Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Осврт на кадетско првенство

Осврт на кадетско првенство

05.05.2011

Добили смо разне коментаре и реаговања поводом недавно одржаног кадетског првенства Србије. Текстове су написали Миодраг Станковић и Стеван Стефановић, а преносимо их без коментара.

Миодраг Станковић, Бановци Дунав, 4. мај 2011

5. КАДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ ШС СРБИЈЕ

Овај фестивал по много чему неће се разликовати од досадашњих, а и не може да се опише у пар речи. Зато бих кренуо редом.

1. РАСПИС
Већ приликом расписа за овај догађај, видело се да ће домаћин такмичења кубурити са смештајем, јер се очекивао велики број гостију. Међутим ствари су рађене обрнуто, па да уместо на основу броја пријава деце буде дефинисан број учесника и пратиоца и да се након тога тражи домаћин такмичења, поступило се обрнуто. То се осетило још у суботу 23.04. а кулминирало у недељу када су видно незадовољни тренери, родитељи и пратиоци сав свој револт и огорченост третманом упитили љубазном особљу хотела, који су заиста професионално одрађивали свој део посла и у најмању руку заслужили још једну плату. Чак су нуђене у суботу и много добре двокреветне собе за 3 особе?? Главни кривци су представник из ШСС и представник домаћина тј. хотела Шумарице који су се око свега договорили. И тако уместо да се учесници шампионата сместе у хотелима Шумарице и Зеленгора, укључен је још један, хотел Крагујевац, а који је у фази реновирања?!

2. СУЂЕЊЕ
Морам да похвалим све судије који су на скроман и ненеметљив начин цео догађај пропратили својом асистенцијом у смислу спровођења шаховских правила. Већу слободу, да не кажем велику слободу је узео ГЛАВНИ судија, ваљда зато што је главни, па уместо да ПРАВИЛНИК такмичења буде достављен свим учесницима и да буде окачен на видним местима, а да на главне смернице буде скренуто приликом отварања, Петар Катанић Вујић ваљда у жељи да свакога дана има јавни наступ у 2-3 минута саопштавао пре сваког кола. Предпостављам да је имао велику жељу да све прође како треба, али да је ефекат био јако скроман. Наравно и поједини тренери и родитељи су се такмичили да у ТОАЛЕТИМА својим штићеницима помогну око неке позиције. Правилником је требало дефинисати да се у салу не може ући да се не би утицало на исход партије. Срамно и по мало нестручно да ГЛАВНИ судија приликом обраћања, покушаћу да га цитирам каже: Родитељи и пратиоци, овде нећу да видим гужву, сами се организујте и улазите по 5 (пет). Наравно увек добри и пожртвовани Жељко Медар који је био у статусу тренера и вође групе, одмах је и деловао и на заиста сјајан начин направио кратко упутство као и пет пропусница које, колико ја знам нису злоупотребљавани, већ је свако ко је стао у ред могао да уђе и види партију(е).

3. ЈАЈЕ ОД 1200 ДИНАРА
Још један аплауз за ШСС и људе који их представљају. Да ли је могуће да сва та силна деца која су дошла и која су узела учешће, а која су за брзопотезни, убрзани и редовни шах плаћали 1200,00. или само за редован шах 700,00 динара добили само јаје!? Велики минус сте добили господо из савеза, јер за учешће 245 деца за редован шах, добили сте 171500,00 динара. Могли сте бар у циљу промовисања шаха деци поделити по коју оловку, блок итд. Питам се шта су победници сем пехара и медаља добили, можда неки лап топ, неки хонорар, стипендијицу? Колико сам упознат, ништа од тога.

