Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Деца на потезу

Деца на потезу

26.07.2011 /   Доневски, Дарко (2137)

Извештај са првог међународног омладинског турнира "Деца на потезу" писали су Дарко Доневски и Петар Стајић...

Извештај са првог међународног шаховског турнира „Деца на потезу“

Турнир је одржан у Вршцу, у хотелу Villa Breg од 18. до 22. јула. Учествовало је 27 младих шахиста из три државе (Србија, Румунија и Јапан). По оцени свих такмичара, родитеља и медија, услови и организација такмичења били су врхунски, с обзиром да су се партије играле у прелепој конгресној сали хотела са пет звездица, а Омладински шах клуб Вршац је организовао и низ пропратних дешавања како би такмичење свима остало у лепом сећању.

Тако је првог дана организован заједнички одлазак на базен и излет свих учесника, а трећег такмичарског дана и симултанка коју је играо велемајстор и државни олимпијац Александар Ковачевић (јуниори Вучетић, Цветановић и Ангелуца су успели да изборе три ремија). Новосадски шах клуб је подржао ову шаховску приредбу и тако послао поруку да није тешко бринути о јуниорском шаху – довољна је само добра воља.

Играно је 9 кола по швајцарском систему, а победници по категоријама су:
дечаци до 10 година старости – Александар Илић (ОШК Вршац)
девојчице до 12 година старости – Марија Станимировић (Алибунар)
дечаци до 12 година старости - Дамјан Цветановић (ШК Промоција, Нови Сад)
до 18 година старости – Миљан Миљков (ШК Слога, Пландиште)
најбољи инострани такмичар - Филип Ангелуца (Букурешт, Румунија)

Оно по чему ће, такође, бити значајан овај први турнир јесте споразум о оснивању МЕЂУДРЖАВНЕ ШАХОВСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ под називом „Деца на потезу“. Овај споразум је потписан од стране Виктора Сурдуа, оснивача шаховске школе „Jocul Celor 3 Cai“ из Букурешта, и председника ОШК Вршац Дарка Доневског. Споразумом је предвиђена сарадња свих заинтересованих клубова који желе да развијају јуниорски и омладински шах широм Европе, а до сада су свој пристанак дали и поједини клубови из Молдавије и Украјине. Циљ оваквог пројекта је да омогући деци учешће на заједнички организованим турнирима у различитим државама и тако побољша услове за њихов напредак, а дата је и идеја о организовању својеврсних међудржавних омладинских лига једанпут годишње. Удружење ће ускоро добити потпун статут и интернет сајт, па ће сви клубови и шаховске школе моћи да добију детаљније податке.

Дарко Доневски