Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Кадетско првенство - још коментара

Кадетско првенство - још коментара

09.05.2011 /   Андрејић, Владица (2170)

Пристигло је још коментара на текстове Осврт на кадетско првенство и Кадетско првенство - коментари. Главни судија турнира Петар Катанић-Вујић послао нам је писмо, а поново се јавио господин Стефановић.

Прича је почела коментарима објављеним у чланку Осврт на кадетско првенство, после чега смо имали додатне коментаре које смо објавили у Кадетско првенство - коментари. Сада имамо још неке коментаре укључујући писмо главног судије турнира, а и ја сам морао нешто да допишем.

Ради потпуне информације у вези наведених догађаја на Кадетском првенству писамце нам је написао главни судија турнира Петар Катанић-Вујић, па прочитајмо.Петар Катанић-Вујић, Београд 8. мај 2011

Ја сам једини одговоран што играчи нису били правилно сортирани у групи дечака М10. Није било никакве лоше намере нити било каквог протежирања било ког играча. Направио сам превид у оба случаја иако и дан данас не знам како се то десило на главном турниру. На првом турниру потпуно сам превидео да Милош Жарковић има рејтинг и након уношења резултата првог кола исправио листу и истовремено извршио исправку на листи у главном турниру. У општој гужви која је била на почетку главног турнира нисам приметио да Милош Жарковић није у првом пару и турнир је почео. У току првог кола видео сам Милоша на једном од средњих столова и исправио стартни редослед после уношења резултата првог кола. Још једном морам да напоменем да није било никакве задње намере, већ мој превид. Јако је тешко урадити стартне листе без грешке на Кадетском фестивалу јер врло мали број такмичара поштује рокове пријављивања и притисак је велики. Највећи број такмичара стигао је између 13 и 15 часова, а прво коло треба да почне у 16 часова. Има 12 турнира и треба све играче унети, проверити и сортирати. Све ово сам написао због свих дечака у овој групи и посебно двојице споменутих: Огњена и Милоша. Замолио бих обе заинтересоване стране да због ова два будућа велемајстора не шаљу више коментаре и прихвате чињеницу да је одговорност само моја као последица чистог превида. Ја не бежим од своје грешке, али морате дозволити и судијама право на грешку иза које не стоје нечасне намере.

Не верујем да је моја грешка одлучила победника турнира јер је после тога било још осам кола која су потпуно исправна у којима је било довољно времена да свако покаже шта може. А тешко да неко може да предвиди шта би било када би било. Навешћу као пример Европско кадетско првенство играно у Ферму у Италији где сам био судија. Грузија је у последњем тренутку променила групу за Паикидзе Нази (тада ЖИМ, сада ЖВМ) и пријавили је за Г18 уместо Г16. Судијама је то промакло, па је парована у Г16. Грузијска делегација је показала пријаву са променом и она је накнадно убачена у турнир Г18. Дошло је до несвакидашњег парадокса: у првом колу изгубила је контумацијом на првој табли у Г16, а била слободна и добила поен у Г18. После првог кола све је листе су исправљене и све је ишло својим током. Нази је освојила високо пето место са најбољим Бухолцом у својој групи поена. Све ово можете проверити на chess-results.com. И нико се није бунио, нити помислио да је неко хтео да уради нешто нечасно. На масовним турнирима са више група такве ствари се догађају.

Ради потпуне информације морам да прокоментаришем неке коментаре:
1) Није тачно да нисам хтео да исправим парове главног турнира јер ми нико није указао на погрешне парове првог кола. Као доказ за то наводим чињеницу да сам исправио парове првог кола у групи дечака М16 када су ми омладинци Инђић и Окиљ указали на чињеницу да играч Чича Драган није ту. Проверили смо то сви заједно и исправили парове 15 минута пре почетка првог кола. Не бих сигурно себи дозволио да неке парове исправљам, а неке не.
2) Исто тако није тачно да Огњен није освојио прво место због противника у првом колу (Ацковић Немања, првак Централне Србије) који је био слободан у последњем колу. У случају да је Ацковић Немања добио поен у игри Огњен и Милош би имали исти Бухолц и одлучио би директан дуел у коме је Милош победио.
3) Употребио сам неадекватан прејак израз (бесмислено) у разговору или дуелу са господином Стефановићем. Због тога му се извињавам, а учинићу то и јавно првом приликом када се будемо видели.

