Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Кадетско првенство - коментари

Кадетско првенство - коментари

08.05.2011 /   Андрејић, Владица (2170)

Пошто смо објавили текст Осврт на кадетско првенство добили смо још неке коментаре, а ја ћу морати нешто да искоментаришем.

Поводом коментара читаоца које смо објавили у чланку Осврт на кадетско првенство добили смо још неке коментаре које ћете моћи да прочитате. Наравно писмо моје земљакиње Ирене објављујем преко везе! Први чланак нисам коментарисао, а основни проблем је што сам стално у недостатку времена, али ипак ћу мало покушати да разјасним неке од начетих тема.

Господин Стефановић је у претходном тексту написао: "Мој син је 2009. године у редовном шаху поделио 1. место, са 8 поена, а изгубио злато због пола Бухолз поена. Једном од синовљевих противника у 5. колу није дошао дечак из околине Врњачке Бање... Међутим треба имати у виду да се та партија по Бухолз критеријуму рачуна као пола поена. И тако једно дете које се озбиљно бави шахом уз сав труд и рад остане без златне медаље, пехара и одласка на Светско првенство, због споредних околности и захваљујући неозбиљном односу према млађим групама. "

Одмах ћу рећи да ми се уопште не допадају приче да је неко "изгубио злато" зато што у причама шта би било кад би било, кад поставимо сва најповољнија дешавања за тог неког, он дође на прво место. Не може се изгубити нешто што се никада није имало! Но да ми претпоставимо да је све ово горе написано истинито (немам фајл са тог првенства пе не могу тачно да констатујем дијагнозу). Кад се партија не одигра, стандардна је ствар да се та партија за потребе Бухолца рачуна као реми. Да је дечак уредно дошао на партију морали би да дискутујемо о три могућа исхода. Зашто би морали да претпоставимо да би тај дечак своју партију изгубио? Па чак да је дошао и изгубио, то би могло да има утицај на даљи ток тунира, партија која се није играла нема боју фигура, а да се играла имала би, тако да је могуће да би због тога неки од парова наредних кола били другачији или бар са контра бојом фигура. Самим тим противници можда не би били исти, а ко зна шта би тек било са Бухолцем. Чак и да није, у крајњем би имали исти Бухолц па би се прешло на следећи критеријум, који ко зна који је и ко се ту боље котира... Колико ја разумем дечак није дошао због више силе, он је хтео да игра, али није имао ко да га доведе, ко зна шта је још друго могло да се деси. Правила по том питању су прилично јасна и самим тим Бухолц уопште није споран. Са друге стране можда је водећи дечак пред крај турнира и ремизирао коју партију јер је уочио да има бољи Бухолц од пратиоца, иначе би уредно играо на победу. Превише је хипотетисања овде и, по мени, овде уопште није коректно тврдити да је неком златна медаља отета.

Да се вратимо на овогодишњи случај у групи М10. Постоји разлог зашто се сматра да је бољи играч који освоји исти број поена, али има бољи Бухолц. Једноставно, сакупио је једнак број поена, али играјући против јачих играча. Да је Огњен имао јаче противнике питање је који би били резултати, јер победници нису на крају имали по 8½ поена из 9, већ свега 7. При том је победник Милош имао 7 из 8, самим тим имао легитимно право да погледа на теблелу и констатује да има бољи Бухолц и да дозволи луксуз да партију последњег кола изгуби. Да није тако јако је могуће да би сама партија имала други ток, јер би се онда играло на реми. У сваком случају и овде могу да констатујем да није коректно причати о неком отимању првог места.

Што се тиче жалби на главног судију турнира, немам времена да то сад коментаришем. А сада можете прочитати писма која смо добили.Остојић, Београд 6. мај 2011

Поштовани Владице,
Слободно објавите све коментаре везане за ово кадетско, о томе би човек могао да напише роман...
Али добро ипак се ШСС много трудио ове године па како бисмо заборавили на разноразне неправилности частили нашу децу ускршњим јајетом... И то је нешто.
Поздрав Вама и свим родитељима.Ирена Несторовић, Земун, 7. мај 2011

Драги шахисти, љубитељи „Вечитог шаха“,

Реших да одговорим на писмо упућено од стране господина Стефановића, у делу који се недвосмислено односи на шаховски клуб Нестор и победу Милоша Жарковића у групи дечака до 10 година. Овом приликом истичем да веома поштујем рад Милутина Матијашевића, са којим ћу, надам се, и даље успешно сарађивати. Што се тиче господина Стефановића, знам га као врло напраситог и нервозног родитеља али веома промућурног. Мали Огњен је феноменалан млади шахиста и веома жалим што ћу дете поменути у даљем тексту једном реченицом.

Прво да се захвалим на лепим речима, да, ми јесмо „моћан“ омладински шаховски клуб! Прошетајте по нашем скромном сајту и видећете душу шаховског клуба Нестор. Ви сте мали? Па, ту сте у праву, велики не пишу текстове који за последицу могу имати ружан осећај код детета после освојене златне медаље на великом такмичењу. Грешка главног судије је ГРЕШКА, листе са уредно попуњеним пријавама предате су још у Београду. И ја сам реаговала код судије молећи га да објави да је погрешио. Сетила сам се нашег разговора од прошле године и могућих проблема. Слажем се са Вама утолико, што су стартне листе требале да буду доступне знатно раније па би грешке биле на време исправљене. Судије и челници у савезима не посматрају ове проблеме на начин на који их ми видимо. Њима су они потпуно безначајни, њима се не баве нити их занимају.

На крају ћу Вам рећи оно што деци стално причам. Код бухолца треба мало и среће. Зато су важни поени а Ваш син их није имао довољно. Немојте очајавати Ваше дете није оштећено а Ви још мање јер, ако се добро сећам, Огњен је на Кадетском фестивалу у Крагујевцу играо против Мише и изгубио. За добрим коњем се увек дизала прашина!

Поздрав свим љубитељима вечитог шаха, посебно Владици, мом земљаку, који ће ово писмо објавити преко везе.

Ирена Несторовић