4. СМЕШТАЈ
Колико су промашили, да ли намерно или случајно поред Шумарица и Зеленгоре, убачен је и хотел Крагујевац. Све би било лепо да се хотел Крагујевац није реновирао и да по цео дан нису радили разбијачи бетона. У таквим условима тешко се и припремати за партију, а камоли после ручка одморити децу. Наравно уз дозу претњи пријаве надлежним службама дошао сам и до паркинг места. Иначе су нас упућивали на градска паркиралишта која се плаћају! Као што су многи родитељи већ приметили, сем зеленила, шуме и пар клацкалица и два мала голића за фудбал, деци су у понуди хотела Шумарице биле и скеле, додуше сложене, али као потенцијална опасност од повређивања. Храна је била укусна али количински довољна за децу од 8 и 10 година. Могу да замислим „малог“ Александра Инђића како се бори са порцијом. Са друге стране за столом савеза се јело обилато и разноврсно. У току самог такмичења тј. задња два кола деци је промењен амбијент, да би се још мало овајдило (овај пут хотел) тј. дала сала за организовање свадбе. Е сад замислите свадбу и играње шаха у исто време. Све то су зачиниле многобројне „званице из ШСС“ које су у току претходне вечери пристигле у Крагујевац како би се о трошку савеза гостили. Питам се питам колики су трошкови савеза по овој ставки.

5. УНАПРЕЂЕЊЕ ОДНОСА
Ово говорим у као родитељ, шаховски радник, шаховски заљубљеник. Да није амбициозних родитеља неби ништа било од нашег шаха. Родитељи данас доста улажу у децу и на основу тога праве се какви такви резултати. Успаваност савеза је очигледна, јер нестручан, нехармоничан и несистематски рад са најмлађима не може да донесе успех нашој земљи у шаху. Да би се то десило потребно је да ми родитељи направимо АСОЦИЈАЦИЈУ РОДИТЕЉА па као такви да равноправно разговарамо са савезом о свим битним аспектима у циљу побољшања услова за развој шаха у нашој земљи.

Миодраг СтанковићСтеван Стефановић, Београд, 5. мај 2011

ЖАЛБА на регуларност такмичења у групи М10

Поштовани ,

Обраћам Вам се након завршеног Кадетског Фестивала Шаховског Савеза Србије, који је протекао уз многе нерегуларности на које бих желео да укажем.

Прво бих хтео да скренем пажњу да ово такмичење, иако се зове Фестивал и такмичари долазе са школских такмичења, ипак незванично представља првенство државе за млађе категорије. Већ неколико година нас неколицина родитеља чија се деца озбиљно баве шахом, покушавају да објасне организатору да такав приступ којим се свакоме дозвољава да учествује на овом такмичењу обесмишљава важност самог турнира, и потцењује нечији рад током целе године. Увек се у месту где се организује турнир дозвољава да на турниру учествују и деца из околине само зато што воле да играју шах. Дете доведе деда који воли шах а још више воли свог унука који по правилу заврши међу последњима или напусти турнир после пар кола. Ово запажање се односи на млађе категорије од 8 и 10 година, остале групе нисам пратио. Немам ништа против да се ради на популаризацији шаха као спорта, али мислим да не треба мешати популаризацију шаха са државним турниром који претендује да буде озбиљан. Деца се управо са овог такмичења пласирају на европска и светска првенства.

Мој син је 2009. године у редовном шаху поделио 1. место, са 8 поена, а изгубио злато због пола Бухолз поена. Једном од синовљевих противника у 5. колу није дошао дечак из околине Врњачке Бање (који се није пласирао, али је био ту јер је турнир отворен). Наметнуло ми се питање да ли је турнир отворен ради популаризације шаха, или због наплате уписнине? Дакле, тај дечак није уопште дошао јер се партија играла у 9 сати а тата је био на послу, а њега није имао ко да доведе. За тог играча једна пропуштена партија није важна, ионако је био међу последњима. Међутим треба имати у виду да се та партија по Бухолз критеријуму рачуна као пола поена. И тако једно дете које се озбиљно бави шахом уз сав труд и рад остане без златне медаље, пехара и одласка на Светско првенство, због споредних околности и захваљујући неозбиљном односу према млађим групама. Ако је за утеху на том Кадет Фесту 2009 он је освојио 1. место у убрзаном шаху за групу М8 са 8.5 поена.