Разлози због којих сматрам да је његов предлог о учесницима Кадетског није одговарајући су следећи:
а) Европско и светско кадетско може да игра ко год хоће под условом да има одговарајући број година. Не видим разлога да исти принцип не важи и за Србију.
б) Квалификације са којих се играчи пласирају играју се по потпуно неадекватном темпу игре (30 или 60 минута) и велико је питање валидности тих квалификационих турнира. Ови турнири више личе на квалификације за Првенство у убрзаном шаху. Сигуран сам да се господин Стефановић слаже са овом мојом констатацијом.
в) И оно најважније је да је стварно тешко објаснити неком детету да не може да игра на Кадетском првенству Србије. Наша играчка база је објективно све мања и треба омогућити сваком детету које воли шах да игра.
г) Апсолутно се слажем са његовим предлогом о прављењу базе података и позивам га да заједно помогнемо Шаховском савезу Србије да то уради.

Могуће је да сам био предугачак. Имам само жељу да зауставим коментаре о Милошу и Огњену јер нема никакве потребе за тим. Они су заједно са браћом Ивић, браћом Оморјан, Радовановић Михајлом и Бранковић Владиславом наше перјанице у групи М10. Још једном истичем да је грешка у сортирању играча била моја без икакве скривене намере.

ПоздравПоново се јавио господин Стефановић који је реаговао на моје и Иренине коментаре из претходног чланка.

Стеван Стефановић, Београд, 8. мај 2011

Поштовани г. Андрејићу,

Било би коректно да објавите овај коментар. Ја ниједном нисам поменуо реч "ОТИМАЊЕ" злата, нити мислим да му је отето. Лепо сам написао изгубио златну, требало је написати није добио. Суштина је да на таквом турниру треба да играју пре свега пласирани играчи. То није опен, већ турнир са кога се иде на Европско и Светско првенство. На таквом турниру нема места за 20'-тог. са Војвођанског првенства, нити места за локалну децу. Не требају да о коначном пласману одлучују споредни играчи и то да ли је неко дошао на партију, да ли је био слободан или није. Бухолц уопште није споран као критеријум, спорно је то што играчи немају једнак третман или шансе ако стартна листа није коректна. Зато је и предвиђено у Швајцарском систему да се играчи у почетној листи рангирају по снази. Ви преко тога прелазите тек тако. Нисте у праву за следећу тврдњу: "При том је победник Милош имао 7 из 8, самим тим имао легитимно право да погледа на табелу и констатује да има бољи Бухолц и да дозволи луксуз да партију последњег кола изгуби. Да није тако јако је могуће да би сама партија имала други ток, јер би се онда играло на реми." Ако би погледао на табелу после 8 кола видео би да има слабији Бухолц за 0.5. Зато је и морао да игра бар на реми јер је имао 7.п. а Ивић 6.5п. тако да ту тврдњу можемо одбацити као нетачну. Сва тројица првопласираних су морала да играју на победу. А о томе ко ће заузети које место,зависи и од тога како ће играти њихови бивши противници. Ни у овом случају нисам поменуо ОТИМАЊЕ првог места.

Поштована госпођо Ирена,

Нисам желео да ишта буде лично, зато нисам ни помињао имена. О шаховској школи породице Несторовић имам лепо мишљење а посебно о вашем супругу кога ценим као шахисту, тренера и као шаховског радника који је дао и даје велики допринос развоју и квалитету Српског шаха. Верујте ми нисам мислио на вас када сам рекао ''моћни'' то се односило на неке друге клубове. Пошто сам био поред Вас када сте Ви пријављивали играче морам Вас и да питам: како то да вам на 2 турнира 2 пута промакне да ваш играч није на 1. месту са припадајућим му рејтингом ко је уочио да играч треба да буде први на листи и кад, и зашто је у оба турнира рађена исправка у 2. колу, и ко је то тражио, ако је то небитно?

Судије морају да обраћају пажњу на ове ствари јер су за поштено такмичење и суђење плаћени. Они постоје због играча а не обратно. Једно од правила каже : "Судија је одговоран за парове." Ево шта стоји на сајту ФИДЕ:

04.5 General Handling Rules B. General rules for Swiss Systems for individual tournaments These are the minimum requirements which must be met by each swiss system to be regarded as a fair system: Постоје тачке а,б,ц,д,е,ф,г и х а последња гласи. Х. The pairing rules must be such transparent that the person who is in charge for the pairing can explain them.

