Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Савез лицемера Србије

Савез лицемера Србије

04.03.2011 /   Андрејић, Владица (2170)

Наши омиљени ликови су зеседали пред отварање престижног турнира Дража и другари 2011, а о чему се ћаскало прочитајте овде...

Дан почетка престижног турнира Дража и другари 2011 у Крагујевцу искоришћен је за ванредну седницу Извршног одбора ШСС. Како се председник осврнуо на, по њему, претенциозан назив акције "Спасимо шах", постављајући питање: "Од кога?", остали дискутанти су радо користили ту доскочицу, мада ће чика Дража добити ауторски хонорар јер је тај фазон смислио још 16. фебруара кад се лажима обратио са страна Спортског журнала. Одговор на то генијално питање је веома прост: "Спасимо шах од вас господо извршни одбораши!" Ви сте то зло господо, јер апсолутно нико од вас уопште није заинтересован за добробит шаха, већ само за лични интерес, у чему год се он огледао у појединачном случају (власт, новац, сујета, све одједном).

Господин председник је директно упитао ко се од 10 људи из Иницијативног одбора акције "Спасимо шах" највише пита, са личном проценом да је Небојша иницијатор ове акције, да би се даље прешло на лични ниво. Морам да признам да сам мало љубоморан што је господин председник изабрао баш Небојшу, а не на пример мене, мада верујем да су на то ипак мало љубоморни и Бојан, Иван, Александар, Драган, Михајло, Бранко, Иван и Љиља. Докле ћемо више уместо одбране за властити (не)рад слушати личне прозивке?

Покушаћу још једном да "господи извршним" објасним ситуацију у којој се налазе. Акцију Спасимо шах покренуло је 10 људи који су написали проглас. Више од половине врхунских играча подржало је проглас, проглас господо функционери, не подржавају се људи у Иницијативном одбору већ проглас, утувите то једном себи у главу. Дакле, више уопште није битно да ли је проглас писао неки Иницијативни одбор или ујна Даринка. Нико од нас није предлагао нове функционере, ми само желимо ваше оставке, а ко год да дође после поштених избора не може бити грђи од вас господо! Чак и да сте урадили феноменалан посао до сада (шалу на страну...), самим тим што већина врхунских играча то тражи од вас, дужни сте да дате оставке на своје халапљиве функције. После слободно конкуришите за те исте функције, а пошто сте добро радили нема сумње да ће вас великодушно поново изабрати...

А сада обратите пажњу на егзибиције у којима је предњачио господин Бокан, јер акција Спасимо шах је накупила "само" 300 гласова. Бар да смо накупили 1500, како каже, па да имамо "десетак посто" и то од броја од 15000 шахиста (који му се привиђају) у Војводини. Геније, нема друге, опет си сам себе надмашио! Па није ваљда да многи у Војводини болују од дисоцијативног поремећаја идентитета? Сада ћу вам цитирати реченицу из шаховског бодовања које је написао Иван Марковић: "У зависности од ажурности измиривања финансијских обавеза клубова, број регистрованих играча креће се између 6000 и 7000 (само у Београду постоји више од 1000 регистрованих такмичара), од чега је преко 2700 међународно рејтингованих, а 490 са међународним мајсторским титулама (52 мушка и 12 женских велемајстора, 96 мушких и 15 женских интернационалних мајстора и 291 мушки и 24 женска ФИДЕ мајстора)." Дакле у Србији има 6 до 7 хиљада регистрованих играча, ако је веровати пропратним материјалима који су једногласно усвојени на седници ШСС, од стране тих истих људи чије оставке тражимо. Кад је требало да се захвате буџетска средства, шахиста има до седам хиљада, а када треба да се задрже фотеље онда их има бар петнаест хиљада, и то само у Војводини! Треба ли да упитам колико је од тог броја малолетних лица? За разлику од вас господо који за циљну групу имате децу (присетимо се само грабежа за организацију кадетских првенстава), ми смо тражили подршку само пунолетних лица. Заправо наша циљна група били су врхунски играчи и у науму смо и успели прикупивши подршку строге већине од 200 најбољих играча у Србији. За кога ви радите господо, за њих или за свој џеп? Извињавам се, реторичко питање... Господо, чак и да имамо само 323 гласа, од не више од 5000 постојећих пунолетних регистрованих шахиста то је и више него довољно. Наиме, у републици Србији за референдум је довољно накупити око 1.5% потписа људи са правом гласа, а да се човек кандидује за председника републике довољно је и 0.15%.

На крају је господин председник издиктирао предлог мера, вероватно срочених још у Београду, за решење ове ситуације, а овде преносимо исте са званичног сајта ШСС.

