Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Трла баба лан

Трла баба лан

20.06.2011

Ево којечега из данашње штампе

ПОЛИТИКА, 20. јун 2011

Смењен Синиша Дражић

За новог селектора изабран велемајстор Бошко Абрамовић, делегација Војводине напустила седницу ИО ШС Србије

Извршни одбор Шаховског савеза Србије разрешио је дужности велемајстора Синишу Дражића, прошлогодишњег селектора наших шахиста, и на његово место поставио велемајстора Бошка Абрамовића, који је ту дужност обављао и раније, и у мушком и у женском државном тиму. За смену је гласало девет од 12 чланова ИО ШСС: делегације ШС Београда, ШС централне Србије, представник ШС Косова и председник ШСС Миодраг Вукотић, док је комплетна делегација ШС Војводине била против. Представници Војводине гласали су против избора Абрамовића, као и против усвајања финансијског плана за 2011, а затим су напустили вишечасовну седницу на чијем је крају дошло до овако оштре поделе, изазване различитим ставовима о селектору. У сваком од ових гласања однос је био исти - 9:3.

Већи део Извршног одбора ШСС видео је разлоге за смену Дражића у поремећеним односима у репрезентацији, за које је искључиви кривац селектор. То је потврдила и већина репрезентативаца на седници ИО ШСС протекле недеље, када је закључено да су лошим односима допринели и написи селектора у извештају са Олимпијаде у Ханти-Мансијску и у његовом часопису.

Пошто је од Олимпијаде прошло осам месеци и изгубљено је много времена, закључено је да припреме за Европско првенство, које почиње на Халкидикију, 2. новембра, морају максимално да се убрзају. У ту сврху, одлучено је да се до 1. јула одреде и саопште коначни национални тимови за најважније овогодишње такмичење.

Приликом покушаја усвајања финансијског плана представници Војводине су инсистирали да ШС Србије треба да финансира један број турнира у току године, што није наишло на одобравање, а истакнуто је и да је буџет ШСС већ сада у минусу за четири милиона динара у спровођењу приоритетних акција. Тако је дошло до парадоксалне ситуације, за коју је заслужан Статут ШСС, да финансијски план не може да буде усвојен због неслагања једног од удружених савеза, али програм ће, упркос томе, морати да се спроводи. Остаје да се види како ће Шаховски савез Србије разрешити овакву блокаду рада са старим Статутом, али и са одавно добијеним мишљењем Покрајинског секретаријата за спорт и омладину да је руководство ШС Војводине нелегално изабрано.

У делу седнице пре сукоба око селектора усвојена је одлука да се на Омладинско првенство света у Индији упуте Јована Ерић и Милош Рогановић, пошто је заједнички оцењено да њих двоје свакако представљају будућност нашег шаха. У плану је да се за обоје обезбеди стручни тренерски рад пред одлазак на то такмичење.

М. К


Раскол у прошлогодишњем олимпијском тиму: у доњем реду су Вучковић и Ковачевић, у горњем Иванишевић, Дражић и СедлакВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ, 19. јун 2011

Abramović selektor šahista

Kontroverzni Siniša Dražić, razrešen je dužnosti na vanrednoj sednici IO ŠS Srbije. Vojvođani, čiji je Dražić kadar, pravdu će potražiti na sudu

Selektor Reprezentacije Srbije u šahu, kontroverzni Siniša Dražić, razrešen je dužnosti na vanrednoj sednici IO ŠS Srbije. U v.d.statusu Dražića je nasledio kolega po tituli, iskusni velemajstor Boško Abramović, koji je ulogu selektora već obavljao u više mandata.

Velemajstor Dražić smenjen je zbog “poremećenih odnosa koje je izazvao u taboru nacionalnog tima”, kako je naglašeno u obrazloženju odluke. Protiv njegove smene jedino su bili predstavnici ŠS Vojvodine, čiji je Dražić kadar. Sa ove strane dolaze i najave da će se konačni epilog potražiti na sudu jer je Dražić navodno vanstatutarno smenjen.

Na prošlogodišnjoj Olimpijadi u Hanti-Mansijsku, srpski nacionalni tim je doživeo rezultatski debakl da bi stalni i potencijalni reprezentativci većinom najavili dalji bojkot ukoliko Dražić ostane glavnokomandujući. Dosadašnjem selektoru je zamerano na preuzimanju funkcije politikom moći, nedostojnom ponašanju tokom takmičenja, javnim uvredama koje je naneo igračima i pogrešnoj čak besmislenoj takmičarskoj taktici sa kojom je tim nastupao.

ŠAHISTI SLAVE SMENU
Na turniru u Guči na kojem nastupa većina reprezentativaca i kandidata za tim, vest o smeni selektora dočekana je sa oduševljenjem. Turnir je nakratko prekinut da bi se nazdravilo odluci IO ŠSS!