Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Спасимо шах - друга фаза

Спасимо шах - друга фаза

06.03.2011

Активисти акције Спасимо шах данас су издали званично саопштење и прешли у другу фазу акције.

“Спасимо шах”, 6. март 2011

Драги пријатељи шаха,
Наша акција улази у своју другу фазу и надамо се да и даље можемо да рачунамо на вашу подршку, али и на нове предлоге и конструктивне критике. Планирамо да оформимо неколико тимова, који ће се бавити припремом предлога о садржајима новог Статута, Правилника о такмичењима, Правилника о регистрацијама, Правилника о финансијско-материјалном пословању, Дисциплинског правилника, као и других аката у складу са предлогом новог Статута. Осим тога, намеравамо да оформимо и тело које ће се бавити припремом и организацијом низа такмичења, о чему ћемо вас правовремено обавештавати.
Овим најављујемо да ће се прилив нових садржаја на сајту увећати и позивамо вас да и даље подржавате ову нашу, сад већ заједничку акцију и активно учествујете у њиховом формирању у складу са својим могућностима и интересовањима. Предлоге нам можете саопштити у личном контакту, или путем обраћања администратору сајта на admin@spasimosah.com. До тада, поздрав свима и хвала на подршци!

Обраћање јавности (06.03.2011)

Драги пријатељи шаха,

Ванредна седница ИО ШСС одржана је пре готово недељу дана, али мучан утисак о свему што се догађало у Крагујевцу без присуства медија и даље траје. Представници Иницијативног одбора акције „Спасимо шах“ нису били позвани да присуствују седници (иако се друга тачка дневног реда управо односила на питања покренута у нашем првом обраћању јавности), пошто би она тада, према виђењу председника ШСС, „трајала четири дана“. Састанку је ипак присуствовао наш овлашћени представник, чији је детаљан извештај био једина могућност да сазнамо било шта што излази из оквира Закључака са I Ванредне седнице ШСС, који су објављени на њиховом званичном сајту. Копију примерка званичног записника није могао да добије, а седница није снимана „јер се диктафон покварио“.

Не треба бити тајни агент да бисте, као Џемс Бонд у „Голдфингеру“, схватили по(р)уку „старе изреке из Чикага“ да је „први пут случајност, други пут подударност...“, а за информацију шта је трећи пут – упућујемо вас на поменути филмски класик, или бар на излет до интернета. Колико је искрен позив председника ШСС да су „врата Савеза свима отворена“ најбоље знају неки чланови ИО наше акције. Уместо даљег расипања времена и енергије на доказивање очигледног, препуштамо директору нерегуларног Шампионата Србије да резимира досад изречено својим надасве искреним коментаром који је, уз опште одобравање, изнео на седници: „Е, не дам власт!“.

Зашто је овогодишњи Појединачни шампионат државе нерегуларан? – Зато што су му претходиле нерегуларне квалификације са низом недопустивих прекршаја. Скуп у Крагујевцу је и даље јак турнир који привлачи пажњу, велики број играча се на њему налази сасвим заслужено, али је део циклуса такмичења за појединачног првака државе чији се интегритет не сме нарушавати, а пошто је до тога дошло – дијагноза је јасна.

Зашто је руководство ШС Војводине нелегално? – Зато што је Покрајински секретаријат за омладину и спорт утврдио да је Изборна скупштина на којој су изабрани била нелегална (допис бр. 116-66-00001/2010-01/3 од 12. августа 2010.).

Зашто су органи ШСС нелегални, као и све одлуке које су донели током последњих шест месеци? – Зато што у њиховом раду учествују нелегални представници ШСВ, упркос упознатости ШСС о свим детаљима која датира од 19. септембра 2010. године, када им је поменути допис о нерегуларности уз пратеће обавештење достављен од стране Новосадског шаховског клуба, у име низа шаховских савеза, клубова и клупских радника са територије Војводине.

Зашто оспоравамо легитимитет органа ШСС? – Зато што 80% пунолетних рејтингованих играча од првих 10, 63% од првих 100, 52,5% од првих 200, 55,8% велемајстора и 52% интернационалних мајстора (рачунато у односу на апсолутне цифре, које обухватају и малолетне, неактивне, такмичаре ван земље, итд.) именом и презименом стоји иза тога и јавно доводи у питање легитимитет органа ШСС.

Набројане натполовичне већине чине такмичари који су уложили највише времена и енергије у бављење шахом (често као једином професијом) и остварили највредније резултате. Стратегија развоја спорта у Републици Србији за период од 2009. до 2013. године (објављена у „Службеном гласнику РС“, бр. 110/2008 од 2. децембра 2008. године; у даљем тексту: Стратегија) наводи да „посебан приоритет Стратегије јесте улагање у врхунски спорт и његов развој. Врхунски резултати, као и одговорно понашање врхунских спортиста не само што имају националну репрезентативност у свету, већ представљају узоре младима промовишући рад, упорност, борбеност и поштење. То су вредности чији је развој потребно подстицати и неговати у друштву. Неговањем тих вредности спорт добија, не само такмичарски, репрезентативни и здравствени значај у друштву, већ и ширу васпитну и развојну улогу“. Колико је садашње стање у шаху по мери шахиста говори податак да 38,8% рејтингованих шахиста годишње не одигра ниједну званичну партију (1101 од 2835), док преко 10 партија (тј. више од једног турнира) годишње одигра тек 31,5% шахиста (892 од 2835), дакле ни сваки трећи.

