Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Пројекат Деца у шаху

Пројекат Деца у шаху

15.06.2011 / ЖФМ Стојановић, Марија Р (2098)

Марија и Коса послале су репортажу о пројекту Деца у шаху.

У Београду је направљен и реализован пројекат „Деца у шаху“.

Наиме, у сарадњи са општином Савски венац, сестре Косара и Марија Стојановић, шахисткиње и међународне судије, радиле су пилот пројекат „Деца у шаху“. Пројекат је обухватио рад са децом оштећеног слуха и децом и омладином ометеном у развоју. Настава се одржавала при Центру за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, као и у основној школи „Антон Скала“.

Пилот пројекат је започет крајем фебруара и трајао је до почетка јуна, када је одржана велика симултанка у основној школи „Антон Скала“, као и три турнира у свакој од установа. На овој симултанци, поред учесника пројкта, против шахиста: ВМ Бојана Вучковић, ИМ Јована Тодоровић и ИМ Драгана Стаменковић, играли су познати глумци и певачи.

У овом пројекту учествовала су деца узраста од 6 до 20 година (која су смештена у Дому за децу оштећеног слуха, као и деца О.Ш. „Антон Скала“), док у дневном боравку деце и омладине ометене у развоју су полазници узраста од 20 до 50 година. Настава се одвијала једном недељно у интервалима од два школска часа. На часовима полазницима су приближени основни појмови шаха као игре, шаховске фигуре и њихово кретање, као и појам шаховске табле.

Циљ пројекта био је да се деци са посебним потребама приближи шах, који може имати велике ефекте у психолошком, интелектуалном, креативном развоју, као и у јачању самопоуздања и самосталном доношењу одлука.

Након три месеца рада са децом са посебним потребама, дефектолози Центра за смештај и дневни боравак деце ометене у развоју су рекли да је приличан успех да полазници могу да понове и да су запамтили предавања, с обзиром да су њихове интелектуалне могућности ограничене (ради се о деци са коефицијентом интелигенције између 50-70 IQ).