Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Студентски мечеви Србија - Мађарска

Студентски мечеви Србија - Мађарска

08.04.2011 /   Баралић, Небојша (2247)

Са малим закашњењем преносимо репортажу са пријатељских студентских мечева између Србије и Мађарске.

ПРИЈАТЕЉСКИ СТУДЕНТСКИ ШАХОВСКИ МЕЧЕВИ
СРБИЈА - МАЂАРСКА

Београд, 02-03. април 2011. године


После гостовања наших студената у Будимпешти новембра месеца прошле године и победе у два меча над колегама из Мађарске време је дошло да се гостопримство узврати. Повод је прослава Дана студената када се традиционално организују и шаховски турнир студената и професора. Осмочлана делегација Мађарске је боравила у Београду у периоду 01- 03. април 2011. године. Поред обилазака знаменитости Београда и Земуна, упознавања са традицијом нашег народа, одиграна су и два пријатељска шаховска меча.


Први меч се играо 02. априла 2011. године у Студентском граду. У пријатном амбијенту галерије Дома културе „Студентски град“ наши студенти су славили убедљиву победу резултатом 3,5:0,5 и у потпуности оправдали улогу фаворита. Победе су остварили Милош Лапчевић, Милош Станковић и Љиља Дрљевић, док је ремизирао Петар Крстић. Захваљујући Фото клубу „Студентски град“ који је у галерији (овога пута простор за игру) приредио међународну изложбу фотографија присутни су могли да уживају у прелепим фотографијама из целога света.


#  Србија Скор  Мађарска
 1    Лапчевић, Милош (2406) 1-0 ФМ Самошкози, Габор (2337)
 2    Станковић, Милош (2364) 1-0 ФМ Беднаи, Деже (2304)
 3    Крстић, Петар (2324) ½-½   Кормош, Адам (2228)
 4  ЖИМ Дрљевић, Љиља (2295) 1-0   Дворницки, Беатрикс (1972)

Следећег дана „караван“ се преселио у Земун где је улогу домаћина преузела Општина Земун. За све учеснике (играче, пратиоце, публику…) приређен је пријем у кабинету председника Општине Земун. После поздравних говора и размене поклона, госпођа Клара Сентђорђи, први саветник Амбасаде Мађарске у Србији (аташе за културу и образовање), повлачењем првог потеза у партији студенткиња (Ракић - Дворнитцки) означила је почетак меча. Обе екипе су имале измене у саставима. За Србију су наступали Милош Станковић, Данило Черовић, Ненад Равић и Марија Ракић. После три победе у три меча колеге из Мађарске су успеле да изборе нерешен резултат – 2:2. После победе Марије Ракић и ремија на прве две табле Србија је водила 2:1. Изједначење за наше северне суседе изборио је Адам Ђорђи Јуниор који је савладао Ненада Равића. Играло се у Скупштинској сали.


#  Србија Скор  Мађарска
 1    Станковић, Милош (2364) ½-½ ФМ Беднаи, Деже (2304)
 2  ФМ Черовић, Данило (2305) ½-½   Кормош, Адам (2228)
 3    Равић, Ненад (2311) 0-1   Адам, Ђерђ (2090)
 4  ЖИМ Ракић, Марија (2309) 1-0   Дворницки, Беатрикс (1972)
Судије оба меча били су Небојша Баралић, међународни судија и Надежда Стојановић, регионални судија.


Пријатељски мечеви студената Србије и Мађарске оправдали су епитет мечева високог медијског потенцијала. Поред представника штампаних медија интересовање је показало и неколико телевизијских кућа. Присуство великог броја камера у сали за игру даје наду да се шах ипак може изборити за већи простор у средствима јавног информисања. Партије су путем видео-бима пројектоване на велика платна тако да су посетиоци могли без проблема истовремено да прате дешавања на све четири табле. Такође, преко нашег најпопуларније веб сајта Вечити шах, одвијао се и пренос партија уживо. Овај податак је посебно обрадовао госте из Мађарске и њихове навијаче који су током викенда остварили велики број улаза на веб странице Вечитог шаха.Захваљујући генералном спонзору пријатељских мечева студентских екипа Србије и Мађарске, Високој школи за пословну економију и предузетништво „ПЕП“ из Београда и господину Душану Цогољевићу, сада се већ слободно може рећи да је успостављена још једна лепа традиција у српском студентском шаху (поред универзитетских интернет мечева Београд - Далас). У посредовању између Србије и Мађарске велику захвалност дугујемо господину Ласлу Вадлевеу, председнику Удружења српско-мађарско пријатељства „Гардош“ из Београда. Несебичну помоћ у организацији мечева пружили су и Амбасада Мађарске у Београду, Општина Земун, Дом културе „Студентски град“ и шаховски клубови „Јелица“ из Горачића и „Студентски град“.


Као што су гости из Мађарске предложили, вероватно ће следеће дружење студентских екипа бити организовано у октобру месецу када ће и број држава учесница можда бити проширен на Пољску, Чешку и Словачку.

Небојша Баралић