Нелегални представник ШС Војводине који истовремено врши изборне (члан ИО ШСС, члан Скупштине ШСС и ШСВ), плаћене професионалне (генерални секретар ШСВ), стручне (председник Стручног одбора ШСС и председник Одбора за женски шах) и клупске (председник НДШК „Шахматни кружок“) функције (нисмо сигурни да ли председник ШСС сматра да су и ове функције „у благом сучељавању“, као што је у интервјуу „Политици“ од 28. јуна 2010. окарактерисао своје истовремено обављање функција председника ШСС и директора репрезентације), покушао је да на ванредној седници ШСС оспори релевантност подршке акцији „Спасимо шах“ тиме што је лицитирао неопходним бројем за разматрање од „бар 1500“ потписа, који према његовом тумачењу представља „десетак посто од броја регистрованих шахиста само у Војводини“ (значи – бар 15 хиљада). Без намере да улазимо у тачност наведених цифара, ШСС је Спортском савезу Србије званично доставио документ о бодовању за категоризацију шаха као спортске гране (што је послужило као аргумент да шах буде сврстан у другу категорију спортских грана у Србији) на основу које се тврди да је на територији Србије регистровано између 6 и 7 хиљада шахиста.

Да закључимо ову тему: Иницијативни одбор акције „Спасимо шах“ није пописна комисија која обавља теренски посао уместо надлежних савеза, нити нам је намера да пишемо ново издање књиге „Хиљаду зашто – хиљаду зато“ у којем бисмо обелоданили и критички анализирали сваку лаж, подметање, извртање истине, узурпирање власти, сукоб интереса, уцене, претње и остале нечасне радње којима се многи из шаховских савеза служе. Све то није ништа ново, а ко жели да се упозна на чему почива њихов „репертоар“, препоручујемо Шопенхауерово дело „Еристичка дијалектика или Умеће како да се увек буде у праву објашњено у 38 трикова“. Што се нас тиче, изабрали смо да не наводимо имена шаховских посленика како бисмо заштитили њихово право на приватност, чак и у случајевима када је јасно да начин на који врше своје функције представља сукоб интереса и штети шаху и шахистима.

Нелегалност и нелегитимитет шаховске „власти“ ноторна је чињеница и општи избори на свим нивоима уз учешће свих пунолетних регистрованих шахиста (већ на основу овог податка јасно је да не инсистирамо на неком „елитизму“, пошто је право сваког шахисте који је укључен у клупски живот да партиципира у доношењу одлуке о овако важном питању) једино су демократско решење које би гарантовало будућим изабраницима (макар то били и потпуно исти људи, уколико се на изборима докаже опредељење шахиста да им потврде оспоравано поверење) да их шаховска заједница подржава у настојањима да заузму здрав курс и поведу шах у Србији ка неким бољим временима. Јасно је да су приче о „самоуправљању“ које шахисти наводно траже чиста подметања.

Један утицајан пријатељ шаха мудро је упозорио на чињеницу да „шах треба да подели судбину других области у овим тешким временима“ и да се сопственим снагама избори за место у друштву које му реално припада. Као непрофитабилна и непроизводна грана шах може да понуди само да се избори за врхунске спортске резултате, да рекреативно бављење буде „општеприхваћен и пожељан модел друштвеног понашања“ (Стратегија), као и да шах као дидактичко средство у школама и на факултетима да свој допринос образовно‑васпитном систему у Србији.

За сваку је похвалу обезбеђивање трогодишњег спонзорства које су шаховској организацији обезбедили БАС и председник ШСС. Иако је шах игра, али и спорт, уметност, наука и дидактичко средство (ФИДЕ), без прилива средстава, али и њиховог наменског, одговорног и јавно проверљивог трошења – неће се далеко стићи. Не желимо да будемо само критичари, већ и они који ће похвалити сваки добронамеран допринос шаху и шаховском животу, а председник ШСС је један од оних који је више пута својим радом завредео такво признање.

Желимо да и сами нешто учинимо за шаховски живот у Србији. Путем смерница за израду Статута желели смо, између осталог, да путем електорског система уведемо начело да они који највише доприносе шаховској заједници стичу право и на одговарајући утицај при доношењу одлука којима се креира шаховска политика и на тај начин наградимо остварене резултате и мотивишемо све учеснике у шаховском животу. Путем нашег сајта бићемо предлагачи нових модела који ће се кроз јавну дискусију брусити и пречишћавати, а затим и стављање на располагање шаховској јавности. Очекујте низ акција за обогаћивање шаховског живота и пратите збивања на нашем званичном сајту. Оно што остаје непромењено јесте инсистирање на општим изборима и новом почетку, где би се сви будући актери усагласили око начела која се неизоставно поштују и која ће се у даљем раду примењивати, укључујући ту и одредбу по којој би се сваки будући шаховски савез и његови органи јавно и у правној форми обавезали да штите права и легитимне интересе шаха и шахиста у Србији.

Захваљујемо се Шаховском савезу Централне Србије и Лига одбору мушких прволигашких клубова, као и свим клубовима и појединцима који су нас подржали на разумевању и сарадњи и надамо се да ћемо се заједничким снагама изборити за неопходне промене. Нелегалност и нелегитимност органа шаховских савеза се мора прекинути, а у случају остајања на садашњим позицијама, преостаје још један цитат из Стратегије и ослањање на „потврђено опредељење државе да и у будућности примени тзв. интервенционистички модел законског уређивања материје спорта“.