Разматрајући стање и односе у шаху, као и проблематику исказану у ставу Иницијативног одбора за промене, Извршни одбор Шаховског савеза Србије, на I Ванредној седници, одржаној у Крагујевцу, 28.02.2011. године, донео је следеће закључке:
1. Неопходно је извршити темељну и свеобухватну шаховску реформу у Србији, која у првом реду подразумева промену основних нормативнних аката свих шаховских организација.
2. Многобројни проблеми, настали у претходним периодима и последњих година, морају се решавати кроз утврђени поступак, у оквиру званичних шаховских институција и на цивилизован начин.
3. Према званичним најавама надлежних државних органа, у марту 2011. године, очекује се разматрање и усвајање новог Закона о спорту, што је елементарна и нужна претпоставка за обавезно доношење нових статута.
4. Да би се ова значајна активност успешно окончала, Извршни одбор ће формирати посебно тело, састављено од свих релевантних структура (Удружење клубова Прве мушке и женске лиге, заслужни шахисти, саховски радници од ауторитета, јавне личности, правни стручњаци) ради израде Статута Шаховског савеза Србије, из којег ће проистећи Статути осталих Савеза, који ће одражавати савремене шаховске захтеве као и позитивне предлоге из наше праксе.
5. Измене Статута биће извршене у остављеном законском року, а након јавне расправе, после чега би се спровели избори на свим нивоима.

Шта да вам кажем, увек симпатична трећа тачка звана куповина времена. У зависности од потреба закон се или доноси уколико сутра, или ће се на њега чекати до бесконачности. А ми к'о запете пушке, к'о да су господа до сада поштовала закон... Седам месеци господин председник прича како статут треба мењати, а колико је урађено до сада по том питању, молићу лепо? Ма не можемо да га мењамо док не легне нови закон, није него...

На седници се могло чути и да је овде у питању "гола борба за власт у ШСС" и да су шахисти који су подржали акцију махом заведени и необавештени. Е моји функционери па где ви живите? Уживајте сада у једном малом делићу онога шта су "заведени" и "необавештени" писали док су давали подршку прогласу:

(JB): Рачунајте и мене!
(AD): podrzavam akciju i nadam se promenama
(AS): Zdravo svima, racunajte i na moju podrsku
(RO): Pre svega HVALA sto ste pokrenuli ovu akciju ...
(VD): Svaka čast za inicijativu i formulisane smernice!
(DJ): Dajem vam svoju podršku u naporima da spasite šah
(DG): Dragi prijatelji, punu podršku vašoj izuzetnoj akciji pružaju ...
(SK): Postovani "Saborci" zeleo bih da se pridruzim Akciji --- SPASIMO SAH
(IH): Bio bih zahvalan da me dopisete na listu sahista koji zele promene u savezu.Hvala!
(BB): Pruzam Vam punu podrsku u Vasim nastojanjima da nesto promenite u Srbijanskom sahu
(MZ): Ни Мубарак није хтео да одступи, али су људи били упорни и успели!! До победе!!!
(NS): zeleo bih ovim putem da uputim podrsku vasim nastojanjima. Jedna molba: ISTRAJTE DO KRAJA
(DB): U potpunosti podržavam Vašu inicijativu ! Ako na bilo koji način mogu da pomognem, tu sam.
(BM): Dajem podrsku Vasoj akciji zbog iste zelje da imamo legalnu vlast I normalan sahovski zivot.
(SS): Ovom mejlom želim da Vam pružim punu podršku. Nadam se da če ova akcija doneti neophodne i dugo čekane promene.
(MB): Bezrezervno podržavam opštu akciju,koja je pokrenuta možda i prekasno,no sa nadom da ipak može pomoći bar malo.
(VD): Imate svu podrsku u ovoj, nadam se, akciji ozivljavanja srpskog saha i postavljanja pravih ljudi na celo saveza!
(VB): I ja u potpunosti podržavam akciju na vašem sajtu, jer ako je nešto očigledno to je da je došlo vreme za promene
(VS): Za podršku akciji spasimo šah, slažem se sa svim navedenim primedbama i zahtevima za rešavanje nagomilanih problema...
(MS): Podrska akciji "Spasimo sah". Iskreno se nadam da cete istrajati u akciji i uspeti da sprecite sunovrat saha u Srbiji.
(ZS): Krajnje vreme da se nesto preduzme i zaustavi propadanje SAHA i SAHISTA u Srbiji. Imate moju punu podrsku.Samo napred!
(VC): ... smatram da je situacija u nasem sahu zaista katastrofalna,te ovim putem zelim da se ukljucim u ovu akciju SPASIMO SAH ...
(DP): Sa malim zakasnjenjem ali najiskrenije dajem punu podrsku inicijativnom odboru za sve akcije u cilju spasavanja saha u Srbiji.
(MD): Imate moju podršku za spasavanje domaćeg šaha! Ako Vam bilo šta konkretno treba, što mogu da pomognem, stojim na raspolaganju.
(LB): Na svu lakrdiju, koja se zadnjih meseci i godina desava u SSS o oko njega, uzimajuci u obzir sve ono sto je napisano, i sto nije - a moglo bi biti, ovom prilikom cu samo istaci da - PODRZAVAM PROMENE!
(MN): U potpunosti podrzavam vasu akciju! ... Vasoj oceni zalosnog stanja u sahu dodala bih i propadanje zenskog saha od kada su ukinute mesovite ekipe, tj. 1996. godine. ...
(MM): društvo imate punu podrššku moje ekipe vidim na sajtu ššss da je počelo nisam ja a ostavke nema da imalo ima obraza otiššao bi mirno teško je to kad čovek ne razume gde mu je mesto
(RN): Rado prihvatam vašu inicijativu i želeo bih da se i ja učlanim. Spasimo šah zajedničkim snagama! Ukoliko je potrebna bilo kakva pomoć,stojim vam na raspolaganju.
(MV): Zelim pre svega da pohvalim vasu inicijativu i da se istoj prikljucim, jer smatram da je krajnje vreme da srpski sah promeni pravac i da ponovo krene uzlaznom putanjom. Nadam se da ce jos dosta sahista pruziti svoju podrsku.
(VJ): Zelim ovim putem da dam svoj skromni doprinos inicijativi. U krajnjem slucaju, barem cemo se prebrojati i sto je jos vaznije ovo je pitanje MENTALNE HIGIJENE.
(VN): Dajem Vam bezrezervnu podrsku u pokusaju za spasavanje naseg saha. Ovaj problem traje par decenija, i nisu u pitanju samo personalne promene, vec korenito menjanje sistema svih vrednosti. Veliki sam ljubitelj saha i zato Vam zelim da istrajete. Puno pozdrava do pobede!
(DP): Bilo je krajnje vreme da igraci nesto konkretno preduzmu u pokusaju da vrate sah na mesto koje mu pripada.Puna podrska igracima I klubovima da istraju u ovoj partiji!