Понадали смо се да ове године неће тако бити, зато што у распису под Право наступа јасно пише да:
Директно право наступа на Кадетском првенству Србије имају:
По 10 првопласираних такмичара са првенства такмичарских подручја Централне Србије, Војводине и Београда на турнирима у групама од 10 до 16 година. Такмичења у групама до 8 и до 18 година су отворена.
Сви шахисти и шахисткиње са титулом националног мајстора и мајстора ФИДЕ, као и сви који се налазе на званичној рејтинг листи ФИДЕ.
На Кадетском првенству Србије могу учествовати и други млади шахисти који нису наступали у квалификацијама, уколико су били објективно спречени, по одобрењу Шаховског савеза Србије.

Без обзира на то, на турниру М10 су пријављени и играли су дечаци који су били 13-ти, 18-ти и 20-ти у Војводини. Двадесетопласирани играч са Војводјанског првенства је био последњи на Кадетском Фестивалу 2011. Овакве ствари само деградирају снагу турнира. Не схватам како неко може да поведе дете на првенство Србије мимо расписа. И то да је такмичар који није учествовао у квалификацијама већ 20-то пласирани са Војвођанског. Ако у распису јасно пише првих 10 како онда може да учествује 20-ти? Ко је одговоран за пријаве и контролу пријављених играча ?

Све до сад наведено не може да се мери са поступцима главног судије Петра Вујић Катанића. Ја сам иначе за време трајања фестивала у Крагујевцу положио испит за регионалног судију (нужда ме натерала, јер сам уочавао и раније разне неправилности) тако да сада о правилима знам више него раније.

Прва ствар коју ме научио уважени госп. Б.Шухартовић, ИА арбитар, је да судија треба да буде апсолутно објективан и непристрасан. На жалост, судија Катанић или није чуо за то правило или га се не придржава. Листе са паровима за почетак турнира увек излазе пред сам почетак, буквално 5-10 минута, зато што организатор увек има неки разлог да буде тако. Зашто коначни списак не би био закључен још у ШС Србије пре почетка такмичења? Не видим ни један озбиљан разлог и да такмичења у Ж8 и М8 буду отвореног типа. Не популарише се шах на тај начин. На тај начин се само узима 700 дин за још једног такмичара, а тиме се умањује квалитет и значај такмичења у тој групи, обеспредмећује се рад и труд деце и учитеља - тренера, при том су то деца која су учествовала на 3 претходна квалификациона такмичења, школском, општинском, и градском или регионалном.

Након што су се појавиле листе са паровима за редовни шах група М10, уочио сам:

1. Да у првом пару није такмичар који једини у групи има рејтинг и II категорију (Swiss Manager прави почетну листу по рејтингу – дириговани систем, па тек на крају по почетном слову презимена), већ игра на 7-мом столу са дечаком који има II категорију. То значи да је морао бити на 19. месту да би играо са играчем бр.7 из горње половине. У том случају ово указује на то да му није уписан ни рејтинг ни II већ III категорија. Ово сам уочио зато што је један шаховски клуб, на претходним Кадетским Фестивалима редовно користио овакву тактику. Пријављивали би неке своје играче у првом колу са нижом категоријом од стварне, или им уопште не би пријављивали категорију и на тај начин би им се омогућило да играју са јачим противницима из горње групе у почетним колима, а тиме им се побољшао Бухолз коефициент. То је рађено 2009 и 2010 године. Пошто нисам видео ове године представника тог шаховског клуба, помислио сам наивно, да ове године тога неће бити.

2. Уочио сам такође да је на листи играч који је на Војвођанском шампионату био 20. По правилима из расписа турнира он не би требало да има право учешћа јер се није пласирао, пласирају се само првих 10.

3. Још један играч из Војводине (13. на првенству Војводине, такође не би требало да има право наступа јер се није пласирао) има II категорију, а у почетном списку је ванкатегорник.

4. Два играча из централне Србије који имају категорије (један III, а други IV) воде се као ванкатегорници.

