Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Ин мемориам - Драгољуб Павловић (1936-2011)

Ин мемориам - Драгољуб Павловић (1936-2011)

24.03.2011 / ФМ Живић, Драган (2267)

Ин мемориам је јуче, 23.3.2011. написао Драган Живић...

Драгољуб М. Павловић 20.02.1936-19.03.2011.

Данас је у Нишу, у 76.години, сахрањен Драгољуб М. Павловић, познати нишки шахиста, који је од ФИДЕ добио титулу почасног Интернационалног мајстора, која му је својевремено измакла због тадашњих прописа и временском размака између освајања балова.

Рођен је 20.02.1936.године у селу Равна Река, у Деспотовцу. Завршио је Економски факултет и годинама радио у Машинској индустрији Ниш, као шеф извоза. Титулу националног мајстора освојио је победом на Радничком првенству Југославије.Наступао је за прволигаш "Железничар" из Ниша, био је учесник традиционалних велемајсторских турнира у Нишу, до 1985. године. Касније је наступао за ШК "МИН" и то у периоду када је тадашњи клуб постизао најбоље пласмане, а популарни Паја је углавном играо I таблу.

Дао је велики допринос шаховској теорији, пре свега у Рихтер-Раузеровој варијанти, Сицилијанске одбране, за црног, а његове партије се могу наћи у бројним билтенима и компетентним књигама, посвећене тој варијанти. Такође, је дао допринос у Каталонској одбрани за белог, која је опет васкрсла у мечу за првака света, 2010.г. Топалов-Ананд, и уопште у партијама топ светских шахиста.

Био је одличан стратег, тихог позиционог стила, а често је своје противнике "давио", Карповљевим стилом "удав", и добијао партије а да противницима није било јасно где су погрешили. Увек пријатног духа, уносио је позитивну атмосферу у свим тимовима за које је наступао, а скоро да не постоји шахиста са којим он није имао добре релације.

Обожавао је опене у бањама и дуге преподневне шетње, које су му биле најбоља припрема. Поносан сам што смо десетак година играли у истом тиму, и смењивали се на челним даскама. Обично је Паја играо белим фигурама (док је био систем путовања), а за екипу је то значило сигурних пола поена, а током лиге се то претварало и неколико плусева на првој или другој табли, а за тиме су вапиле све екипе. Памтим и небројено много савета, што шаховских, што животних, у периоду кад смо Дејан Кулак и моја маленскост, били млади ФМ, а у дугим шетњама по околини Врњачке, Соко, Буковичке, Матарушке бање итд, и користили сваки минут да упијемо по неку шаховску мудрост нашег старијег друга, Паје.

Од 1995. године наступао је за београдски ЖТП, а од 2001.г. за Локомотиву РС из Београда, да би последњих пар сезона играо за МИН - Центар из Ниша. Последње партије одиграо је у петак,18.03.2011.г. дан пре смрти.

Колико је волео шах и шахисте, довољно говори следећа анегдота: 21.јануара, 2011.г. на дан пошетка рејтинг турнира у Нишкој Бањи, у преподневним часовима позвао сам телефоном да га подсетим за турнир, а пошто је спавао, јавла се његова жена и рекла да је болестан. Касније ме је позвао телефоном, рекао да му није добро, али да ће можда доћи. Наравно, превагнула је љубав према шаху, а пред сам почетак 1.кола, по великом кијамету, појавио се Паја у Бањи, и чак освојио награду.

Нека му је вечна слава, а претпостављам да је већ распалио цугер, са бројним шахистима, који су сада у неком другом свету, за који кажу да је рај.

Председник Градског ШС Ниша,
ФМ и ИА Драган Живић