Да ли сте се најежили? За оне са јефтинијим улазницама ово је био почетни ударац. А сада ево и нешто дужих ствари:

(RS): Poštovani, Iz sve snage podržavam Vaše nastojanje za potpune promene u našoj šahovskoj organizaciji. Neverovatno je koliko dugo traje agonija u našem šahu koji je u dubokoj komi i konzerviran da bi se sačuvali sitni mali interesi jednog broja nekompetetnih ljudi koji se vrte u šahovskoj organizaciji decenijama. Posebno je to neverovatno ako se uzme u obzir masovnost, istorijat i značaj šaha kod nas i još više s obzirom koliko istaknutih,pametnih i poznatih ljudi najrazličitijih profesija ima ljubavi,sklonosti i pozitivnog pristupa prema šahu. Verujem da se oni, sasvim smišljeno, drže na distanci od bilo kakvih šahovskih foruma i organizacija jer bi njihovo uključenje predstavljalo opasnost za ljude u njima. Rezultat toga je jadno stanje i položaj šaha što je zajednička sramota svih nas. S obzirom da propadanje šaha traje decenijama dozvoliću sebi da Vas posavetujem da u ovome što ste započeli nije najbitnija brzina kojom će do neophodnih promena doći već njihov kvalitet. Ako proizvod ove inicijative bude da umesto nesposobnih dođu malo bolji ili malo gori i ako se svodi na napisano u Vašoj inicijativi to sigurno neće biti dovoljno za neophodni potpuni preokret u radu šahovske organizacije. Samo ljudi od šireg drušvenog autoriteta i energije, sposobni da artikulišu potpuno novu strategiju, da animiraju ljude od nivoa najviših nivoa vlasti preko sportskih organizacija do klubova i da obezbede potrebna sredstva za novi početak su garancija suštinskih promena u našem šahu. Postavite velike ciljeve i nemojte se previše izvinjavati ljudima koji ne vide neophodnost potpunih promena u šahu jer će se oni do kraja boriti za svoje male, sitne interese. Ogroman broj ljudi koji vole šah će Vas u tome, bez ikakvih ličnih interesa, podržati.

