “објективне” људе по својој (фотогеничној) мери.

Ипак, сајт акције је незустављив а статистика неумољива. За две недеље колико акција траје и јавно тражи оставке садашњих функционера читамо да је подршку дало 8 играча из првих 10 са рејтинг листе, 63 играча из првих 100, 103 играча из првих 200. Од 52 велемајстора који постоје у Србији 30 је дало пуну подршку. Од 96 интермајстора њих 48. Подршку акцији дали су и легенде српског шаха Борислав Ивков и Александар Матановић. Још пре нешто више од годину дана, за новогодишњи интервју Дневника, прослављени велемајстор Љубомир Љубојевић је изјавио да је “српском шаху потребна интензивна нега” и да сви добронамерни треба да помогну.

Отуђени од властитих бирача, од шахиста и клубова, преко којих су, легитимно или не (како год било), дошли до тих функција, браниоци непроменљивости и незаменљивости, омаловажавајући акцију, сматрају да је тај број подршке незнатан према хиљадама чланова организације! Насупрот њима, иницијатори акције за промене стављају акценат на квалитет тих бројки јер, кажу, није српски шах био препознатљив по Џогури и Лафицоресу већ по Костићу, Глигорићу, Ивкову, Матановићу, Љубојевићу... Ако од петорице олимпијаца четворица желе (срећан) одлазак садашњој гарнитури функционера о чему се онда ту ради? “Акцијаши” препоручују функционерима да оставе (е)мисију “Контранапад”, искључе сујету и оставе шах - шахистима! Сматрају да им у одржавању на власти неће моћи да помогне ни Ноје, ни Худини, ни човек са хиљаду идентитета. Ни овај из Инђије, ни онај из Индије!

Мајка Јевросима, међутим, и даље – мудро ћути...

Богољуб Данковић
Пренесено из Дневника