Ако судија Катанић може да ми објасни зашто је ваш такмичар био парован у 1.колу као 3-ће категорник и играо на 7-мом столу са 2-го категорником, онда је све у реду. Кажете да мој Огњен није имао довољно поена за победу, имао је исто као и победник. Не очајавам, само се трудим да исправим грешку. Зато што још пре 3 године када сам уочио какав однос имају судије према млађим групама нисам реаговао. Ове године јесам, са надом да ће остати неки траг и да се неће поновити идуће године. Да сви имају једнаке шансе и права. Питао сам зашто и М10 не игра на бонус за потез Чланак сам писао не да детету стварам ружан осећај, већ да укажем на нерегуларности. Полазим од тога да ако мој Оги не зна за чланак, зашто би знао неки други дечак. Они сигурно не иду на такве сајтове да читају текстове. Што се тиче тога да је изгубио партију у директном дуелу у праву сте. Гледао сам завршницу, обојица су играли лоше. Била је добијена, па реми, па добијена. Огњен је имао 1мин. а противник 10 мин. Огњен је рекламирао реми судији Катанићу када је видео да противник не уме да направи мост, и да иде са погрешне стране, и да игра да му обори заставицу. Судија је одбио и додао противнику 2мин. Могао је да одложи одлуку, јер су у питању деца, па да види како играју. Након партије Огњен је показивао противнику да је реми и да је погрешио у задње 2-3 секунде а он му је рекао: "Па играо сам да ти оборим заставицу". Проверите ово молим вас да не буде да говорим неистину. Толико о томе.

Направићу само малу паралелу, на тему наше доследности. Када група људи, нелегално изабраних, учествује у избору неке друге групе људи, то им не даје легитимитет. Наравно да је ова друга група таквим изборима наследила нелегалност. Питам се, када на турниру учествују играчи који на њему по пропозицијама тог такмичења не могу да учествују, какав је онда тај турнир?

Срдачан поздрав
Стеван Стефановић
у Београду, 8.5.2011Пошто смо и ово прочитали, мислим да је време да дискусију поводом овог проблема приведемо крају. Мислим да је свако рекао шта је имао, тако да преостаје само да ја још мало прокометаришем ово последње, да не остане без одговора.

Реч фестивал која се обично везује за кадетске шампионате по мени говори о отворености турнира, самим тим мислим да би сви ти кадетски турнири требали да буду отворени. Кажете "То није опен, већ турнир са кога се иде на Европско и Светско првенство", али то уопште није тако, заправо и Европско и Светско кадетско првенство су опен турнири (до на старосну границу), само је питање ко ће платити трошкове учешћа. Проблем је што је неко пре неколико година поставио неке безвезе правилнике које нико не поштује, а требало би их бар променити. Ма зашто их мењати кад шаховским функционерима овако највише одговара, они ионако могу да раде шта хоће... Да се вратим на тему, не видим да неколико додатних играча може значајно утицати на сам врх табеле.

Што се стартних листа тиче ја заиста не видим зашто би се оне морале сортирати по снази, поготово не на кадетским првенствима у млађим категоријама, где је мало рејтингованих играча. Категорије су одавно изгубиле некадашњи симисао. Да се ја питам ја бих листу учесника сортирао рандом, као што су се некада извлачили турнирски бројеви за чувену Југословенску кружну побољшану варијанту Швајцарског система. И то не само на кадетским турнирима...

Што се Бухолца тиче, морате да обратите пажњу на једну елементарну ствар, а то је да у последњем колу човек који губи тај поен за који је играо директно уграђује исти у Бухолц. Дакле, табела пре резултата последњег кола суштински говори да у случају пораза Милош ипак има пола бода Бухолца више, наравно ако Огњен победи. Тако било, тако и остало. Ја сам заправо изрекао генералну констатацију. Човек има легитимно право да прати табелу и допунске критеријуме и понаша се у складу са тим, да би обезбедио пласман који му одговара. Он може пратити дешавања на осталим столовима, сам рачунати, и у случају да је виђен на трону, може и прокоцкати реми без оптерећења. Хоћу да кажем да је у ситуацији кад је само пласман битан, а зна се који додатни критеријуми га обезбеђују, савршено небитно да ли другопласирани има исти број поена као првопласирани.

Што се тиче рекламације ремија по члану 10.2 не мислим да треба имати двоструке аршине, једне за децу, друге за одрасле. Ако је позиција теоретски изгубљена тешко је рекламирати било шта, играч је сам крив што је своје време потрошио. Тада се једино може рекламирати да противник не покушава да добије регуларним средствима, али по мени, потребно је подоста потеза да протекне да би судија имао валидан доказ да је то заиста тако. Човек има легитимно право да покуша да добије на неки од начина који теоретски не добијају, па да уочи да тако не иде, па да се врати, па да покуша поново на неки другачији начин, а све то траје. Ако је позиција заиста била реми у последње 2-3 секунде, онда је требало зауставити сат, док је заставица и даље горе и поново рекламирати реми. А то шта противник каже после партије крајње је небитно. У сваком случају одлука судије ту је ствар слободног судијског уверења, она је коначна и на њу нема право жалбе. Судија је пресудио како јесте, можда би други судија пресудио другачије, али то суштински није битно.

Остала су још питања која су постављена Ирени и Пеци, али колико сам ја схватио на све њих је Пеца већ одговорио у свом писамцету, тако да је време да се ова дискусија прекине. Толико о томе.