Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Шири спискови априлили

Шири спискови априлили

02.04.2011 /   Андрејић, Владица (2170)

Наравно јучерашњи текст Шири спискови репрезентације био је првоаприлска шала...

Први април је посебан дан за Перпетуал и сваке године тог дана (осим прошле када сам био у недостатку времена) на њему осване нека шала, те је тако било и овога пута. Искористио сам моменат да укажем на реално велике проблеме који нас чекају, а то су проблеми селектора и репрезентације. По узору на старог доброг Мартија Мистерију, овде ћемо размотрити шта је истинито, а шта измишљено у тексту Шири спискови репрезентације.

Наравно, 31. марта 2011. није било никакве конференције за медије, а вероватно је неће бити још дуго времена. Селектори се не оглашавају, критеријуми не постоје, једино пара за турнеју има. Са друге стране, Екипно европско првенство заиста ће се играти у Ираклиону (Грчка) од 2. до 12. новембра 2011. и ваљало би размишљати о томе, иначе ће бити касно...Прошле године селекторка је заиста најпре одредила коначни списак репрезентативки, да би затим у медијима објављивала шири списак. Прочитајте исечак из Политике од 14.06.2010. који је потписао А.Станић, а који каже:

Нови селектор наших шахисткиња Ана Бендераћ одредила је шири списак репрезентативки за Олимпијаду у Ханти Мансијску (Русија): Алиса Марић, Наташа Бојковић, Ирина Чолушкина, Марија Ракић, Анђелија Стојановић, Љиља Дрљевић, Јована Ерић и Сандра Ђукић. Сутра у 13 часова у београдском ШК Раднички биће саопштени коначни спискови наших шахиста и шахисткиња.
– У петак сам имала састанак са репрезентативкама. Причале смо о плановима, раду и могућностима нашег тима. За разлику од претходних година овог пута биће припрема – најавила је Ана Бендераћ.

Зашто је Алиса стављена на списак када је јасно поручила да ће пропустити ту конкретну репрезентативну акцију? Селекторка је рекла да је имала састанак са репрезентативкама, а ја вам гарантујем да дотична није звала ни Љиљу ни Сандру. Па чему онда шири списак и прича да ће ускоро бити објављен коначни списак? То сасвим довољно говори о моралу селекторке.

Селекторка женске репрезентације Србије, Ана Бендераћ, никада се није извинила на свом понашању, а зашто не рећи и неспособности. Лоше је селектовала екипу, а никада није оправдала зашто у саставу нема две жене (Манакова, Дрљевић) које су пружале најбоље резулате пре Олимпијаде. Лоше је одређивала саставе у најбитнијим мечевима на Олимпијади, тако да се стекао утисак да сваки од њих започињемо са 0-1 и онда играмо на прве три плоче. На крају није успела да подигне екипу после тешког пораза. Па да ли је та селекторка урадила нешто како ваља? Детаље можете прочитати у култном тексту "И шта сад Ана?" Некоме је много и једна пружена шанса у животу!

Што се критеријума за избор репрезентације тиче, наравно да они не постоје. Дотична се понаша као Господ лично и како она каже тако ће бити. Ми ћемо због тога лоше пролазити, али битно да ће она бити презадовољна. Изгледа да је и стручна комисија такође презадовољна, пошто је заиста једина примедба на рад селекторке била ситна замерка члана те комисије, велемајстора Тошића (иначе бившег супруга Манакове), који је сматрао да је за Манакову морало било места у експедицији за Ханти. Манакова ће заиста играти на Женском шампионату Србије, а да је селекторка икада звала је најобичнија моја измишљотина.

Што се јединог цитата у првоаприлском тексту тиче, у питању је мало модификован део интервјуа са селекторком објављен у Гласу Требиња, у броју 998 од 31. јула 2010. у којем стоји: „Није захвално бити селектор. Некоме се замјериш а неком добро учиниш. Ја имам своју визију репрезентације и одговарам за своје одлуке. Имамо добру генерацију младих шахисткиња али прије свега квалитет је још увијек на страни искуснијих, Алисе Марић, Наташе Бојковић, Ирине Чољушкине. Наравно ту је и пар младих шахисткиња за које ја очекујем да ће, за коју годину, израсти у стубове репрезентације. Ту прије свега мислим на младу Јовану Ерић која има 18 година а ту су и талентоване Сандра Ђукић и Љиља Дрљевић. Оне свакако имају потенцијал да буду чланови репрезентације у најскорије вријеме.“

Питам се само коме ли одговара за своје одлуке, јер "њена визија" се осим што је противлогична, на делу показала као лоша... Наравно, истина је да се селекторка никад није забринула за шаховско стање цура које су на њеном "ширем списку". Што се самог постављеног питања тиче, оно остаје, вероватно без одговора. Зашто се селекторка није изборила да нека од наведених талентованих цура (Сандра, Љиља) заигра на Осмомартовском турниру, него је прво себе уденула на исти?

У сваком случају за десетак дана очекује нас Женски шампионат Србије, где ћемо видети како стоје ствари у нашем женском шаху, али ценим да то нема никакве везе са избором репрезентативног ростера.Што се актуелног селектора мушке репрезентације, велемајстора Синише Дражића, тиче, ту нема Бог зна шта да се каже, јер одавно је све речено. Ја лично мислим да постоји озбиљан ризик да се деси нови Торино, јер добар део наших врхунских играча не жели дотичног за селектора. Битно је да "наши" функционери знају шта хоће...

Неке детаље можете прочитати у култном тексту "И шта сад Синиша?" У сваком случају, колико ми се чини, у следећој анализи резултата репрезентације нећу искључити 37. место овојено у чувеном Торину 2006. Дакле, прелазимо на апсолутну конкуренцију!