Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Спасимо шах - ставови

Спасимо шах - ставови

21.03.2011 /   Лазић, Милорад

Своје ставове поводом акције Спасимо шах и одржане Ванредне седнице ИО ШСС дао је Мића Лазић као допуну на текст Спасимо шах - друга фаза.

Поштовани пријатељи шаха,

После малог затишја, могу да видим да је као одговор на акцију „Спасимо шах“ одржана Ванредна седница ИО ШСС. У ствари ово није био одговор на јавно постављена питања, већ одговор као реакција на акцију „Спасимо шах“. Све у свему одржана је ванредна седница да би се прогласило да је стање редовно.

Млади прегаоци из акције „Спасимо шах“ дали су јасна питања, a и убедљиве одговоре. Пошто су сада у потпуности отворили сајт за све појединце и позвали их на даљу непосредну сарадњу, могу само да поздравим један овакав потез и, по мом мишљењу, прави наставак акције.

Очигледно да челникe ШСС није интересовало да се изјасне око нерегуларности Изборне скупштине Војводине и самим тим нелегалног рада овог удруженог савеза и аутоматски и органа ШСС у којем нелегални представници ШСВ учествују, али их је интересовало ко је главни у акцији „Спасимо шах“ !? Зар им је и зашто то било толико важно ? Дакле, има проблема, али стање је редовно и чекамо да све иде по спорој пороцедури одуговлачeња уз „шлаг“: „Не дамо власт!“ Наравно, без обзира на овај јединствени спортски устанак, иако шахисти нису ратоборни, та реченица је, ваљда преписана од Северноафричких доживотних суверена, као баш права илустрација односа према власти. Ко год сталожено и трезвено прочита све поруке акције, може јасно видети да Шахисти неће власт, они хоће да се ради по реду закону и струци и јавноооооо ! Да шахом руководе људи који не тргују, који не живе од шаха (ваљда од шаха треба да живе шахисти којима је то професија а не функционери), већ воле и поможу шаху уз поштовања струке и прописа ! Одмах да се разумемо, моја тотална апстиненција од било каквих функција, осим рада у клубу, и даље важи и то заувек, па сигурно не препоручујем себе овим својим ставовима.

Јавности ради, на сајту „Спасимо шах“ поновљена су бар нека питања на које функционери избегавају одговоре, а дати су и неки одговори, па нека јавност просуди. Можда не би било на одмет поставити и још нека питања за поједине шаховске функционере и изнети још неке аргументе:

Има ли овде места за одговорност оних који су свесно постали нелегални и оних који свесно окрећу главу од те чињенице ?
Како и у којој редовној законској процедури мислите да извршите промену статута када имате нелегалне органе и у самом ШСС ? Господо, није нашем шаху потребна ванредна седница ИО ШСС, већ озваничење ванредног стања у којем се једино могу решити све нелегалности и штетности рада нелегалних органа. И овде подвлачим, свака част сваком појединцу који остао исправан и доборнамеран у целој овој причи и не желим да појединце априори проглашавам кривим и одговорним, а и ви сами знате између себе ко је ко !
Мајсторски кандидати, првокатегорници и остали се сигурно неће увредити ако се каже да је већина велемајстора, већина ИМ, већина најбољих рејтинтованих играча (у 10, 100, 200) указала на проблеме, захтева изборе, и да то не може да се мери истим бројем мајсторских кандидата итд, што упорно демагошки покушава нелегелани члан са набројаним функцијама у саопштењу са сајта, да потури.
Носиоци акције великодушно позивају да у ванредним изборима сви имају право да изађу „на црту“. Ето, они амнестирају и доказане кршиоце прописа, ваљда верујући да ови имају бар толико морала да као кршиоци прописа неће кандидовати своје ликове и дела, и да им бар то буду санкције за толику одговорности ? Видећемо да ли је то тако.
Јавност би можда занимала и тренутна слика распореда функција у ШСС. На пример осим места председника и можда судијског одбора, готово све друге функције тренутно имају нелегални представници ШС Војводине: место Потпредседника ШСС; затим место председника Стручног савета, следи место Селектора, па председника Такмичарске комисије. Можда сам нешто и пропустио. Ух, човек се запита којим су то све заслугама нелегални представници ШСВ изборили ове функције ? Можда је одговор у томе да из ШС Централне Србије која је очигледно показала отпор према досадашњем начину рада, боље рећи договорања, готово нико нема никакву функцију ван обичног чланства по статуту у ИО ШСС !? Ни ШС Београду није остало много. Само место председника. Нека јавност сама закључи шта је разлог оваквим пропорцијама и имали ту неких посебних договора итд.
Говори се и о акумлацији функција. Лако је и ту направити увид. Готово сви тренутни функционери ШСС су и истовремено и функционери својих удружених савеза а то се може лако проверити, па како неко рече, један лош статут је потпуно злоупотребљен, и практично сачињено затворено акционарско или можда интересно друштво, које чак ни сами изнутра не могу сада да отворе и промене без фамозног консензуса, који је у неслози тешко постићи. Разлог више за ванредно стање!

На крају да не буде све црно и да ми који критикујемо не видмо ништа позитивно, мора се рећи да је заиста за сваку је похвалу велики труд актуелног председника ШСС Мише Вукотића и обезбеђивање спонзорства за ШСС преко угледне компаније БАС, и доказаног поштоваоца шаха генералног директора Анђелка Мучибабића. Сигуран сам да и они сами знају да то није довољно ( не мислим само финансијски) и да је нашем шаху поред средстава потребан и нови начин размишљања, дубоки рез......

Исказана је и захвалност Шаховском савезу Централне Србије уз наду да ће заиста и остати доследни у борби за правду и Лига одбору мушких прволигашких клубова, као и свим клубовима и појединцима. Посебно је, врло добро наглашено да се нелегалност и нелегитимност органа шаховских савеза мора прекинути, уз цитат из Стратегије развоја спорта да у супротном мора да се деси и „потврђено опредељење државе да и у будућности примени тзв. интервенционистички модел законског уређивања материје спорта“.

Милорад Лазић