Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Шири спискови репрезентације

Шири спискови репрезентације

01.04.2011 /   Андрејић, Владица (2170)

На конференцији за медије у Шаховском савезу Србије, јуче, 31.3.2011. селектори Србије објавили су шире спискове репрезентације за предстојећу репрезентативну акцију, Европско првенство које ће се играти у новембру месецу...

Јуче, 31. марта 2011. у просторијама Шаховског савеза Србије у Нушићевој, уприличена је конференција за медије поводом наредне репрезентативне акције. У питању је Екипно европско првенство које ће се играти у Ираклиону (Грчка) од 2. до 12. новембра 2011, а селектори наших репрезентација објавили су шире спискове играча на које рачунају.Прошле године селекторка је најпре одредила коначни списак репрезентативки, да би затим у медијима објавила шири списак (вероватно су јој рекли да то тако треба). Овога пута ствар се нормализовала и сада имамо шири списак, а пут до коначног списка ће потрајати и зависиће од будућих резултата, пре свега од предстојећег Женског првенства Србије, које почиње за десетак дана.

На почетку свог излагања, селекторка женске репрезентације Србије, Ана Бендераћ, извинила се медијима на свом понашању током претходне сезоне. Овога пута биће спремна да јавно одговара на сва питања која ће јој бити постављена. Свесна је, каже, грешака које је починила у претходном мандату на месту селектора и мисли да заслужује нову шансу. Верује да обогаћена претходним искуством може доста да унапреди наш државни тим.

Селекторка је затим прочитала шири списак репрезентативки за предстојеће Европско првенство у Грчкој: Наташа Бојковић, Марија Манакова, Анђелија Стојановић, Ирина Чолушкина, Марија Ракић, Љиља Дрљевић, Јована Ерић, Сузана Максимовић и Сандра Ђукић.

Што се критеријума за избор репрезентације тиче, Ана је истакла да их неће мењати. Сваке године имамо два престижна такмичења, конкретно, у питању су Осмомартовски турнир и Женски шампионат Србије. Осмомартовски турнир је завршен, а како је пехар кући понела Ирина Чолушкина, она је себи већ обезбедила место у петорци за Грчку. По овом критеријуму на шири списак вратила се бивша репрезентативка Сузана Максимовић, која је на том турниру заправо била на деоби првог места са Ирином и актуелном селекторком која је нагласила да не би било морално да буде селектор-играч.

По критеријуму рејтинга (и старе славе) једно место већ је резервисано за Наташу Бојковић. Алиса Марић се нашла у новој улози мајке и она неко време неће наступати за репрезентацију.

Ново лице на ширем списку репрезентације је и Марија Манакова. Наиме Ана је за сада испоштовала једину примедбу стручне комисије на њен рад у претходном периоду, а ради се о ситној замерци велемајстора Тошића, који је сматрао да је за Манакову морало било места у експедицији за Ханти. Ана је истакла да је позвала Манакову да узме учешће на предстојећем Женском шампионату Србије и да се за таблом избори за репрезентативни статус, што је Марија и прихватила.

„Није захвално бити селектор. Некоме се замјериш а неком добро учиниш. Ја имам своју визију репрезентације и одговарам за своје одлуке. Имамо добру генерацију младих шахисткиња али прије свега квалитет је још увијек на страни искуснијих. Наравно ту је и пар младих шахисткиња за које ја очекујем да ће, за коју годину, израсти у стубове репрезентације. Ту прије свега мислим на младу Јовану Ерић која има 19 година, а ту су и талентоване Сандра Ђукић и Љиља Дрљевић. Оне свакако имају потенцијал да буду чланови репрезентације у најскорије вријеме“, рекла је Ана Бендераћ.

На питање зашто се није изборила да нека од наведених талентованих цура (Сандра, Љиља) заигра на Осмомартовском турниру, него је прво себе уденула на исти, Ана није имала одговор. Уместо тога је истакла да ускоро почиње Женски шампионат Србије, одакле ће прве две стећи статус репрезентативке, док ће остала места попунити у складу са детаљним прегледом резултата и могућности осталих шахисткиња са ширег списка.

Да резимирамо, у екипи су свакако Наташа и Ирина, док ће на Шампионату осим борбе за пехаре бити распламсана борба и за преостала три места у репрезентативном ростеру.Актуелни селектор мушке репрезентације, велемајстор Синиша Дражић, за дивно чудо, није био претерано речит овога пута. На почетку обраћања, признао је да је погрешио што није екипу у Хантију поређао по рејтингу, јер се са људском сујетом не можете борити. У Грчкој ћемо екипу поређати по рејтингу, обећао је Дражић, а онда се осврнуо на играче који конкуришу за репрезентативни статус.

Селектор је изрецитовао шири списак репрезентативаца за предстојеће Европско првенство у Грчкој на следећи начин: Бојан Вучковић, Роберт Маркуш, Иван Иванишевић, Александар Ковачевић, Драган Шолак, Милош Перуновић, Бобан Богосављевић, Никола Седлак и Бранко Дамљановић, нагласивши да је списак начињен по рејтингу, а не по приоритету.

Дражић је рекао да се приликом израде ширег списка руководио стандардним критеријумима. Пре свега у питању је Шампионат Србије који треба неговати као институцију, затим минули рад у репрезентативном дресу, и наравно ту је незаобилазни рејтинг.

На констатацију да је седам од девет наведених чланова потписало петицију акције Спасимо шах, Дражић је образложио да сама акција Спасимо шах нема везе са избором репрезентације, јер она само тражи оставке водећих функционера. Затим је додао да не верује да се због тога може десити нови Торино.

Дражић је навео да је апсолутна неистина оно што се писало на неким сумњивим сајтовима, те да прича која су пласирали зли језици који су глумили њега, нема везе с мозгом. Он и даље најозбиљније рачуна и на Иванишевића и на Ковачевића јер то су велемајстори чије шаховске квалитете сви ми добро познајемо.Да ли се ви слажете са ширим списковима који су селектори објавили? Да ли мислите да је неко заслужио позив, а да није поменут? Ваше коментаре можете послати уреднику Перпетуала тако што попуните форму кликом овде.