Отишао сам код главног судије са примедбом да почетна листа није у реду и да су сасвим поремећени парови те да то даје предност појединим играчима, да постоји више неправилности, а посебно везано за играча са рејтингом, коме не само да није уписан рејтинг већ му је уместо II чак уписана III категорија. Сада је он 19-ти на листи и игра са онима из јаче групе-горње групе (да му је уписана II састао би се првом колу са играчем без категорије). Судија ме је одбио речима: ”Мене то не занима, ја податке о играчима уносим на основу пријава, нема никаквих исправки“. Шта сад ту не штима? Главни судија Катанић познаје децу из Београда. Зна играча коме је лично обрачунао рејтинг, јер је он рејтинг администратор Србије. Том истом дечаку је такође на рапид шаху (где је био пријављен под II категоријом и био 9-ти на почетном списку и зато играо са ванкатегорником, 24-тим) исправио и у 2. колу му додао рејтинг и сортирао га на врх табеле. Да ли је све ово случајност или намера? Мишљења сам да се ово ради са намером зато што је тај дечак на рапид турниру био други управо због лошијег Бухолза јер се у првим колима састајао са слабијим противницима од првопласираног, који је у првом колу играо са јачим противницима. Зато што је такође био парован као II категорник и то 9-ти на листи, а не као први на листи са рејтингом. Вршена је исправка у 2. колу и на рапид шаху и на редовном.

Нерегуларност је начињена, да ли небригом судије или са намером да се један играч фаворизује у односу на друге. Наш народ каже: “Што се грбо роди то време не исправи”. Турнир је заслугом судије Катанића добио велику нерегулараност. Морам да напоменем да су тим поступком сви парови били поремећени, и да је мој син захваљујући таквом паровању, играо у 1. колу са противником без категорије. Исти је у последњем колу био слободан и захваљујући томе, мој син је изгубио златну медаљу, јер је имао слабији Бухолз за тих пола поена, јер се код поена добијеног од “Bay-е” за Бухолз рачуна као пола поена. Шта човек да ради у оваквој ситуацији? Да пише жалбу (која се таксира са 2000 дин) турнирском одбору 5 минута пре почетка турнира. А главни судија у том одбору. Једноставно све је тако постављено да не даје времена ни простора да се уложи жалба или приговор.

Описаћу Вам још једну ситуацију. Почиње коло судија каже да ли има неко нешто да каже? Због претходне неправилности са пријавама и неправилног паровања ја се јавим и кажем: ”Предлажем Савезу да идуће такмичење покушају да организују тако што ће сви учесници бити регистровани при Шаховском Савезу Србије, да бар имају књижице, као што се ради у свим спортовима. Да се прошири база, број шахиста и да се играчи повлаче из базе на основу пријава из њихових регионалних савеза, а не да се пријављују произвољно, са или без категорије, како коме одговара. Међутим, судија као да је помислио да је он организатор а не судија, и каже ми пред 500 људи: ”То је бесмислено“. Био сам запањен. Нисам могао да верујем да неко на таквом месту, на таквом скупу, буде толико у најмању руку, непристојан, да даје такве квалификације. Пре свега он је само судија, а примедба је била упућена Шаховском Савезу. Касније, када је почело коло, срео сам га испред рецепције хотела и рекао му како је потпуно непримерено да ми тако несто каже, и да даје такве оцене, јер то је пре свега био предлог за Шаховски Савез а не за њега лично, тако да његово мишљење није ни битно. Он ми је опет рекао: ”То је бесмислено, хоћеш опет да ти кажем“. Окренуо сам се и отишао запањен.

Био бих захвалан Шаховском савезу и комисији уколико би моје примедбе и сугестије озбиљно размотрили и дали ми одговор дали је ово такмичење било регуларно. Како би се убудуће овакве нерегуларности спречиле, а такмичења овог типа добила квалитет и значај који им припада. Молим вас да предузмете нешто, да се овакве ствари не би догађале. Уверавам Вас да сам све напред изнето детаљно размотрио и анализирао пре него што сам упутио ову жалбу. Све парове и резултате групе М10 можете проверити на www.chess-results.com

Унапред захвалан на разумевању,
Срдачно,
у Београду, 01.5.2011.
Стеван Стефановић

П.С Моје дете је члан Шаховског клуба који није “моћан” и „важан“ као неки други клубови и зато су овакве ствари могуће. Питање је постоји ли неко решење за овакву ситуацију, приговор, жалба или шта већ и коме? Ако имате неки предлог савет или коментар све је добродошло. Хвала господину Владици Андрејићу што је објавио овај текст.