(GJ): Подржавам Ваше намере да шаховски савез Србије организујете на начин који ће допринети развоју врхунског и аматерског шаха. Врхунског - као вида изузетног интелектуалног стваралаштва и аматерског - као изузетно занимљиве спортске игре. Листа шахиста који су већ подржали Вашу идеју је импресивна. Не само због њиховог шаховског умећа већ и општих људских квалитета. Већина регистрованих политичких партија није много кадровски квалитетнија. Дуго времена сам се питао како је могуће да људи таквих менталних способности какве захтева врхунски шах не могу да пронађу начин да поправе своју позицију, и да их толико година "шаховски функционери" непрекидно држе у шаху или доводе у изнудицу. Не треба се заваравати варијантом да ће они који су до сада одбијали да препусте место млађим, енергичнијим, добронамернијим и способнијим дати оставке добровољно. У последњих 200 година по питању свих друштвених положаја код нас, личне оставке у интересу општег добра давали су само ретки, часни појединци.За све који очигледно нису свесни да је идеалан тренутак да се управљање шахом у Србији препусти једној изванредној младој генерацији, шахиста и интелектуалаца истовремено, може најблаже да се каже:"Они не знају шта раде". За једну ствар им ипак треба одати признање - без њихове упорне борбе да по сваку цену очувају своје позиције, никад као шахисти не бисмо достигли овакав степен јединства и солидарности. Њихов допринос стварању "Јединственог шаховског савеза Србије" је огроман. На првој Скупштини "Јединственог ШСС" треба им одати признања и предложити да се пререгиструју у невладину огранизацију под називом "Затворена варијанта Сицилијанске одбране"

(MJ): Podrzavam Inicijativni odbor za oporavak ššaha u Srbiji. Treba odrzati izbore na svim nivoima, pocevši od Ššahovskog saveza Srbije pa do saveza po pojedinim podrucjima (Vojvodine, Centralne Srbije, Beograda i Kosova). Isto tako zalazem se za izbor novih selektora mušške i zenske reprezentacije. Nakon debakla našših ekipa na ššahovskoj Olimpijadi bilo je logicno da oba našša selektora podnesu ostavke. Nije mi jasno na koji nacin moze da postoji buduca saradnja izmedu igraca i selektora mušške reprezentacije ako izmedu njih postoje neslaganja. Isto tako smatram da neslaganja postoje i izmedu našših vrhunskih velemajstora, što potvrduje njihov razlicit odnos prema ucestvovanju na prvenstvu Srbije. Deo odgovornosti za ovakvo stanje u ššahu lezi i u njima. Verujem da ce se kadrovskim promenama stanje u srpskom ššahu poboljšati i zato jošš jednom dajem punu podšršku Inicijativnom odboru.

(OSK Vrsac): S obzirom da smo svi mi koji vodimo Omladinski šahovski klub "Vršac" (zajedno sa članovima NŠK, Novi Sad) od samog početka ovih šahovskih ujdurmi pokušali da budemo glas razuma, evo i ovim putem JAVNO podržavamo akciju uređenja šahovskih institucija u Srbiji. Podsetio bih samo da su se slanjem nelegitimnih predstavnika na skupštinu šahovskog saveza Vojvodine neki pojedinci grubo ogrešili o statut, kao i o ime šahovskog velikana - čika Bore Kostića. Tim nezakonitim činom su otvorena vrata za promovisanje Siniše Dražića za člana UO ŠSV, a kasnije i selektora Srbije. Šahovski radnici Vršca su nedugo zatim i Savezu i medijima uputili pismo da NE PODRŽAVAJU nikakve predstavnike koje sami nisu izabrali, tako da je naša moralna obaveza da istrajemo u datim zahtevima. Iako je Sekretarijat za sport dao pozitivno mišljenje u vezi sa našom žalbom, izgleda da je jedino ova zajednička akcija način da se svemu izađe na kraj.

(Dr Nenad Djuketic): Postovani sahovski prijatelji, Hvala Vam za pokretanje jednog ovakvog apela. Ovi ljudi su oterali i teraju sve iz saha posebno nas koji ga volimo i dajemo licni novac za aktivnosti malih klubova. Pozivam da animirate kredibilne sahovske ljude i u manjim sredinama jer samo oni mogu ucestvovati u pokusaju povratka ugleda saha, kao intelektualne kategorije, kao discipline koja ima siri znacaj za formiranje sistema u bilo kojoj kategoriji naseg stvaralastva. Stojim Vam na raspolaganju

(IM Bozidar Djurasevic): Postovane kolege sahisti, sa zakasnjenjem sam saznao za vasu inicijativu SPASIMO SAH i kao bivsi olimpijski reprezentativac Jugoslavije i clan reprezentacije oko 10 godina, zelim da vam pre svega kazem da cenim rad svih koji su uzeli ucesce u ovoj inicijativi I da vam dam punu podrsku za dalji rad. Zelim da kao diplomirani pravnik sa polozenim sudijsko advokatskim ispitom i radom u pravosudju oko 15 godina iznesem misljenje da je prema sada vazecem pravnom ustrojstvu nase zemlje, apsolutno neprihvatljivo rasparcavanje nase sahovske organizacije, u smislu da pojedini regioni stvaraju neke svoje sahovske saveze. S postovanjem I zeljom za dalji uspesan rad. Bozidar Djurasevic, internacionalni sahovski majstor